Leroy Merlin România, retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit, a închiriat de la compania austriacă Supernova Group două spații de retail în București, în suprafață totală de 21.000 metri pătrați.
Cele două spații sunt localizate în cadrul proiectelor Supernova Lujerului și Supernova Pantelimon, și au 8.300 metri pătrați, respectiv 13.000 metri pătrați.
Supernova Lujerului și Supernova Pantelimon fac parte din portofoliul de șase proprietăți Cora pe care Supernova Group l-a achiziționat în 2021 în urma unei tranzacții de tip sale and leaseback, care au fost sau urmează să fie modernizate și redenumite.
Leroy Merlin, al doilea jucător de pe piața de bricolaj din România după cifra de afaceri raportată în 2022, mai deține patru magazine în București, ultimul fiind deschis în 2020.
Leroy Merlin, membră a Grupului Francez ADEO, este lider european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit. Harta ADEO cuprinde peste 1.000 de magazine situate în 20 de țări ce deservesc 500 de milioane de locuitori și profesioniști. Suntem 150.000 de colegi, lideri dezvoltați într-o cultură a intraprenoriatului, animați de un scop comun: să fim utili nouă, celorlalți, comunităților și întregii lumi, să oferim soluții eficiente și responsabile de îmbunătățire a locuințelor.
În România funcționează cu 21 magazine Leroy Merlin, cu aproape 3.500 de angajați în 15 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.
Grupul austriac Supernova, cu active evaluate la 1,8 miliarde de euro, a anunțat anul trecut că cele 6 hipermarketuri operate de Cora, pe care le are în proprietate în România, vor fi transferate către Carrefour.
Șase dintre hipermarketurile în care funcționează Cora au fost cumpărate în 2021 de grupul Supernova, într-o tranzacție imobiliară de tip sale & lease back (vânzare & închiriere), care a prevăzut achiziționarea dreptului de proprietate asupra „pereților” centrelor comerciale în cadrul cărora operează hipermaketurile Cora în sistem de chiriaș-ancoră. Atunci s-au vândut unitățile Cora Alexandriei, Cora Lujerului și Cora Pantelimon din București, Cora Bacău, Cora Brătianu din Constanța și Cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale adiacente.
CITEȘTE ȘI FOTO Acord semnat - One United Properties aduce brandul hotelier Mondrian lângă Ateneul RomânUn an mai târziu, omul de afaceri Dorin Bob a cumpărat și ultima proprietate imobiliară deținută de afacerea Cora în România, adică spațiul hipermarketului Cora din Cluj-Napoca.
Supernova și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară locală la începutul anului 2019, prin achiziția participației pe care austriecii de la CA Immo o aveau într-un teren de 18 hectare din Sibiu. Terenul era deținut în co-proprietate cu firma Oasis Development, a sibienilor Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, care deveneau astfel partenerii Supernova într-un proiect de dezvoltare a unui parc de retail. Johannes Wurzer a transmis Profit.ro că Supernova s-a retras din acest proiect.
Compania austriacă a preluat în octombrie 2021 Jupiter Shopping City din Pitești, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.
În 2019, omul de afaceri german Frank Albert, care deține Supernova și un sfert din distribuitorul de produse pentru farmacii ATT Drogerievertriebs, a declarat pentru Profit.ro, în primul său interviu acordat presei românești, că dezvoltatorul imobiliar pe care îl conduce are un buget anual general ce se împarte între oportunitățile viitoare de investiții și că poate continua în România atât pe cont propriu, cât și în diverse parteneriate.
În toamna anului 2019, Supernova a cumpărat 10 centre comercial Qlandia în Slovenia pentru 220 milioane de euro, după ce, la începutul aceluiași an, cumpărase alte 10 centre comerciale, cu o suprafață închiriabilă de 100.000 de metri pătrați, de la Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 116,6 milioane de euro. Compania mai este cunoscută și pentru achiziția din 2015 a 56 de magazine Baumax din Austria, Slovenia și Slovacia, închiriate ulterior către OBI, tranzacție evaluată la 300 de milioane de euro. Supernova mai este prezentă cu proiecte și pe piața din Croația, unde a investit peste 400 de milioane de euro.
Supernova a început ca dezvoltator de active de retail și s-a transformat într-un investitor instituțional a cărui strategie prevede achiziția și păstrarea activelor în portofoliu. În prezent, operează 90 de centre comerciale în Austria, Slovenia, Croația și România, iar valoarea portofoliului depășește 1,85 miliarde de euro.