CONFIRMARE Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center de la Omer Susli și Ionuț Dumitrescu

CONFIRMARE Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center de la Omer Susli și Ionuț Dumitrescu
scris 18 mar 2022

Grupul Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, a semnat contractul de achiziție a clădirii de birouri One Victoriei Center din București de la antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu, acționari ai One United Properties, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Valoarea tranzacției este estimată la peste 20 de milioane de euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția a fost semnalată în exclusivitate de Profit.ro încă din toamna anului trecut. Florin Tîrla a gestionat achiziția One Victoriei Center din partea Indotek, la scurt timp după ce a mai închis o tranzacție importantă pentru grup, prin cumpărarea clădirii de birouri Băneasa Business Center. Florin Tîrla este responsabil de extinderea grupului ungar pe piețele din România și Bulgaria, fiind numit manager de țară pe cele două piețe la începutul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News


Sursele Profit.ro spun că investitorul prospectează piața pentru noi achiziții de clădiri de birouri.

One Victoriei Center, al cărei nume va fi schimbat după definitivarea achiziției, are o suprafață închiriabilă de circa 12.000 de metri pătrați și chiriași precum Food Panda, BRD, S&T, Mediafax Group, Embryo’s Fertility Clinic, Irem Spa și Ownzones Entertainment Technologies.

În toamna anului 2018, imobilul de birouri a fost cumpărat de One United Properties, la pachet cu terenul fostei fabrici Ventilatorul, pentru suma de 39 milioane de euro de la compania austriacă Immofinanz. Antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu au preluat în 2019 compania care deține imobilul într-un parteneriat de tip 50%-50%, contra sumei de 17,5 milioane de euro, tranzacție semnalată  în premieră de Profit.ro.

EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă mare tranzacție pregătită - S Immo, proprietarul Sun Plaza, este în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția Expo Business Park

Clădirea de birouri cumpărată a fost timp de șapte ani sediul central al firmei de asigurări Generali, care a lăsat spațiile goale în 2013, după ce s-a mutat în turnul Charles de Gaulle Plaza. După achiziție, turnul a fost renovat și reamenajat de arhitecții Lemon Interior Design.

În ciuda numelui, One Victoriei Center nu face parte din portofoliul de birouri al One United Properties, singura legătură fiind a celor doi acționari. Ionuț Dumitrescu este co-fondator al diviziei de birouri a One United, care mai cuprinde clădirile One Tower, One North Gate, One Herăstrău Office și One Cotroceni toate din București.

Cine este cumpărătorul

În vara anului 2019, grupul maghiar Indotek a intrat pe piața imobiliară românească, cu prima sa investiție semnificativă făcută în afara Ungariei, prin achiziția mall-ului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată la 43 milioane de euro. Proprietatea a fost vândută la pachet cu clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului, pe care a cumpărat-o, cu circa 77 milioane euro, o divizie a băncii de investiții Morgan Stanley, tranzacția asigurând ieșirea fondului francez AEW Europe de pe piața locală după un deceniu de activitate în România.

Indotek a finalizat, recent, procesul de achiziție a întregului portofoliu de birouri, format din 11 clădiri, pe care Globe Trade Centre (GTC) îl are în Belgrad, pentru un preț de 267,6 milioane de euro. GTC scosese la vânzare și proprietățile acumulate în România, însă a decis să le retragă de pe piață, spun sursele Profit.ro.

EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național

Indotek face parte dintr-o listă mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a cumpărat complexul de birouri Hermes Business Campus din Pipera de la dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție de peste 150 de milioane de euro, cea mai mare de anul trecut și una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara lui 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România anul trecut. 

În 2019, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. În 2020, el a trecut pe poziția a 11-a, însă averea sa a sporit la peste 380 milioane euro. El conduce și este acționarul majoritar al Indotek, care a acumulat, discret, unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria format din peste 30 de clădiri de birouri, peste 20 de malluri, hoteluri și circa 100 de spații de depozitare.

Jellinek are ca partener minoritar în Indotek grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation. Averea familiei este împărțită între nepoții lui Homer, Pat Stryker, creditată de Forbes cu o avere de 3,1 miliarde dolari, Jon Stryker, cu o avere de 4,3 miliarde de dolari, și Ronda Stryker, cu o avere de 6,9 miliarde de dolari.

Stryker Corporation a vândut echipamente medicale în valoare de 14,9 miliarde de dolari în 2019.

Cine sunt vânzătorii

Omul de afaceri turc Omer Susli a vândut în vara anului 2018 rețeaua de bricolaj Praktiker către grupul britanic Kingfisher. După tranzacție, cumpărătorii au anunțat că închid unitățile din Focșani, Bacău și Ploiești. Magazinele din Focșani și Ploiești au fost redeschise de Omer Susli sub un  nou brand de bricolaj denumit Homelux, pe care a anunțat că vrea să îl dezvolte într-o rețea cu 20 de magazine. Momentan are doar 3 unități.

Susli a cumpărat, recent, centrul comercial Vitantis Shopping Center din București de la fondul de investiții Revetas Capital, într-o tranzacție de circa 20 de milioane de euro, și centrul comercial River Plaza Mall din Râmnicu Vâlcea de la dezvoltatorul imobiliar polonez Sonae Sierra.

One United Properties își pregătește extinderea pe piața imobiliară din Milano și Atena CITEȘTE ȘI One United Properties își pregătește extinderea pe piața imobiliară din Milano și Atena

Anul trecut, investitorul a mai cumpărat de la Portico Investments 5 proiecte de retail de dimensiuni reduse în Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin și Bârlad închiriate de Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal și Pepco. Tranzacția a fost de circa 8 milioane de euro.

El mai este implicat în diferite afaceri, precum producătorul de fibre textile Romtextil, firma specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcții Search Chemicals, fabrica de cretă măcinată (carbonat de calciu) și transport rutier Tempo Invest sau agenṭia de turism Travel Tips. Susli a fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

Partenerul său, antreprenorul Ionuț Dumitrescu, și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko, pe care a fondat-o alături de Gabriel Marchievici, grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro.

În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro. La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.

La începutul anului 2019, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United, unde coordonează divizia de birouri. Tot în 2019 s-a asociat cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, alături de care dezvoltă proiecte logistice în Chitila, Bacău și Craiova.

Recent, Dumitrescu s-a asociat și cu Sacha Dragic, fondatorul Superbet, în vederea dezvoltării unei rețele naționale de parcuri logistice cu o țintă de 500.000 de metri pătrați, suprafață care le-ar asigura astăzi locul trei în piață.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
indotek
daniel jellinek
ionut dumitrescu
omer susli
one victoriei center