Dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține în România proprietăți în valoare de peste 1 miliard de euro, a cumpărat trei parcuri logistice, cu o suprafață cumulată de 153.000 de metri pătrați, de la dezvoltatorul imobiliar grec Helios Phoenix, proprietarul Olympian Parks din Brașov, Timișoara și București. Prin această tranzacție de tip fuziune, CTP intră într-un oraș nou, Brașov.
În toamna anului 2017, Helios Phoenix a mai fost în pragul vânzării a jumătate din portofoliul de spații logistice pe care le are în România, către fondul cipriot Secure Property Development & Investment (SPDI). Cele trei parcuri, cumpărate acum de CTP, au fost evaluate atunci la circa 50 de milioane de euro. SPDI a plătit un avans de 3,6 milioane de euro către Helios Phoenix, însă tranzacția nu a mai fost încheiată. Sursele Profit.ro spun că tranzacția actuală dintre CTP și Helios Phoenix a fost realizată la un preț de circa 40 de milioane de euro, echivalentul unui randament investițional (yield) redus, de 9,5%.
Helios a avut în 2007 un parteneriat cu GE Real Estate, divizia imobiliară a gigantului american General Electric, prin care intenționau să construiască o rețea de 12 parcuri logistice, sub denumirea de Olympian Parks, în dezvoltarea cărora trebuiau investiți 175 milioane de euro. Criza financiară a redus numărul la cinci parcuri, pentru care erau deja asigurate terenuri, iar dintre acestea au fost construite speculativ trei la Brașov, Timișoara și București. În 2013, GE Real Estate s-a retras din România.
Tranzacția actuală cu Helios Phoenix face parte din obiectivul CTP de a atinge un portofoliu cu o suprafață de 2 milioane de metri pătrați până la sfârșitul acestui an în România și vine la scurt timp după ce a cumpărat hale cu o suprafață de circa 112.000 de metri pătrați de la grupul maltez Zacaria, într-o tranzacție de aproape 60 de milioane de euro.
„Portofoliul nostru este acum mai aproape de borna de 2 milioane mp și totodată ne-am extins prezența în România, prin intrarea în Brașov, o piață nouă pentru CTP. Parcul din Timișoara se alătura foarte frumos la ceea ce va deveni în curând cel mai mare proiect CTPark din afara Bucureștiului și a împrejurimilor sale", a declarat Ana Dumitrache, Country Manager, CTP România.
Parcul din Brașov are cea mai mare suprafață, respectiv 56.870 de metri pătrați împărțită în 7 clădiri, majoritatea închiriate, cel din sudul Bucureștiului are 52.350 de metri pătrați, iar cel din Timișoara, de lângă aeroportul din Ghiroda, are 43.810 metri pătrați în 6 clădiri.
Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP, a declarat într-un interviu acordat, recent, Profit.ro că va direcționa spre piața românească până la 250 de milioane de euro din banii obținuți din listarea la Bursa din Amsterdam. El a mai spus că vrea să își crească portofoliul de depozite locale cu 25% până la finalul anului, de la suprafața de 1,6 milioane de metri pătrați pe care o avea atunci în România. Acum are deja peste 1,8 milioane de metri pătrați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania are o cotă de piață de 29%, iar 60% din totalul de spații logistice aflate acum în construcție aparțin CTP. Investitorul mai are la dispoziție terenuri de 234 de hectare pentru dezvoltări viitoare în România.
Cu scopul accelerării investițiilor, CTP a cumpărat și un teren de la Alpha Bank pentru un proiect major în Popești-Leordeni, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.
În octombrie 2020, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen și a fost urmată de două emisiuni suplimentare, în total fiind atrase peste 1,5 miliarde de euro.
CTP a încasat, anul trecut, venituri nete din chirii de 47,3 milioane de euro în România, cu peste 15% mai mari decât în 2019, fiind cel mai bun rezultat după Cehia. Portofoliul românesc generator de venituri al CTP era evaluat la 943,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, la o valoare a împrumuturilor de peste 635 milioane de euro. În 2019, compania avea proprietăți funcționale în valoare de aproape 700 milioane de euro și împrumuturi de 522 milioane euro.
Anul trecut, compania a fost angajată într-o serie de achiziții, prezentate în exclusivitate de Profit.ro. A cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale, la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească. A preluat de la Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. A plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties. Și a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale.