S Group holding din Cehia, dezvoltatorul clădirii de birouri Green Gate, de lângă Piața Chirigiu, vrea să mai construiscă un imobil de birouri în aceeași zonă și să intre pe piața rezidențială cu un proiect de 250-300 de apartamente în nordul Bucureștiului.
Ambele proiecte ar putea fi realizate în parteneriat cu proprietarii terenurilor și, cel mai probabil, cu finanțare de la bănci din Cehia.
”Ne uităm la noi proiecte de birouri. Suntem în discuții cu un potential chiriaș pentru proiectul pe birouri, o companie deja existentă pe piața românească și care dorește să se relocheze și să-și consolideze activitățile. Nu vrem să mai dezvoltăm speculativ pentru că ar fi prea riscant, dar cu un grad rezonabil de preînchiriere vom începe un nou proiect”, a declarat vineri într-o conferință de presă Vladimira Novakova, managing director Green Gate Development, vehiculul prin care este dezvoltat proiectul Green Gate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ea a menționat că până la sfârșitul anului ar trebui puse la punct toate detaliile legate de proiect, inclusiv cele de proprietatea terenului necesar, în timp ce finalizarea construcției este prevăzută pentru finalul anului 2017.
”Va fi un proiect mai mic decât Green Gate (care are 31.000 metri pătrați, n.r.) pentru că vorbim și de un teren mai mic. Investiția depinde de modul în care vom face proiectul, respectiv dacă vom face în joint-venture cu proprietarul terenului sau dacă vom construi în etape, pentru că vrem să facem mai multe clădiri de dimensiuni mai mici”, a explicat Novakova.
S Group a finalizat în 2014 clădirea Green Gate, de pe Strada Tudor Vladimirescu, care a ajuns la un grad de ocupare de 80%, principalii chiriași fiind TeamNet și Teleperformance Group. Alți chiriași sunt PowerTech Consulting, Pektus, Heaton, Dexia Consulting, Arobs Transilvania (chiriași atrași în ultimele luni), dar și Regus.
Compania vrea să construiască 2.500-3.000 de locuințe, la prețuri de circa 1.000 euro/mp
În afară de investițiile în clădirile de birouri, grupul ceh tatonează piața pentru începerea unui proiect rezidențial în nordul Bucureștiului.
”Suntem în proces de colectare de date și în scurt timp vom începe procesul de due diligence pentru proiect. Cel mai probabil vom începe construcția anul viitor. Avem și în acest caz în vedere un parteneriat cu proprietarul terenului. Este foarte greu pentru că nimeni nu colectează date despre piața rezidențială. Este întuneric pe această piață”, a explicat reprezentantul S Group.
Ținta companiei este nordul Bucureștiului, unde intenționează să construiască pentru început 250-300 de apartamente de tip ”start-up”, accesibile tinerilor care termină o facultate și încep să lucreze. În total, compania ar vrea să dezvolte 2.500-3.000 de apartamente.
”Când am venit în România am căutat că închiriez un apartament și nu am găsit decât unul de 100 de metri pătrați, dar cu două camere. Nu am nevoie de 100 de metri pătrați. Lipsește de pe piață oferta de locuințe de circa 50 de metri pătrați pentru tinerii care termină facultatea și vor să plătească o rată rezonabilă în loc de chirie. Vrem să facem apartamente de tip start-up, cu prețuri în jurul a 1.000 de euro pe metru pătrat”, a arătat Novakova.
Apartamentele se vor adresa celor care lucrează în clădirile de birouri din nordul Bucureștiului, zonă în care se concentrează majoritatea proiectelor noi de birouri.
”Din punct de vedere al dezvoltatorului de birouri nu aș alege nordul, dar pentru rezidențial nordul este o soluție. În loc să aduci angajații din alte zone din București, mai bine construiești locuințe lângă locul lor de muncă”, a explicat reprezentantul investitorului.
În ceea ce privește proiectul Green Gate, investiție de 57,5 milioane de euro, finanțată de PPF Bank din Cehia, estimările companiei arată că acesta va fi închiriat în totalitate în primăvara anului viitor.
În prezent, mai sunt disponibile etajele 1 și 2 și câteva spații în celelalte niveluri, totalizând 6.500 de metri pătrați, pentru care sunt discuții cu trei potențiali chiriași.
Clădirea urmează să fie vândută potrivit strategiei companiei, însă nu în viitorul apropiat, având în vedere nivelul randamentelor de pe piața locală.
”Nu ne grăbește nimeni să vindem. Avem suportul băncii care a finanțat proiectul, proiectul produce venituri prin care se poate acoperi datoria. Dacă vom primi o oferă bună, vom vinde, dar la randamentele actuale nu vrem să vindem. Dacă vom avea un randament (yield, n.r.) de sub 7,5% am putea să ne uităm la o vânzare”, a precizat Novakova.
S Group, deținut de doi oameni de faceri cehi, s-a focalizat după 2007 pe trei domenii de activitate, respectiv construcții, dezvoltare imobiliară și facility management, pe piețele din Cehia și Slovacia. Pe piața dezvoltărilor imobiliare grupul este prezent în Rusia, Cehia și România.