EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale

EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale

Sediul BCR din cadrul Business Garden Bucharest

scris 14 dec 2022

Banca Comercială Română (BCR), membră a grupului austriac Erste și a doua cea mai mare instituție bancară din țară, renunță la sediul central, din complexul de birouri Business Garden Bucharest, închiriat pentru cei 1.000 de angajați mutați în 2020 din clădirea Bancorex, și rămâne doar cu sediul din The Bridge, al fraților Pavăl, proprietarii Dedeman, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Decizia băncii este fără precedent pe piața imobiliară românească în contextul în care a inaugurat birourile din Business Garden Bucharest în 2020 și avea contract de închiriere până în 2025 cu Vastint, companie cu acționari comuni cu ai IKEA. Totuși, demersul se înscrie în tendința generală de restrângere a activității corporațiilor în spații mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Regii jocurilor de noroc din Moldova cumpără clădirea Electrica din centrul Piteștiului de la doi foști directori Lidl CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regii jocurilor de noroc din Moldova cumpără clădirea Electrica din centrul Piteștiului de la doi foști directori Lidl
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

BCR este cel mai mare chiriaș al Business Garden Bucharest din zona Orhideea a Capitalei, cu o suprafață închiriată de 14.000 de metri pătrați, iar mutarea lasă în urmă jumătate din complex gol, în contextul în care gradul actual de ocupare al proprietății este de circa 80%. Banca ocupă aproape integral una dintre clădiri.

Inaugurarea sediului din Business Garden Bucharest s-a suprapus peste restricțiile aduse de pandemia de COVID-19, perioadă în care 90% dintre angajații BCR au lucrat de acasă.

Sursele Profit.ro spun că, în context pandemic, sediul închiriat de la Vastint, unde a fost stabilit și sediul social, nu a fost folosit până acum cu angajații prezenți efectiv la birou. Banca a plătit 3 ani de chirie, care, la nivelul chiriilor medii din București, echivalează cu peste 6 milioane de euro. 

EXCLUSIV Primele contracte majore ale parteneriatului dintre Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu: un nou centru regional Carrefour și fabrica Tesla, urmașul gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele contracte majore ale parteneriatului dintre Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu: un nou centru regional Carrefour și fabrica Tesla, urmașul gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste

Planul băncii a fost să mute aici cei aproximativ 1.000 de angajați care lucrau în sediul principal de pe Calea Victoriei, denumit Bucharest Financial Plaza, fostul sediu Bancorex, vândut imediat după mutare austriecilor de la Immofinanz. În pandemie s-a lucrat însă remote, iar apoi în sistem hibrid.

Celălalt sediu central al BCR măsoară circa 18.000 de metri pătrați și este în complexul The Bridge, amplasată tot în zona Orhideea, în apropierea Business Garden Bucharest. BCR urmează să suplimenteze acest spațiu cu încă aproximativ 5.300 de metri pătrați în complexul fraților Pavăl.

„Decizia de relocare în sediul The Bridge este un demers legat exclusiv de introducerea unui program de lucru mai flexibil și mai eficient, care poartă denumirea de Smartwork@BCR și care a fost lansat în 2021. Numărul de angajați rămâne același, iar relocarea este un răspuns la dorințele colegilor, care încorporează deja elementele de flexibilitate în viața de birou, de la zile de home office și politica de hot desking.

Hot desking înseamnă crearea de facilități mai bune pentru colaborare și comunicare, prin care colegii pot lucra din orice spațiu din birou: de la săli de ședință, zone de relaxare, cafeterie sau de la birourile din zonele formale și informale“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții BCR.

Cu alte cuvinte, cei 2.000 de angajați ai băncii vor folosi, o perioadă, doar 60% din spațiul închirat astăzi în cele două clădiri de birouri, până la predarea clădirii către Vastint.

„Suntem încântați de decizia BCR de a-și extinde suprafața închiriabilă în cadrul parcului de birouri The Bridge. Migrarea către un sistem de lucru hibrid, mai flexibil, pentru angajații BCR a creat oportunitatea amenajării unui spațiu de lucru multifuncțional și împreună am reușit să găsim cea mai potrivită soluție pentru extinderea birourilor lor cu un spațiu suplimentar de aproximativ 5.300 de metri pătrați în clădirea The Bridge 1.

BCR ajunge astfel la o suprafață totală de aproximativ 24.000 de metri pătrați în parcul nostru”, a declarat, pentru Profit.ro, Andreea Drugă, Managing Director al Dedeman Office Division din cadrul Pavăl Holding Properties.

EXCLUSIV Andrei Ceaușescu începe primul său ansamblu rezidențial premium major, după ce a dezvoltat circa 2.000 de apartamente mass market CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Ceaușescu începe primul său ansamblu rezidențial premium major, după ce a dezvoltat circa 2.000 de apartamente mass market

Întrebați de Profit.ro despre mutarea BCR, reprezentanții Vastint au răspuns că „planurile noastre prezente și viitoare sunt direct corelate cu contractele de închiriere semnate în proiect, motiv pentru care nu putem prezenta detalii, ținând cont de caracterul confidențial al acestora“.

La rândul lor, reprezentanții BCR spun că obligațiile contractuale cu Vastint nu le permit să dezvăluie condițiile financiare sau de altă natură și reiterează faptul că „decizia de consolidare a sediului BCR și unificarea spațiului este parte din programul intern Smartwork@BCR, de reinventare a mediului de lucru, adecvat realității digitale actuale, care stimulează flexibilitatea“.

Sursele Profit.ro spun că BCR a semnat cu Vastint un contract de închiriere cu clauză de suspendare după o anumită perioadă, clauză a cărei activare se întâmplă cu anumite costuri pentru bancă. De asemenea, surse din piața imobiliară mai spun că BCR a scos spațiul din Business Garden Bucharest la subînchiriat de mai mult timp.  

Cu acest spațiu, BCR se alătură unui grup tot mai extins de corporații, format din 2021, din care Profit.ro a prezentat deja cazurile Vodafone, Thales, Orange, Genpact, Molson Coors, Deloitte, Finastra, Visteon, IBM și Renault care au scos la subînchiriat sedii cu o suprafață totală de circa 60.000 de metri pătrați, echivalentul a 2% din piața de birouri moderne a Bucureștiului.

Ca urmare a acestei reacții, proprietarii de spații simt două amenințări importante: pe de o parte valoarea imobilelor lor scade dacă firme cu reputație decid că plece la finalul contractului, iar pe de altă parte se tem că firmele care subînchiriază se vor aștepta ca, după expirarea contractului, să primească direct de la proprietar o chirie comparabilă, spun sursele Profit.ro.

Deocamdată, însă, cererea pentru ofertele de subînchiriere s-a dovedit aproape inexistentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
business garden bucharest
the bridge
paval
vastint