EXCLUSIV FOTO Christian Comair, având legături strânse cu familia regală din Qatar, construiește un aparthotel în centrul uneia dintre cele mai fierbinți zone imobiliare din România

EXCLUSIV FOTO Christian Comair, având legături strânse cu familia regală din Qatar, construiește un aparthotel în centrul uneia dintre cele mai fierbinți zone imobiliare din România

Construcția apart-hotelului de lângă liceul Școala Europeană București a ajuns la structură

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 mar 2024

Omul de afaceri canadiano-libanez Christian Comair, care deține un grup de construcții cu peste 7.000 de angajați și are strânse legături cu familia regală din Qatar, a intrat pe piața imobiliară românească prin achiziția unui teren de la familia Mihăilescu, principalul acționar al TTS, pe care acum construiește un aparthotel, în zona Expoziției a Bucureștiului, unul dintre punctele fierbinți de pe harta imobiliară a României, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Christian Comair deține grupul de companii Generic Engineering Technologies (GET) din Doha, Qatar, care cuprinde constructorul Ashada și dezvoltatorul imobiliar Pima Group, și care, împreună, au peste 7.000 de angajați și proiecte în desfășurare în Qatar, Liban, Grecia și Oman.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Ilie Dumitrescu a scos la vânzare Hanul cu Tei din Centrul Vechi CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Dumitrescu a scos la vânzare Hanul cu Tei din Centrul Vechi

Comair are legături strânse cu familia regală din Qatar, iar grupul său GET este specializat pe proiecte militare complexe, care costă, de regulă, peste un miliard de dolari, după propriile descrieri.

GET a fost implicată în reabilitarea și decorarea palatului Șeic Ali Bin Abdullah - palatul de oaspeți al statului Qatar, și a construit palatul din Al Rayyan al prințului saudit Abdul Aziz Bin Ahmad.


Omul de afaceri a intrat pe piața imobiliară românească prin intermediul firmei GET Engineering Development pe care o deține alături de libanezul Nabil Akl, care are 20% din firmă, potrivit datelor furnizate de termene.ro.

FOTO Acord semnat - One United Properties aduce brandul hotelier Mondrian lângă Ateneul Român CITEȘTE ȘI FOTO Acord semnat - One United Properties aduce brandul hotelier Mondrian lângă Ateneul Român


Prin această firmă a cumpărat terenul de circa 700 de metri pătrați de lângă liceul privat Școala Europeană București din spatele Romexpo și proiectul hotelier inițiat pe el de către Alexandru Mircea Mihăilescu, principalul acționar al grupului de transport și logistică TTS, și fiul său.

FOTO Interagro, controlat de Ioan Niculae, și-a scos la vânzare cabana de vânătoare CITEȘTE ȘI FOTO Interagro, controlat de Ioan Niculae, și-a scos la vânzare cabana de vânătoare

Proiectul prezentat de familia Mihăilescu autorităților locale prevedea construcția unui hotel cu 8 etaje, o înălțime de până la 32 de metri și o suprafață construită desfășurată de circa 2.000 de metri pătrați.


Recent, în timp ce șantierul a avansat la lucrările de structură, GET Engineering Development a solicitat reautorizarea pentru un apart-hotel, cu amenajarea unui spațiu comercial la parter. 

FOTO Lanț de fast-food al unei familii finlandeze intră în România. Annabella revine lângă București. Nou strip mall CITEȘTE ȘI FOTO Lanț de fast-food al unei familii finlandeze intră în România. Annabella revine lângă București. Nou strip mall

Construcția se desfășoară într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Ei au fost stimulați și de investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.

Familia Mihăilescu a renunțat la proiectul preluat de GET după listarea TTS la bursa de la București, proces în urma căruia a încasat din vânzarea de acțiuni peste 29 de milioane de euro. Atunci au cumpărat acțiuni la TTS și frații Pavăl, proprietarii Dedeman.

NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari

Odată cu intrarea pe piața românească, Christian Comair s-a extins și în Statele Unite ale Americii prin achiziția a 50% din compania Sorensen Gross, unul dintre cei mai mari constructori din statul Michigan, cu o istorie de aproape 100 de ani.

Grupul GET a fost fondat de Comair în 2008 și are la activ 39 de proiecte finalizate, multe dintre ele aeroporturi și lucrări de infrastructură efectuate în statul Qatar. Grupul deține 711 mașini și echipamente de construcții.

Piața hotelieră din București pare să fie tot mai atractivă pentru investitorii străini. Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.

EXCLUSIV FOTO Brokerul imobiliar Sud Rezidențial intră pe segmentul închirierilor în regim hotelier cu propriile apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Brokerul imobiliar Sud Rezidențial intră pe segmentul închirierilor în regim hotelier cu propriile apartamente

În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
christian comair
get engineering development
mircea mihailescu
tts