EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență

EXCLUSIV Acționarii Electroconstrucția vând cel mai valoros teren al fabricii, din centrul Bucureștiului, după ce au scos firma din insolvență
scris 24 iun 2020

Acționarii constructorului de rețele electrice Electroconstrucția Elco București, intrați în companie în timpul insolvenței prin achitarea datoriilor, au decis să vândă terenul pe care fabrica îl are lângă Parcul Carol și pe care se propune construcția unui ansamblu rezidențial cu sute de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

UPDATE 10:55 Cumpărătorul terenului este compania Metropolitan Developments, deținută de Robertino Georgescu și Dan Drăgulin. Cei doi au construit în zonele Popești-Leordeni și Berceni, dar nu numai, circa 3.000 de apartamente croite după plafoanele programului „Prima Casă“. Valoarea totală de piață a proiectelor imobiliare dezvoltate sub cupola Metropolitan se ridică la peste 170 milioane euro, potrivit datelor prezentate de companie.

Urmărește-ne și pe Google News

Criza economică a determinat compania Electroconstrucția Elco București să declare insolvența în 2014 din cauza datoriilor acumulate. La aproape un an distanță de la acest eveniment, firma Bucharest Business Development, înființată în 2015, a preluat datoria unui auditor financiar și a achitat creanțele a 24 de creditori, în principal BRD și statul român, în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de euro și, ulterior, a devenit acționarul majoritar al companiei, cu o participație de 94,5%, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Asociații Bucharest Business Development desfășoară activități imobiliare. Printre aceștia se numără Mariana Arapalea, asociată în mai multe firme cu Alexandru Gabriel Arapalea, cunoscut pentru dezvoltarea ansamblului rezidențial Dream Residence Rahova format din zece blocuri cu aproximativ 770 de apartamente. Un alt nume este al lui Nicu Stancu, care între 2016-2018 a fost directorul general al Electroconstrucția, iar acum este project manager în cadrul firmei de construcții Magnum Expert Building. Asociat este și Gabriel Ionuț Băniță, care de anul trecut este managing partner al agenției imobiliare Blitz Imobiliare.

În urma planului de reorganizare parcurs de Bucharest Business Development, judecătorii au decis în mai 2018 ieșirea din insolvență a Electroconstrucția Elco București.

În aprilie anul acesta, Electroconstrucția a primit de la Primăria Sectorului 4 un certificat de urbanism pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu clădiri de 14 etaje pe terenul de 6.900 de metri pătrați pe care încă funcționează sediul administrativ al fabricii, lângă Parcul Carol.

EXCLUSIV Cel mai mare constructor din România, Bog’Art, cumpără un teren de la OMV Petrom și intră pe sectorul dezvoltărilor de apartamente premium CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare constructor din România, Bog’Art, cumpără un teren de la OMV Petrom și intră pe sectorul dezvoltărilor de apartamente premium

Rolul certificatului de urbanism este acela de a crește valoarea terenului în vederea vânzării, în contextul în care Nicu Stancu a declarat, pentru Profit.ro, că „discuțiile de vânzare sunt avansate cu un posibil cumpărător“. Terenul a fost deja tranzacționat către compania Metropolitan Developments, potrivit datelor transmise de reprezentanții cumpărătorului.

Valoarea terenului poate fi estimată la circa 3,8 milioane de euro, dacă ținem cont că, în vecinătate, Iulian Robu și Constantin Căpățână, dezvoltatorii Militari Residence, au plătit circa 3,4 milioane de euro pe terenul de aproape 6.000 de metri pătrați pe care au construit ansamblul Carol City Park, cu peste 300 de apartamente. Prin comparație, pe terenul Electroconstrucția se poate dezvolta un ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente.

În planul de reorganizare, Electroconstrucția mai figura cu un teren de circa 3.900 de metri pătrați în cartierul bucureștean Militari, unul de circa 4.400 de metri pătrați în Jilava și unul de 670 de metri pătrați în Predeal, însă în cadrul insolvenței au fost valorificate mai multe active mobile și imobile din patrimoniul companiei, potrivit raportului de închidere a procedurii de insolvență, analizat de Profit.ro.

Proprietatea aflată acum în curs de vânzare se învecinează cu sediul companiei Electromontaj - cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, cu centrul București Sud al Enel Distribuție Muntenia și cu monumentul istoric Uzina Electrică Filaret.

CONFIRMARE Global Emerging Property Fund iese de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea sediului central al Coca-Cola. Cumpărătorul - o firmă a celebrei fundații Onassis CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Global Emerging Property Fund iese de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea sediului central al Coca-Cola. Cumpărătorul - o firmă a celebrei fundații Onassis

Electroconstrucția a fost înființată în 1953 ca șantier de construcții-montaj al Întreprinderii Electrodistribuția București, care preluase activitatea de distribuție a energiei electrice în capitală.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat, în luna mai, scăderea abruptă începută în aprilie, de această dată fiind raportat un minus de 27,8%, comparativ cu luna mai a anului trecut, până la circa 32.000 de contracte, o urmare așteptată pe fondul restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus

Volumul de tranzacții din primele cinci luni este de asemenea în scădere, cu 4,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în contextul în care primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
electroconstructia elco bucuresti
alexandru gabriel arapalea
nicu stancu
bucharest business development