Retailerul electro-IT Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie și unul dintre cei mai mari jucători de profil, a cumpărat un hectar de teren în zona corporațiilor din Pipera, peste drum de sediul său central, unde plănuiește să construiască cel mai mare centru comercial al rețelei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Terenul, amplasat între fosta fabrică de medicamente Gelcap Voluntari și sediul central eMAG, a fost scos la vânzare de Eurobank în urmă cu mai mulți ani. Cel mai recent preț de vânzare al terenului, afișat pe site-urile de specialitate, a fost de 3,9 milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Altex România a cumpărat acum lotul de 10.000 de metri pătrați și a proiectat deja un centru comercial cu o suprafață construită desfășurată de circa 5.800 de metri pătrați, împărțită pe două etaje, ce urmează să găzduiască cel mai mare magazin Altex.
Centrul comercial va ocupa un sfert din teren, restul fiind rezervat pentru o parcare cu 128 de locuri, pentru infrastructură și spații verzi. Costul de bază al construcției a fost calculat la 8,7 milioane lei, iar lucrările sunt programate să înceapă în jurul lunii martie anul viitor, pentru ca magazinul să devină funcțional un an mai târziu, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Întreaga investiție, care cuprinde costul terenului, al construcției și stocul magazinului, va depăși 6 milioane de euro.
Luna trecută, Altex a deschis, în zona Orhideea a Capitalei, cel mai mare magazin al rețelei. Acesta are o suprafață de peste 5.000 de metri pătrați, iar împreună cu cele peste 30.000 de produse din stoc reprezintă o investiție de peste 5 milioane de euro.
Centrul comercial proiectat în Pipera îl va depăși pe cel din Orhideea.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Altex au declarat că, pe măsură ce proiectul va evolua, vor reveni cu toate detaliile construcției.
Magazinul Altex va fi ridicat lângă centrele de birouri Swan Office Park și Global City, unde au sediile centrale companii precum Coca-Cola, Mercedes-Benz, Michelin, Bergenbier sau eMAG. În zonă s-au realizat o serie de tranzacții cu terenuri în ultimii ani. Cel mai recent, dezvoltatorul imobiliar H4L Development, controlat de familia Bîlteanu, a cumpărat de la omul de afaceri George Becali un teren de 13 hectare. Tot de la Becali a cumpărat și fostul conducător al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir un teren pe care vrea să înceapă, în curând, construcția celui mai mare proiect al său de până acum. Chiar peste drum de viitorul magazin Altex, Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, a cumpărat și el la licitație 12 hectare de teren, care aparținuse, în trecut, tot lui Becali.
De la o afacere specializată în importul de televizoare, Dan Ostahie a dus rețeaua Altex în vârful pieței de retail din România, cu peste 125 de magazine deschise în țară. Altex a depășit anul trecut cifra de afaceri de 5 miliarde lei (peste 1 miliard de euro), de la circa 4 miliarde lei în anul precedent, bifând un profit net de 123,3 milioane lei (75,4 milioane lei în 2019).
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 42% mai mare în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 62.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.