EXCLUSIV Dedeman transformă primul său magazin din București în cel mai mare din rețea. O tranzacție care declanșează închiderea și lichidarea fabricii CELPI

EXCLUSIV Dedeman transformă primul său magazin din București în cel mai mare din rețea. O tranzacție care declanșează închiderea și lichidarea fabricii CELPI
scris 12 dec 2019

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii rețelei de bricolaj Dedeman, pregătesc extinderea primului magazin Dedeman deschis acum un deceniu în București, în cartierul Berceni, pe un teren ce urmează a fi cumpărat de la producătorul de stâlpi de înaltă tensiune CELPI. Pentru compania CELPI, tranzacția a declanșat procedura de închidere a fabricii și lichidarea activității. Banii ce urmează a fi încasați de vânzători sunt echivalentul a 10-15 ani de profit, spune directorul fabricii pentru Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dedeman a ocupat treptat fosta platformă industrială CELPI, amplasată la ieșirea din București spre Giurgiu și cunoscută în trecut ca Întreprinderea de Construcții Metalice și Prefabricate. Primul magazin Dedeman din Capitală a fost construit pe un teren de circa 3 hectare cumpărat în 2006-2007 de la CELPI și inaugurat în 2009 în urma unei investiții de peste 12 milioane de euro. În 2015, producătorul de stâlpi de înaltă tensiune a mai eliberat o bucată de circa 2 hectare de teren, care era utilizat parțial pentru producție, adiacent magazinului din Berceni. Acum se poartă discuții pentru achiziția ultimei bucăți din fosta platformă industrială, de circa 29.000 de metri pătrați, care duce întregul teren la o suprafață de 7,8 hectare.

„Suntem într-o etapă de discuții preliminare pentru vânzarea terenului către Dedeman. Este un «gentlemen's agreement» la nivelul acționariatului celor două firme, dar nematerializat încă în vreun document. CELPI a intrat în lichidare tocmai în baza acestei promisiuni verbale. Pe terenul adiacent magazinului Dedeman funcționa o fabrică de stâlpi de înaltă tensiune. Unitatea de producție a fost oprită din luna aprilie 2019, după ce a început procedura de lichidare“, a declarat, pentru Profit.ro, Laszlo Denes Kaba, directorul general al CELPI, companie parte a grupului Romelectro, cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dedeman spune că propunerea proiectului de extindere „a venit în urmarea unei tendințe de dezvoltare a orașului, și anume reconversia zonelor industriale în zone de comerț/servicii. Astfel, se înlocuiește o funcțiune care este depășită și nu mai are un aport la economia locală, cu o funcțiune comercială, complementară cu cartierul rezidențial din vecinătatea terenului“.

Intenția investitorului este de a păstra o parte din magazinul Dedeman existent și de a construi unul nou, cu regim de înălțime P+1E parțial. Dacă vor  fi avizate propunerile Dedeman, magazinul din Berceni urmează să aibă o suprafață construită de peste 47.000 de metri pătrați și să dispună de 526 de locuri de parcare. În prezent, cel mai mare și mai costisitor Dedeman este cel din Băneasa, care are o suprafață de circa 30.000 de metri pătrați și a costat circa 36 de milioane de euro. Magazinul Dedeman din Berceni care funcționează acum are o suprafață de 12.500 de metri pătrați.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dedeman nu au transmis detalii suplimentare despre acest proiect.


Laszlo Kaba spune că o eventuală tranzacție cu Dedeman este așteptată în cursul primei jumătăți a anului viitor. Estimările Profit.ro arată că prețul de vânzare a terenului de 2,9 hectare ar putea fi de circa 5 milioane de euro.

„Probabil, efectul economic pe care îl produce o astfel de vânzare s-ar fi materializat în 10-15 ani de profit al fabricii. Când s-a hotărât intrarea în lichidare voluntară erau în jur de 100 de angajați. Discuțiile despre lichidare au apărut în urmă cu aproximativ doi ani. La sfârșitul anului trecut s-a hotărât intrarea în procedură de lichidare, iar toate contractele pe care le mai aveam în derulare s-au închis în aprilie 2019“, explică directorul fabricii.

CELPI a trecut anul trecut de la un profit de circa 200.000 de lei, la o pierdere de peste zece ori mai mare.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska

După închiderea CELPI, Romelectro a rămas cu partea de antreprenoriat general gestionat prin compania Romelectro SA, cu Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) și cu Electromontaj Carpați Sibiu.

Dedeman mai are în construcție un magazin de dimensiuni mari în spatele viitorului stadion Steaua din Ghencea. În prezent, rețeaua are 49 de magazine, din care șase în București.

Retailerul a încheiat anul trecut cu afaceri de 7,2 miliarde lei și a depășit 1 miliard de lei ca profit net, crescând și numărul total de angajați la 10.413 persoane.

Frații Pavăl au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar (achiziția The Bridge și The Office), construcții (Cemacon), industrie (Alro) și farma (Antibiotice Iași).

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dedeman
dragos si adrian paval
celpi
romelectro