CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath

CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Vectr Holdings, deținut de familia indiană Gupta, prin subsidiara sa Vectr Realty, a achiziționat 100% din acțiunile companiei care deține clădirea de birouri The Landmark.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
18 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Profit.ro a anunțat la începutul anului că frații indieni Raj și Alok Gupta, care au cumpărat recent World Class România, cel mai mare jucător în industria wellness locală,  și cultivă în România peste 22.000 de hectare de pământ, frați ai lui Sanjeev Gupta, șeful executiv al GFG Alliance, care a preluat fostul SIDEX Galați, sunt într-o etapă avansată în procesul de achiziție a complexului de birouri The Landmark, din centrul Bucureștiului, de la fondul american de investiții Cerberus Capital Management și partenerul său regional Revetas Capital, într-o perioadă în care investitorii imobiliari tradiționali sunt rezervați în privința achizițiilor pe sectorul de birouri.

FOTO Fotbalistul Radu Drăgușin s-a dus pe șantierul Quartier Azuga imediat după Campionatul European CITEȘTE ȘI FOTO Fotbalistul Radu Drăgușin s-a dus pe șantierul Quartier Azuga imediat după Campionatul European

Tranzacția, evaluată la circa 80 de milioane de euro, va fi derulată prin intermediul London Partners, deținut de indieni, au arătat atunci sursele Profit.ro..

Vectr Holdings, grup de companii cu capital privat, este implicat în România în diverse sectoare, inclusiv operațiuni agricole, distribuție de utilaje agricole, fitness și imobiliare prin intermediul diviziilor sale Vectr Farms, Agroconcept, World Class și Vectr Realty.

Tranzacție - Marcos Provit vinde farmacii către Catena și Dr. Max CITEȘTE ȘI Tranzacție - Marcos Provit vinde farmacii către Catena și Dr. Max

Până acum, prin acest vehicul, frații Gupta au dezvoltat ansamblul rezidențial Soho Unirii cu 236 de apartamente, au cumpărat un teren de 2,4 hectare de la Gabriel Popoviciu în cartierul corporatiștilor din Pipera și unul 2,8 hectare de la fosta firmă de construcții Conpref Carpați în zona Expoziției, terenuri evaluate la peste 20 de milioane de euro.

CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath

Pe o parte din terenul din Pipera au dezvoltat etapa a 3 din ansamblul Belvedere Residences, început de Gabriel Popoviciu, iar ultima fază de dezvoltare, cu 482 de apartamente, a fost vândută de indieni în 2022 grupului orădean Prima Development, controlat de Ștefan Kopanyi.

CONFIRMARE FOTO Celebrul Wendy\'s intră în România. Țintă ambițioasă de restaurante CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Celebrul Wendy's intră în România. Țintă ambițioasă de restaurante

Prin achiziția The Landmark, frații Raj și Alok Gupta intră pe segmentul de birouri al pieței imobiliare din România, într-o perioadă în care investitorii imobiliari tradiționali privesc acest sector cu reticență. Și Uniqa Real Estate Management, administratorul activelor imobiliare ale asigurătorului austriac Uniqa, a depus o ofertă pentru achiziția complexului din zona Pieței Romană, cum a anunțat Profit.ro.

CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath

Revetas Capital, fond oportunist înființat de Eric Assimakopoulos în 2012 cu scopul gestionării de active distressed și subevaluate din Europa Centrală și de Est, a cumpărat complexul de birouri The Landmark în ultimul trimestru din 2018 de la grupul bancar Piraeus, într-o tranzacție evaluată la peste 60 de milioane de euro, acoperită printr-o finanțare de până la 42,5 milioane de euro de la banca germană pbb Deutsche Pfandbriefbank.

Ulterior, în structura de acționariat a cumpărătorului a intrat și gigantul american Cerberus, care administrează active în valoare de circa 60 de miliarde de dolari.

Tranzacție - Italienii preiau controlul integral asupra Setcar Brăila CITEȘTE ȘI Tranzacție - Italienii preiau controlul integral asupra Setcar Brăila

Cerberus a fost fondat în 1992 de Steve Feinberg și William Richter. Feinberg, care are o avere estimată de revista americană Forbes la 4,5 miliarde de dolari, a condus consiliul consultativ de informații (President's Intelligence Advisory Board) în mandatul președintelui american Donald Trump.

În 2020, cele două fonduri partenere au scos la vânzare The Landmark, sediul central al UiPath în România, la un preț corespunzător unui randament de circa 6,5%, adică în jurul a 75 de milioane de euro.

The Landmark, dezvoltat în 2016, este un parc de afaceri certificat BREEM Excellence, care cuprinde trei clădiri de birouri clasa A, cu o suprafață închiriabilă totală (GLA) de peste 23.700 mp. Situată în zona centrală a Bucureștiului, clădirea găzduiește companii importante precum UiPath, Total Energies, Wolf Theiss, Premier Energy, Systematic etc.

O mare companie aeriană din Emiratele Arabe Unite vine să angajeze în România CITEȘTE ȘI O mare companie aeriană din Emiratele Arabe Unite vine să angajeze în România

Complexul The Landmark este amplasat în zona Pieței Romană, București, este format din 3 clădiri de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 23.500 de metri pătrați și are ca principali chiriași companiile UiPath, Wolf Theiss, TotalEnergies, Systematic și Premier Energy.

Proiectul a fost dezvoltat în 2016 de oamenii de afaceri Dan Cojocaru și Michael Hadjipavlou și preluat de banca finanțatoare Piraeus.

"Vectr Holdings își propune să achiziționeze active și afaceri administrate corect si eficient cu obiectivul de a le perpetua și intensifica dezvoltarea.

The Landmark este o clădire de birouri iconică din București și suntem încântați să adăugăm acest activ extraordinar la portofoliul nostru imobiliar. The Landmark se aliniază standardelor noastre de eficiență, sustenabilitate, inovare și productivitate. Ne străduim continuu să stimulăm creșterea economică și să contribuim la comunitățile în care ne desfășurăm activitatea.

Această tranzacție urmează recentelor noastre acțiuni de crestere din piața agricolă, unde am achiziționat Padova Agricultura și Contara, de 4.000 ha de teren complet irigat, și demonstrează angajamentul nostru puternic față de piața din România", a declarat Chintan Surana, Group CEO al Vectr Holdings. 

La începutul anului, compania a anunțat ce planuri are după ce a cumpărat noi ferme în România.

FOTO România cumpără sisteme de artilerie de la firma sud-coreeană Hanwha Aerospace în valoare de un miliard de dolari CITEȘTE ȘI FOTO România cumpără sisteme de artilerie de la firma sud-coreeană Hanwha Aerospace în valoare de un miliard de dolari

Frații Gupta Raj și Alok Gupta conduc unul dintre cele mai mari conglomerate din Nigeria, African Industries Group, și sunt frații lui Sanjev Gupta, directorul executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance, care deține fostul Sidex Galați.

African Industries Group, fondat în 1971, are peste 10.000 de angajați în 10 țări, operează în Nigeria 35 de fabrici inclusiv centrale siderurgice, chimice, de sticlă și electrice, având birouri afiliate în Europa de Est, Emiratele Arabe Unite și Asia și are venituri anuale de aproximativ 1,2 miliarde dolari. În ultimii 20 de ani, grupul a făcut investiții de peste 2 miliarde de dolari.

Prin intermediul Vectr Holdings, grupul deține în România fermele Agroholding și Alisa, care operează peste 22.000 de hectare de pământ, este distribuitor exclusiv al utilajelor agricole New Holland în România și are rețeaua de fitness World Class.

African Industries Group, deținut de familia indiană Gupta și implicat, în România, în operațiuni agricole, distribuția de mașini agricole, dezvoltare imobiliară și alte investiții, un business anual de peste 1,2 miliarde dolari,  a preluat anul trecut companiile Padova Agricultură și Contara, prin intermediul Vectr Farm Brăila.

Vectr Brăila este o companie tip holding creată pentru a achiziționa cele două companii menționate.

FOTO Auchan lansează în România un nou tip de magazine CITEȘTE ȘI FOTO Auchan lansează în România un nou tip de magazine

Anul trecut, African Industries Group a preluat de la Thames Farming Enterprises, înregistrată în Olanda, divizie de investiții în agricultură a fondului britanic Insight Invest­ment, fermele Agricom Borcea, Tudor 92, Concordia Agro și Alisa Farm Management din județul Călărași, producătoare de cereale și plante leguminoase pe o suprafață de peste 13.000 de hectare.

African Industries Group, fondat în 1971, având astăzi peste 10.000 de angajați în 10 țări, operează în Nigeria inclusiv centrale siderurgice, chimice, de sticlă și electrice, având birouri afiliate în Europa de Est, Emiratele Arabe Unite și Asia și venituri anuale de aproximativ 1,2 miliarde dolari. 

Recent, holdingul a preluat și Padova Agricultură, cel mai mare producător de orez din România, de la grupul italian Roncato, administrat de Giovanni Roncato.

De asemenea, rețeaua de fitness a grupului a fost extinsă anul acesta prin achiziția celui mai mare operator din vestul țării, Smart Fitness Studio din Timișoara, după ce cumpărase și cluburile NextFit din Timișoara și Dumbrăvița.

Cine sunt vânzătorii

Revetas a vândut în 2022 omului de afaceri Omer Susli, pentru circa 20 de milioane de euro, și centrul comercial Vitantis Shopping Center din București, cumpărat ca activ distressed în 2014.

În spatele ușilor închise, Amazon anunță un nou business - Îmbrăcăminte la preț mic, bunuri pentru casă și alte articole. Cea mai agresivă încercare de a învinge concurența CITEȘTE ȘI În spatele ușilor închise, Amazon anunță un nou business - Îmbrăcăminte la preț mic, bunuri pentru casă și alte articole. Cea mai agresivă încercare de a învinge concurența

Revetas și Cerberus au cumpărat în 2017 și complexul Radisson de pe Calea Victoriei pentru 169,2 milioane de euro, în cea mai mare tranzacție hotelieră din istoria turismului românesc.

De asemenea, Revetas a fost interesată în 2022 să cumpere grupul Maurer, fondat de antreprenorul Simon Maurer, plan ajuns pe masa Consiliului Concurenței, însă până acum nu s-a încheiat niciun acord.

Cerberus a investit până acum peste 40 de miliarde de dolari în imobiliare la nivel global, fiind prezent direct în 14 țări.

De asemenea, a investit peste 26 de miliarde de dolari în achiziționarea de active neperformante din 23 de țări.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) s-a prăbușit cu 60% în 2023, până la circa 500 de milioane de euro, valoare caracteristică unei perioade de criză, care marchează cel mai slab nivel din ultimii 10 ani. Brokerii prognozează un an 2024 la fel de slab.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
african industries group
the landmark