Grupul franco-belgian Louis Delhaize a ajuns la un acord cu grupul austriac Supernova pentru a-și vinde întregul portofoliu imobiliar din România cu scopul închirierii ulterioare a hipermarketurilor cora, operațiune anunțată anterior de Profit.ro. Retailerul nu își vinde și afacerea de bază, ci va continua să opereze hipermarketurile cora.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Tranzacția de tip sale & lease back (vânzare & închiriere) cu grupul Supernova, unul dintre cele mai importante din Austria, prevede achiziționarea dreptului de proprietate asupra „pereților” centrelor comerciale în cadrul cărora operează hipermaketurile cora în sistem de chiriaș-ancoră. Schimbarea vizează modificarea controlului în societățile care dețin centrele comerciale având drept chiriaș-ancoră hipermarketurile cora din: București – cora Alexandriei, cora Lujerului și cora Pantelimon –, Bacău – cora Bacău –, Constanța – cora Brătianu și Drobeta – cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale (cu excepția celei de la cora Pantelimon, aflată deja în proprietatea Catinvest). Proprietățile tranzacționate au o suprafață totală de circa 140.000 de metri pătrați. Denumirea centrelor comerciale va fi schimbată în Supernova.
Cele 6 hipermarketuri cora asociate tranzacției vor continua să funcționeze ca și chiriaș. Portofoliul de food retail operat de România Hypermarche, subsidiara Louis Delhaize, rămâne neschimbat, operând sub forma celor 10 hipermarketuri cora în București și în alte orașe din țară.
Grupul Supernova intenționează să mențină centrele în portofoliul său și se angajează să investească cel puțin 40 de milioane de euro pentru renovarea tuturor centrelor comerciale și să execute extinderi majore în unele dintre ele, în 3-5 ani. Acordul cu Louis Delhaize Group este a doua tranzacție a Supernova în România. Compania austriacă a preluat anterior Jupiter Shopping City din Pitești, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.
"Sunt încântat că dezvoltarea solidă a grupului nostru continuă și că acum putem obține o prezență semnificativă pe piață în România. cora este un partener important, cu proiecte grozave, în locații foarte atractive. Suntem încrezători că, în viitorul apropiat, putem îmbunătăți toate centrele împreună și le putem face și mai atractive”, spune Frank Philipp Albert, proprietarul Supernova Group.
Afacerile lanțului Cora România sunt în scădere de 3 ani încoace. Chiar dacă toate marile rețele competitoare au înregistrat vânzări în creștere în anul pandemiei, Romania Hypermarche, compania care operează Cora la nivel național, a raportat o scădere de 5,6% a afacerilor, până la 1,62 miliarde de lei, nivel comparabil cu cel obținut în 2013. Totuși, după doi ani de pierderi, în 2020, Romania Hypermarche a revenit pe profit, atingând nivelul de 4,7 milioane lei. Tot anul trecut, numărul mediu de angajați ai rețelei a scăzut cu 586 de persoane, până la 2.904 salariați. De altfel, numărul de angajați este în scădere în ultimii 6 ani consecutivi.
Lanțul Cora ocupă locul 11 în topul celor mai mari retaileri după cifra de afaceri înregistrată în 2020, după Penny, Selgros și Artima (parte a grupului Carrefour).
Cora și-a reluat, anul acesta, planurile de expansiune, după o pauză de circa 7 ani în care nu a mai deschis niciun magazin. Grupul franco-belgian a inaugurat primul său magazin în format mic, de proximitate, denumit Cora Urban și are deja 3 magazine în București.
Cine este cumpărătorul
Supernova și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară locală la începutul anului 2019, prin achiziția participației pe care austriecii de la CA Immo o aveau într-un teren de 18 hectare din Sibiu. Terenul era deținut în co-proprietate cu firma Oasis Development, a sibienilor Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, care deveneau astfel partenerii Supernova într-un proiect de dezvoltare a unui parc de retail. Johannes Wurzer a transmis Profit.ro că Supernova s-a retras din acest proiect.
În 2019, omul de afaceri german Frank Albert, care deține Supernova și un sfert din distribuitorul de produse pentru farmacii ATT Drogerievertriebs, a declarat pentru Profit.ro, în primul său interviu acordat presei românești, că dezvoltatorul imobiliar pe care îl conduce are un buget anual general ce se împarte între oportunitățile viitoare de investiții și că poate continua în România atât pe cont propriu, cât și în diverse parteneriate.
În toamna anului 2019, Supernova a cumpărat 10 centre comercial Qlandia în Slovenia pentru 220 milioane de euro, după ce, la începutul aceluiași an, cumpărase alte 10 centre comerciale, cu o suprafață închiriabilă de 100.000 de metri pătrați, de la Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 116,6 milioane de euro. Compania mai este cunoscută și pentru achiziția din 2015 a 56 de magazine Baumax din Austria, Slovenia și Slovacia, închiriate ulterior către OBI, tranzacție evaluată la 300 de milioane de euro. Supernova mai este prezentă cu proiecte și pe piața din Croația, unde a investit peste 400 de milioane de euro.
Supernova a început ca dezvoltator de active de retail și s-a transformat într-un investitor instituțional a cărui strategie prevede achiziția și păstrarea activelor în portofoliu. În prezent, operează 77de centre comerciale în Austria, Slovenia, Croația și România, iar valoarea portofoliului este de 1,7 miliarde de euro.