Producătorul de mobilă Alpagroup, liderul european apărut recent din fuziunea a două afaceri de familie din Franța, pregătește demolarea unei noi hale de pe platforma industrială a Artemob International, pe care o deține în cartierul bucureștean Pantelimon. Producția de mobilă continuă pe o porțiune restrânsă a platformei, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Gigantul Alpagroup, cu 4.500 de angajați, 18 fabrici și afaceri anuale de circa 560 de milioane de euro, a apărut, recent, din fuziunea Alaspan cu rivalul său P3G Group, controlat de omul de afaceri francez Jean-Charles Parisot și cu afaceri de peste 110 de milioane de euro în România. Trecerea afacerilor din România sub controlul noului grup s-a formalizat în aprilie 2022.
Prin intermediul Artemob International, grupul francez deține, încă din 1996, fosta fabrică Mobilux din cartierul bucureștean Pantelimon. În 2019, francezii au vândut retailerului german Lidl peste un hectar din terenul acestei fabrici, la un preț de aproape 3,7 milioane de euro, iar din toamna anului 2020 a fost și inaugurat un magazin în loc. După această operațiune au mai rămas cu circa 3,3 hectare de teren.
Anul trecut, francezii au intrat într-un acord cu dezvoltatorul bihorean Prima Development Group, controlat de omul de afaceri Ștefan Kopany, cu privire la vânzarea terenului pe care funcționează fabrica Artemob International, pe care se pot construi peste 1.000 de apartamente.
După ce au eliberat o parte din terenul fabricii pentru magazinul Lidl, producătorii francezi pregătesc acum demolarea unei noi hale vechi de pe platformă, cu o suprafață de circa 1.400 de metri pătrați, care se află în zona drumului de acces.
Înțelegerea dintre Artemob și Prima Development prevede ca vânzarea să aibă loc abia după autorizarea viitorului proiect rezidențial de pe acest amplasament, motiv pentru care francezii sunt în curs de obținere a unui Plan Urbanistic Zonal, document al cărui parcurs este întârziat de blocajul urbanistic de la nivelul Primăriei Generale a Municipiului București, spun sursele Profit.ro.
Aceasta este hala care urmează a fi demolată
Deocamdată, producția Artemob se menține într-o hală de pe această platformă, dar intenția grupului francez este să vândă întregul teren pe termen lung, potrivit acelorași surse.
Fabrica Artemob se învecinează cu halele fostei fabrici Frigotehnica, unde a fost proiectat un ansamblu rezidențial cu peste 750 de apartamente, cu complexul de containere frigorifice Antrefrig și cu halele fostei fabrici de jucării Metaloglobus, ai căror proprietari au propus realizarea în loc a unui ansamblu rezidențial cu circa 2.500 de apartamente.
Alpagroup are în România trei fabrici în Sovata, Târnăveni și București, și un depozit de 15.000 de metri pătrați în Oradea, pentru care lucrează 860 de angajați. Grupul mai deține și fabricile de mobilă PGS Sofa & Co și Greencorp din Oradea.
În 2021, Artemob a consemnat o creștere de 43,6% a cifrei sale de afaceri din România, până la 35,3 de milioane euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice. În aceeași perioadă, PGS Sofa & Co a avut o cifră de afaceri de 70,8 milioane de euro, nivel în creștere cu 24,1% față de cel din anul anterior, iar Greencorp de 7,8 milioane euro, în creștere cu 57,5% față de rezultatele din 2020.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele contracte majore ale parteneriatului dintre Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu: un nou centru regional Carrefour și fabrica Tesla, urmașul gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste Alpagroup este deținut în proporții egale de familiile Parisot și Strub. Noua entitate și-a propus să producă peste 10 milioane de piese de mobilier pe an și 12 milioane de metri pătrați de parchet și pardosele.
Înainte de fuziune, grupul P3G avea 3.300 de angajați și afaceri de 320 de milioane de euro, iar Alsapan avea 840 de angajați și afaceri de 245 de milioane de euro. Alaspan era furnizor IKEA și Leroy Merlin, în principal.
Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Pumac, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, fabrica de mezeluri Medeus, fabrica de bere Grivița, Griro și Policolor.
Peste 52.000 de locuințe au fost vândute în București și împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Concomitent, peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și zonele limitrofe, potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piață rezidențială regională din țară. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.