Compania cu capital mixt London Partners, care a finalizat recent un ansamblu rezidențial în centrul Bucureștiului, a încheiat două tranzacții, evaluate la peste 20 de milioane de euro, prin care a cumpărat un teren de 2,4 hectare de la Gabriel Popoviciu în cartierul corporatiștilor din Pipera și unul de 2,8 hectare de la fosta firmă de construcții Conpref Carpați în zona Expoziției, viitorul centru de afaceri al Capitalei.
London Partners are multipli acționari provenind din diverse domenii, precum energie, agricultură, mărfuri și transport, și activi pe mai multe piețe, inclusiv România. Printre asociați se numără britanicul Richard Marc McLaughlin-Duane, românul Liviu Cristian Jelea și olandezul de origine indiană Dorairaja Ashok, care este și directorul Agroconcept Impex – distribuitorul exclusiv al utilajelor agricole New Holland în România. Grupul a început prin dezvoltarea Soho Unirii din centrul Bucureștiului, ansamblu rezidențial cu 236 de apartamente finalizat recent și vândut în proporție de 70%, care a implicat o investiție de circa 26 milioane euro.
Compania a decis să se extindă puternic anul acesta și a început prin achiziția unui teren de 2,4 hectare, parte a proiectului rezidențial Belvedere Residences de pe strada Fabrica de Glucoză. Terenul a fost deținut de un offshore din Cipru, Bladon Enterprises Limited, prin care omul de afaceri Gabriel Popoviciu își desfășoară afacerile în România, potrivit informațiilor Profit.ro. Tranzacția a fost realizată cu capital propriu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Popoviciu, aflat sub supravegherea poliției londoneze, fiind condamnat la șapte ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a dezvoltat în ultimii ani două faze din ansamblul Belvedere, adică 640 de apartamente pe care le-a vândut integral. Terenul cumpărat de London Partners va permite continuarea proiectului cu încă două faze, adică încă 966 de apartamente și 3.400 de metri pătrați de spații comerciale. Richard McLaughlin-Duane, CEO-ul dezvoltatorului spune că a antecontractat deja 150 de apartamente din faza a treia a Belvedere Residences, în contextul în care abia s-au încheiat excavările. Această etapă de dezvoltare va avea 482 de apartamente ce ar urma să fie livrate în vara anului 2021.
În cartierul milionarilor
O altă tranzacție încheiată recent de London Partnes vizează achiziția unui teren de 2,8 hectare de la Conpref Carpați Imobiliare, rezultată în urma divizării fostei firme de construcții Conpref Carpați. Unul dintre fondatorii companiei este Ion Pătuleanu (76 de ani), care deține astăzi 74,3% din părțile sociale ale firmei. Omul de afaceri este cunoscut și ca proprietar al fostului Palat Adevărul din centrul Bucureștiului, monument istoric aflat în paragină care în perioada interbelică a găzduit mai multe ziare. Conpref Carpați Imobiliare are 11 asociați, potrivit termene.ro, printre care și Aurel Bălan, fostul director al Conpref Carpați.
În anul înființării firmei, adică 2008, în structura asociativă a intrat și o firmă a omului de afaceri Remus Bența din Târgu Mureș, cunoscut pentru afacerea din domeniul vopselelor Daw Bența. Atunci, omul de afaceri anunța că va plăti 40 milioane de euro pe acest teren, pe care ar fi urmat să dezvolte un ansamblu rezidențial cu 1.000 de apartamente, ce ar fi necesitat o investiție estimată la 100 milioane euro. Totuși, firma lui Remus Bența s-a retras din asociere în noiembrie 2008, iar planurile de dezvoltare pentru teren au fost abandonate pe timpul crizei, pentru a renaște acum, când zona este foarte efervescentă din perspectivă imobiliară.
În luna mai a acestui an, Conpref Carpați a început să depună actele necesare obținerii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un ansamblu cu funcțiune mixtă cu un regim de înălțime de 16 etaje. Richard McLaughlin-Duane spune că va dezvolta pe terenul achiziționat un proiect mixt, dar încă nu s-a decis în privința ponderii locuințelor, a birourilor și spațiilor comerciale.
Tranzacția, realizată cu capital propriu, a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
„Această tranzacție este a doua cea mai mare încheiată în acest perimetru și vine în continuarea tranzacției celor de la Futureal, Crosspoint realizând tranzacții succesive de aproximativ 45.000 de metri pătrați de teren în zona Expoziției, pe care se pot realiza peste 125.000 metri pătrați construiți. Ne bucurăm să vedem cum un teren în care am crezut în urmă cu câțiva ani și la tranzacționarea căruia am participat, găzduiește unul dintre cele mai de succes proiecte și a făcut obiectul celei mai mari tranzacții din piață. Este vorba, desigur, de proiectul The Bridge din zona Grozăvești și suntem convinși că zona Expoziției va avea o evoluție similară“, afirmă Cătălin Gavrilă, Associate Director Land Development în cadrul Crosspoint Real Estate.
Zonă Expoziției a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.
Terenul Conpref Carpați
Continuă extinderea
Reprezentantul London Partners spune că este în negocieri pentru achiziția altor terenuri în București și că o astfel de tranzacție poate dura între șase luni și un an.
„Faptul că lucrăm cu capital propriu ne permite să luăm deciziile rapid. Urmărim oportunitățile imobiliare. Rezidențialul a fost un început natural, dar vrem să mergem mai departe de acest segment și să ieșim din București“, a declarat Richard McLaughlin-Duane.
Potrivit acestuia, randamentele investiționale pentru dezvoltări rezidențiale în București s-au comprimat. Costurile legate de construcție au crescut cu 30% în ultimii doi ani, în contextul majorărilor salariale de 50-60%, care reprezintă peste un sfert din aceste costuri, spune el. Totodată, prețul materialelor de construcție a crescut cu 15-25%. În paralel, prețurile de vânzare nu au avut o viteză de creștere similară, consideră investitorul.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele șase luni al acestui an au fost încheiate circa 241.000 de tranzacții, cu 19,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național, tendință continuată și în luna mai. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,4% în mai față de aprilie, de la 1.228 la 1.223 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.