Costurile cu construcția stadioanelor pentru Euro 2020 sunt majorate considerabil, chiar și cu peste 50%

Costurile cu construcția stadioanelor pentru Euro 2020 sunt majorate considerabil, chiar și cu peste 50%
scris 3 oct 2019

Costurile cu construcția stadioanelor propuse pentru a deservi organizarea anul viitor a unor meciuri de la Campionatul European de Fotbal au crescut semnificativ față de anul trecut, Guvernul aprobând miercuri majorarea și cu peste 50% a fondurilor alocate în acest scop. Majorarea este impusă de achițizia unor noi echipamente, de alte soluții tehnice sau lucrări care nu au fost luate în calcul inițial, dar și de majorarea salariului minim în construcții. În cazul unor stadioane va fi crescută și capacitatea tribunelor.

Conform noilor indicatori tehnici aprobați, costul total al celor 3 stadioane reconstruite în prezent se ridică la peste 171 milioane de euro, din care peste 94 milioane de euro - stadionul Steaua, aproape 40 milioane de euro - stadionul Rapid, respectiv circa 37 milioane de euro - Arcul de Triumf.    

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțarea construcției stadionului Steaua va crește cu 48%

Guvernul a aprobat, în martie 2018, indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții pentru stadionul Steaua, care urma a fi modernizat cu 301 milioane lei, prețuri calculat la 18.01.2018, când 1 euro era echivalat cu 4,6514 lei.

Executivul a decis, însă, miercuri, actualizarea acestor indicatori, inclusiv a valorii totale a investiției, care se ridică acum la aproape 448 milioane lei, cu peste 48% mai mult decât costul aprobat anterior.

Prețuri sunt actualizate pentru data de 15.07.2019, la un curs de 1 euro echivalat la 4,7320 lei.

De altfel, potrivit indicatorilor aprobați, din suma totală Guvernul mai are de plătit la acest stadion circa 375 milioane lei.

În urma aprobării noilor indicatori, capacitatea totală de spectatori se mărește de la 30.500 la 31.254 spectatori. Prin această optimizare a numărului total de locuri, se creează un număr suplimentar de locuri VIP, de la 1.420 locuri, prevăzute prin soluția inițială, la 2.678 de locuri.

Suprafața totală construită desfășurată se mărește de la  aproximativ 70.000 mp la 82.006 mp, iar numărul de locuri de parcare se mărește cu 250 locuri pentru public, fiind posibilă asigurarea de locuri în parcarea subterană, atât pentru VIP, astfel cum era prevăzut inițial, cât și pentru publicul general.

Fondurile vor asigura și înlocuirea proiectoarelor echipate cu lămpi cu descărcare în vapori de halogenuri cu proiectoare echipate cu surse LED.

ANALIZĂ Niciun cămin nu a fost finalizat în anul universitar anterior, locurile de cazare - suficiente doar pentru 24% dintre studenți. Cât sunt chiriile cerute astăzi în marile centre universitare CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Niciun cămin nu a fost finalizat în anul universitar anterior, locurile de cazare - suficiente doar pentru 24% dintre studenți. Cât sunt chiriile cerute astăzi în marile centre universitare

Pentru stadionul Rapid, costurile cresc cu peste 54%

Lucrările de renovare a Stadionului Giulești «Valentin Stănescu» au fost aprobate în aprilie 2018 și erau estimate la circa 26 milioane de euro, adică 121 milioane lei (prețuri la data de 12.03.2018, când 1 euro era echivalat cu 4,6616 lei).

Acum, Guvernul a majorat valoarea investiției la circa 187 milioane lei, cu peste 54% față de costurile anticipate inițial. 

Restul de finanțat pentru stadion este de 173,8 milioane lei.

Banii în plus vor asigura și majorarea ușoară a capacității totale de spectatori de la 14.000 la 14.050 locuri.

Suprafața utilă a spațiilor închise se mărește de la aproximativ 21.519 mp la 21.662 mp, iar suprafața utilă a zonelor de antrenament, hotel și birouri, destinațiile conexe se măreste semnificativ de la aproximativ 3.778 mp la 5.516 mp, având o suprafață construită cel puțin egală cu cea inițială.

Noile sume vor asigura și înlocuirea instalației de degivrare electrică cu instalație de degivrare cu agent termic, după cum a solicitat UEFA .

EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living

Fondurile pentru stadionul Arcul de Triumf cresc cu peste 38%

În ce privește Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, modernizarea era estimată, tot anul trecut, la 126,4 milioane lei, însă acum Guvernul a decis o majorare a costurilor până la 174,7 milioane lei, reprezentând o creștere de peste 38%.

Pentru acest stadion restul de finanțat este în prezent de 160 milioane lei.

Banii în plus vor asigura îmbunătățirea sistemului de acces al publicului, astfel încât acesta să fie în conformitate cu normele de securitate la incendiu și să existe un acces separat al publicului VIP față de publicul general.

De asemenea, cum terenurile de antrenament existente au fost afectate de lucrări, sunt necesare lucrări de refacere și translatare a acestora, după definitivarea lucrărilor la noul stadion.

Finanțarea suplimentară va mai asigura lucrările de desființare a construcțiilor existente, relocare instalație de nocturnă și devierea unei conducte de apă.

Palatului Parlamentului, fosta \ CITEȘTE ȘI Palatului Parlamentului, fosta "Casă a Poporului" din regimul comunist, este evaluat de autorități la peste 5,5 miliarde lei

Argumentele Guvernului pentru creșterea costurilor și optimismul cu privire la veniturile aduse de CE 2020  

Executivul arată că majorarea costurilor de construcție a fost necesară și după ce, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor a fost majorat la 3.000 lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Însă, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră, valoarea manoperei a fost actualizată doar pentru acoperirea creșterii salariului minim, iar cum în oferta antreprenorului prețul orei de manoperă a fost de 12 lei/oră, a rezultat necesitatea actualizării acestui preț la valoarea de 17,928 lei/ora.

Guvernul arată însă că impactul asupra mediului de afaceri este major, la proiectarea și execuția obiectivului de investiții fiind mobilizate resurse umane și matreiale considerabile care ajută firmele implicate să se dezvolte pe termen scurt și mediu.

Mai mult, Executivul consideră că își va recupera o mare parte a costurilor din veniturile generate de organizarea CE 2020.

”După finalizarea construcției și darea în folosință a stadionului prin organizarea de competiții sportive importante se vor deschide noi oportunități în viitor în ceea ce privește turismul și industria hotelieră la nivelul Municipiului București. Astfel, pe termen scurt, turismul va avea de câștigat ca urmare a vizitei suporterilor echipelor de fotbal din țară și din străinătate. Pentru cele 4 partide organizate la București fiecare echipă va avea alocat un număr de 15.000 bilete, rezultând minim 120.000 turiști care vor veni la București cu ocazia EURO 2020, care pot genera venituri de aproximativ 100 milioane euro (800 euro/turist)”, speră Guvernul.

Capitala va fi legată de Aeroportul Otopeni și printr-o linie rapidă de autobuz de 20 km CITEȘTE ȘI Capitala va fi legată de Aeroportul Otopeni și printr-o linie rapidă de autobuz de 20 km

În ultima prezentare publică a stadiului construcției stadioanelor, fostul fotbalist Gică Popescu, consilier onorific al premierului, a arătat că doar stadioanele Steaua și Arcul de Triumf vor fi cu certitudine gata pentru antrenamente la EURO 2020. 

Astfel, deși nu își va respecta angajamentele pentru CE de fotbal 2020, România pregătește oficial, cel puțin declarativ și împreună cu alte trei state, candidaturi pentru CE 2028 și CM 2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
stadioane
fotbal
ce 2020
constructii
stadiu
finalizare
costuri
majorare
guvern