DOCUMENT Firea cere Guvernului baza Pro Rapid, pentru un centru sportiv și de agrement pe malul lacului Străulești. Acolo s-ar putea antrena echipa de fotbal susținută de Primăria Sectorului 1, care se vrea urmașa legendei Rapid București

DOCUMENT Firea cere Guvernului baza Pro Rapid, pentru un centru sportiv și de agrement pe malul lacului Străulești. Acolo s-ar putea antrena echipa de fotbal susținută de Primăria Sectorului 1, care se vrea urmașa legendei Rapid București
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 ian 2018

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) va lua în discuție  un proiect de hotărâre prin care ar urma să solicite Guvernului să treacă fosta bază de pregătire Pro Rapid, din Bucureștii Noi, a clubului de fotbal Rapid București, aflat în faliment, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în domeniul public al municipiului București și administrarea CGMB, în vederea reincluderii bazei în circuitul sportiv și de agrement.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Municipiul București se confruntă cu un deficit în ceea ce privește bazele sportive și terenurile de sport, neavând în proprietate astfel de bunuri imobile. Municipiul București își propune să participe la dezvoltarea infrastructurii sportive având în vedere rolul și contribuția sportului în promovarea unui stil de viață activ și sănătos prin crearea unui spațiu modern pentru desfășurarea de activități sportive și recreative. (...) Acest imobil (baza Pro Rapid – n.r.) este poziționat cu ieșire la lac (lacul Străulești – n.r.), ceea ce avantajează destinația investiției prevăzută ca bază sportivă și de agrement în interesul cetățenilor", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare parte a bazei Pro Rapid, respectiv terenurile și hotelul, a intrat de la începutul anilor 2000 în proprietatea producătorului de mobilă Ovo Design, care a preluat-o de la George Copos în contul unei datorii a fostului patron al Rapidului, rezultate din utilarea cu mobilă a unor hoteluri ale acestuia. Ulterior, în 2004, Ovo Design a dat baza în plată către ANAF, pentru stingerea unor datorii la bugetul de stat. Asociația Pro Rapid a lui Copos deține în continuare în cadrul bazei o clădire de birouri și o sală de forță.

DOCUMENT Firea cere Guvernului baza Pro Rapid, pentru un centru sportiv și de agrement pe malul lacului Străulești. Acolo s-ar putea antrena echipa de fotbal susținută de Primăria Sectorului 1, care se vrea urmașa legendei Rapid București
VIDEO Facebook sacrifică publisherii și pune accent pe “socializarea activă” în cea mai recentă modificare a algoritmului de rankare CITEȘTE ȘI VIDEO Facebook sacrifică publisherii și pune accent pe “socializarea activă” în cea mai recentă modificare a algoritmului de rankare

În iulie și august anul trecut, Consiliului Local al Sectorului 1 a aprobat două hotărâri pe aceeași temă. Cea din iulie prevedea ca Consiliul Local să ceară CGMB să solicite Guvernului trecerea Pro Rapidului în domeniul public al municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Prin cealaltă, din august, Consiliul Local Sector 1 solicita direct baza Pro Rapid de la Ministerul Finanțelor Publice.

"Trecerea în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a unui asemenea obiectiv ar fi mai mult decât benefică, în condițiile în care la nivelul sectorului 1 există un deficit de terenuri care să poată fi utilizate în realizarea unor obiective de utilitate publică, dezvoltare, pregătirea copiilor și juniorilor din sector, atât pentru disciplina fotbal, cât și pentru alte discipline, practicarea sporturilor în regim de performanță și de agrement. De asemenea, având în vedere că baza ProRapid are deschidere la lac, va permite desfășurarea unor activități recreative și sociale pentru locuitorii sectorului 1. Este foarte important de menționat că accesul la bază este foarte facil atât timp cât a fost deschisă stația de metrou Laminorului", se arăta în expunerile de motive ale ambelor hotărâri.

De asemenea, în iulie, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat la limită o hotărâre prin care cerea împuternicire de la CGMB pentru a se asocia și a colabora cu o persoană juridică pentru "dezvoltarea unui centru sportiv". Consiliul General i-a acordat această împuternicire în ultima parte a lunii august.

Extras din procesul verbal al ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 din 28 august 2017

Extras din procesul verbal al ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 din 28 august 2017

VIDEO Incendiu putenic la societatea de transport public din Tulcea; au ars 13 autobuze CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu putenic la societatea de transport public din Tulcea; au ars 13 autobuze

Toate acestea făceau parte din planul primarului PSD al sectorului, Dan Tudorache, de a înființa cu bani de la bugetul local o structură sportivă care să fie continuatoarea clubului istoric de fotbal Rapid București. Potrivit acestuia, Asociația Pro Rapid a lui Copos ar fi acceptat să închirieze noului club clădirea de birouri și sala de forță deținute la Pro Rapid pe suma simbolică de 1 leu, pentru a susține proiectul. 

Între timp, în vara anului trecut, a fost înființată asociația sportivă Academia Rapid, care deține o echipă cu șanse mari de a promova pe teren din Liga a IV-a în cea de-a III-a. Asociația, fondată de fostul general de Securitate Vasile Mălureanu, Ovidiu Burcă și Adrian Olariu și susținută de nume mari care au jucat la Rapid, fără implicarea oficială, în acte, a Primăriei Sectorului 1, a închiriat marca de la clubul falimentar FC Rapid SA.

În octombrie 2017, primarul Tudorache promitea public că va face demersurile necesare pentru ca echipa Academia Rapid să se antreneze la baza Pro Rapid.

Formularul 600, prilej de dispută între vechea și noua conducere a Fiscului CITEȘTE ȘI Formularul 600, prilej de dispută între vechea și noua conducere a Fiscului

Lichidatorul clubului de fotbal falimentar FC Rapid București SA anunța în primăvara anului trecut că a inventariat bunurile de la baza de pregătire Pro Rapid, pe care le-a găsit într-o stare avansată de degradare, din cauza folosinței îndelungate, dar și a condițiilor în care au fost depozitate.

"Menționăm că baza Pro Rapid a fost deconectată atât de la energia electrica, cât și de la gaze, din cauza restanțelor la plata utilităților, astfel că nu a mai fost încălzită pe timpul iernii, iar apa a pătruns în interior și a distrus în mare parte mobilierul și bunurile. Având în vedere starea fizică deplorabilă a acestor bunuri, considerăm că se impune casarea acestora, deoarece este practic imposibil ca ele să mai poată fi valorificate", se arăta într-un document al lichidatorului Sierra Quadrant.

Marca și palmaresul clubului au fost scoase la licitație de către lichidator, însă deocamdată nu a fost primită nici o ofertă, prețul de pornire fiind redus de la 3,4 la 2,75 milioane euro. Inițial, bunurile fuseseră evaluate la doar 407.000 euro, însă creditorii clubului, printre care fostul patron Valerii Moraru, nu au fost de acord cu rezultatul evaluării și au decis majorarea amplă a prețului de pornire.  

viewscnt
Afla mai multe despre
rapid bucuresti
academia rapid
pro rapid
baza pro rapid
primaria capitalei
gabriela firea
cgmb
primaria sectorului 1
dan tudorache