Omul de afaceri Alin Niculae (48 de ani), proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat la licitație, cu doar 2 milioane de euro, o parte din parcul Grozăvești din centrul Bucureștiului de la Piraeus Bank și intenționează schimbarea statutului proprietății din parc în teren pentru construcții, pentru a o putea vinde cu zeci de milioane de euro, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2007, acest teren, de 3,46 de hectare, format din două loturi lipite, a fost cumpărat de o firmă a miliardarului israelian Benyamin „Beny“ Steinmetz pentru 13,6 milioane de euro, potrivit unei investigații Rise Project. Anul trecut, Curtea de Apel Brașov l-a achitat pe Beny Steinmetz în dosarul retrocedărilor ilegale ale Fermei Băneasa și a pădurii Snagov, dosar pentru care miliardarul a fost arestat în Israel și eliberat sub control judiciar. În anii săi de glorie, 2011-2012, Steinmetz era creditat de revista americană Forbes cu o avere de 6 miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, însă ultimele date îl indică cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.
Imediat după achiziția parcului Grozăvești, Beny Steinmetz Group (BSG) a anunțat că va construi 1.100 de apartamente în urma unei investiții de 100-120 milioane de euro, pentru care s-a împrumutat cu circa 17 milioane de euro de la Piraeus Bank. Proiectul nu a mai fost construit și a fost executat silit pentru datorii. De altfel, miliardarul israelian a cumpărat, înainte de criza imobiliară din 2007-2008, o serie de terenuri în București, Pantelimon, Săftica, Corbeanca, Ploiești și Brașov, care totalizau peste 230 de hectare. Planurile acestuia vizau dezvoltarea a circa 9.000 de apartamente și vile, însă niciun proiect nu a fost început și multe au avut soarta terenului din parcul Grozăvești.
În aprilie 2015, după mai multe licitații eșuate prin care s-a încercat vânzarea bucății din parc, Piraeus Bank a cumpărat terenul cu 7,4 milioane de euro.
Banca a continuat sarabanda licitațiilor pentru vânzarea proprietății, iar în vara anului 2018 firma Offices Developers & Investments a cumpărat terenul cu circa 2 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro. Firma este administrată de omul de afaceri Alin Niculae, o are ca asociat minoritar pe fiica sa Francesca-Elena Niculae (25 de ani) și ca asociat majoritar o firmă din Cipru, potrivit termene.ro.
Sursele Profit.ro spun că, acum, Alin Niculae promovează terenul la vânzare cu un preț de 60 milioane de euro, cu promisiunea că va obține de la primărie permisiunea de a construi. Momentan, proprietatea se află în subzona urbanistică denumită Parcuri, grădini, scuaruri și fâșii plantate publice. În cazul unei tranzacții, chiar și dacă ar obține jumătate din prețul vehiculat, adică 800 euro/metru pătrat, câștigul lui Niculae va fi de zece ori mai mare față de investiție.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România Parcul Grozăvești este amplasat în mijlocul unui nou pol de dezvoltare imobiliară apărut de-a lungul Bulevardului Vasile Milea, care la un capăt are AFI Cotroceni și la celălat dezvoltările din jurul Pasajului Basarab. O serie de investitori imobiliari dezvoltă aici, în principal clădiri de birouri, printre care se numără Skanska, CA Immo, Vastint (divizia imobiliară a IKEA), Forte Partners, AFI Europe și Ion Rădulea. Proprietatea este aproape de Palatul Cotroceni, Politehnică și Grădina Botanică.
Portofoliul imobiliar al lui Alin Niculae cuprinde ansambluri rezidențiale cu mii de apartamente, în special în Sectorul 6, printre cele mai reprezentative proiecte ale sale numărându-se 21 Residence Politehnica și Exigent Plaza Residence. În 2018, Alin Niculae a ieșit din zona de confort a Sectorului 6 și a lansat complexul Cloud 9 din Pipera, care presupune construcția a 820 de apartamente și 1.100 de locuri de parcare.
La începutul anului 2018, Romexpo a vândut fiicei lui Alin Niculae un teren de 15.000 metri pătrați în zona Expoziției la un preț de 4,7 milioane de euro. Omul de afaceri a mai plătit 5,6 milioane euro pentru un teren de peste două hectare din cartierul Chitila de la Prospecțiuni SA, firma în insolvență a lui Ovidiu Tender. Toate proiectele omului de afaceri sunt construite de firma Pedro Company Constructexim, controlată de omul de afaceri Petre Niculae (59 de ani) – fost acționar al Oscar Downstream și unul dintre cei mai prolifici investitori în locuințe din Sectorul 6.
Afacerile Oscar Downstream au revenit pe creștere în 2017, după patru ani de scădere. În 2018, distribuitorul de motorină a vândut de 558 milioane de euro, o creștere de 24,5% față de 2017. Profitul companiei a scăzut, însă, cu 22,2% până la 12,6 milioane de euro, potrivit datelor înregistrate de Ministerul Finanțelor Publice.
Portofoliul Oscar Downstream include furnizarea de motorină prin două segmente principale: alimentarea pe bază de carduri de carburant în rețeaua proprie de stații și distribuția de carburanți printr-o rețea de peste 1.700 de stații de incintă instalate direct la client, la nivel național, potrivit reprezantanților companiei. Distribuitorul dispune de o capacitate de stocare proprie de peste 50.000 de metri cubi și de o flotă de autocisterne.