Dezvoltatorul imobiliar Exigent Development se pregătește de construcția ultimei etape a ansamblului rezidențial Exigent Plaza Residence, care se întinde între mall-ul Plaza România și Parcul Timișoara și care va adăuga încă 1.288 de apartamente celor aproximativ 6.000 de locuințe deja livrate și vândute, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Exigent Development este deținut, în proporții egale, de Francisca Grigorescu - fiica lui Alin Niculae – proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină din România, Oscar Downstream; Daniel Niculae, vărul lui Alin Niculae și fiul lui Petre (Pepe) Niculae - proprietarul constructorului Pedro Company Constructexim și unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori de locuințe din Sectorul 6; și Ion Cornel-Petruț.
Compania a cumpărat, recent, un teren de 2,7 hectare lângă parcul Timișoara de la compania spaniolă HL1 Group, la un preț de 15,5 milioane euro. Spaniolii acumulaseră înainte de criza financiară din 2008 peste 27 de hectare de teren în București și împrejurimi, însă prin 2015 și-au scos la vânzarea toate activele cu scopul ieșirii de pe piață.
„Exigent Development realizează acum lucrări de demolare pe terenul ce va fi utilizat pentru construirea fazei a cincea și ultima din complexul Exigent Plaza Residence. Estimăm începerea efectivă a lucrărilor peste 2 luni și finalizarea este așteptată pentru sfârșitul anului 2023. Costul dezvoltării acestei etape, fără prețul terenului, va fi de circa 70 de milioane de euro, fără TVA“, a declarat, pentru Profit.ro, Daniel Niculae, unul dintre asociații companiei dezvoltatoare.
Exigent Plaza Residence a fost construit în locul fostei fabrici bucureștene de pâine Lujerul și al stației de betoane Holcim și are livrate, până acum, circa 6.000 de apartamente. Ultima etapă de dezvoltare, realizată pe terenul cumpărat de la HL1, va cuprinde 1.288 de apartamente. Acesta este cel mai mare proiect rezidențial din interiorul Bucureștiului, depășind Greenfield Băneasa, care are circa 2.600 de apartamente, și rivalizează cu marile ansambluri dezvoltate în localitățile din jurul orașului: Militari Residence și Cosmopolis.
Cei trei asociați ai dezvoltatorului Exigent au mai dezvoltat până acum circa 15.000 de apartamente și pregătesc alte câteva mii de unități tot în București. Spre exemplu, au cumpărat cu 7 milioane de euro terenul de 3,6 hectare și halele complexului comercial alimentar Continent Marine Enterprise (fost Malip) din zona Valea Cascadelor, unde vor construi peste 1.000 de apartamente.
Alin Niculae și-a grupat, recent, firmele pe care le gestionează într-un holding denumit Alfa Group și l-a adus la conducerea sa pe avocatul Mihai Măcelaru, cu o experiență considerabilă pe piațele de fuziuni și achiziții și imobiliare. În cadrul acestui grup, Francisca Grigorescu și Angelo Niculae, copiii lui Alin Niculae, ocupă pozițiile de investment associate. Divizia imobiliară a grupului, denumită Akcent Development, a anunțat investiții de 300 de milioane de euro în piața rezidențială pentru următorii ani.
Principala afacere a lui Alin Niculae este Oscar Downstream, cea mai mare companie petrolieră independentă din România, cu afaceri de 3,8 miliarde de lei în 2021 și un profit de aproape 300 milioane lei, cele mai mari din istoria companiei.
Petre Niculae, unchiul lui Alin Niculae, este fost acționar al distribuitorului de motorină Oscar Downstream. Prin intermediul firmei sale de construcții Petro Company Constructexim, Petre Niculae a dezvoltat mii de apartamente în Sectorul 6. Compania sa a construit majoritatea proiectelor imobiliare din portofoliul Akcent Development, iar acum lucrează și la Nusco City, ansamblu aflat în dezvoltarea italienilor de la Nusco.
Într-o ieșire în premieră în presă, Petre Niculae a anunțat că pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 4.000 de apartamente pe malul Lacului Morii și încă unul cu peste 900 de apartamente în zona Electronicii din București.
Activitate intensă
Numărul tranzacțiilor imobiliare a marcat o ușoară scădere, de 3%, în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 53.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a treia scădere lunară din acest an, însă încheie un prim semestru cu un plus de 6,6%.
Volumul tranzacțiilor a reintrat pe creștere în luna februarie, după patru luni consecutive de scădere, după care, în aprilie, a marcat o nouă scădere ușoară. Cea mai mare creștere din august 2021 încoace a fost marcată în luna mai, plus 35%.Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale, nu doar cu locuințe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul se pregătește să scoată pe piață o bucată valoroasă din Ferma Regală Băneasa, confiscată de la Remus Truică și Prințul Paul al României În ciuda scăderilor din ultimul trimestru din 2021, volumul anual a marcat al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.
Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport de piață întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acesta este cel mai mare număr de locuințe aflate în construcție din istoria modernă a pieței rezidențiale bucureștene.
Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când a fost stabilit un nou record de livrari în București-Ilfov: 22.010 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
Numărul caselor și apartamentelor vândute doar în București-Ilfov în primele trei luni ale acestui an a crescut cu 16% comparativ cu trimestrul întâi din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere anuală, februarie și martie au adus majorări de peste 20% comparativ cu lunile similare din 2021.