Dezvoltatorul spaniol Gran Via, care a livrat peste 2.000 de apartamente noi în București, a vândut terenul pe care îl avea pregătit pentru o nouă fază de construcție a ansamblului Aviației Apartments către fundația Verita 4 All, a omului de afaceri Richard Joannides, care va construi în loc un nou campus pentru Verita International School, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro a anunțat în premieră că Gran Via a decis să se retragă de pe piața imobiliară românească, după 15 ani de activitate, cu argumentul că acțiunile primarului Nicușor Dan le blochează expansiunea. Acesta este primul investitor imobiliar de anvergură care anunță că pleacă după numirea lui Nicușor Dan la Primăria Generală a Bucureștiului.
Gran Via cumpărase în 2018, de la compania cu capital turc Ozer, un lot de aproape 5.000 de metri pătrați în spatele proiectului deja livrat Aviației Apartments, parte din fosta fabrică de pâine Băneasa, pe care intenționa să construiască o nouă fază a proiectului, cu circa 110 apartamente.
Spaniolii au inițiat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru acest teren, plan care a fost însă blocat de Primăria Sectorului 1, motiv pentru care au decis să vândă terenul.
„PUD-ul nostru s-a oprit. După numeroase discuții cu Primăria Sector 1, am decis să vindem terenul. Am semnat actele recent. Acum se construiește o școală“, a declarat, pentru Profit.ro, Antoanela Comșa, directorul general al Granvia România.
Verita 4 All, fondată de Richard Joannides, a cumpărat terenul pentru a construi un nou campus pentru școala privată Verita. Noul proprietar este tot în faza de obținere a unui PUD pentru a schimba destinația în funcțiuni complementare și, în funcție de rapiditatea autorităților locale, ar putea începe construcția școlii anul viitor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
În septembrie 2021, Verita International School s-a mutat într-un nou campus, chiar la câteva sute de metri distanță de terenul recent achiziționat. Deși s-a mutat în imobile moderne, preșcolarii și elevii de clasele 1-9 ai școlii Verita studiază într-o clădire, iar cei din clasele 10-12 sunt într-o clădire adiacentă, peste drum.
Jumătate grec, jumătate american, Richard Joannides a pus bazele Verita International School în 2019, când a deschis o școală în Atena, iar un an mai târziu a deschis una la București.
Din 1998 și până în 2010, Joannides a fondat și vândut o serie de companii. Printre acestea se numără Vision Holding, un dezvoltator imobiliar care a furnizat o serie de birouri pentru BRD, AIG Insurance sau ATE Bank, și care a fost vândut în 2010 grupului Tinmar al milionarului Augustin Oancea; sau Hotelcon, unul dintre cei mai mari furnizori de produse aeriene și hoteliere din România, vândut în 2005 către conglomeratul internațional Go Global Travel.
CITEȘTE ȘI Gălățeanul Dobrin Mitriță, proprietarul Doladela Company, pregătește 18 vile pe malul lacului Grivița, debutul său pe piața imobiliarăGran Via a simțit din plin șocul crizei imobiliare din 2008, după ce în perioada de boom a plătit circa 120 milioane euro pentru 16 hectare de teren în România. Compania a cumpărat trei foste fabrici în București: Frigocom, Electrotehnica și jumătate din Tricodava, la care se adaugă un teren de 6,5 ha în Constanța.
Planul inițial al investitorului era să ridice pe loturile achiziționate 5.000 de apartamente, însă criza din Spania și din întreaga lume le-a blocat planurile timp de cinci ani. Abia în 2012 au început să ridice primul bloc din România, pe platforma Frigocom.
Dezvoltatorul a finalizat în București peste 2.000 de apartamente în proiecte precum Gran Via Park, Timișoara 58 (ambele în Sectorul 6 al Capitalei) și Aviației Apartments, în sectorul 1. În Constanța, dezvoltatorul a finalizat în 2021 prima fază a Gran Via Marina și are în construcție faza a doua a acestui proiect.
Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv de instanță, iar pentru Sectoarele 2, 4 și 5 a fost prelungită suspendarea de Tribunalul București și sunt procese de anulare.
Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.