Dezvoltatorul imobiliar ceh PPF Real Estate, care administrează active imobiliare ce depășesc 2 miliarde de euro, a lansat un proiect imobiliar, evaluat la 60 milioane euro, denumit ARC București, cu spații de birouri de 30.000 de metri pătrați.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Clădirea de birouri, de clasa A, care va avea zece etaje, este planificată să fie finalizată în 2025.
„Lansarea proiectului inaugural de dezvoltare al PPF Real Estate în capitala României marchează începutul construcției imobilului, complementar cu lucrările derulate de municipalitate pentru modernizarea zonei din apropierea Gării de Nord și cu viitorul terminal Aeroport București Expres", a declarat directorul de investiții al PPF Real Estate, Juraj Šaštinský.
CITEȘTE ȘI Piața de birouri, sub presiune. Scepticism pentru anul viitorLa începutul anului, Profit.ro a anunțat că PPF a achiziționat un teren pe care funcționează service-ul Depanero din zona Orhideea a Bucureștiului, de la grupul RC Europe, deținut de antreprenorii cehi Miroslav Hartman și Jan Prokop – foști directori ai retailerului german Lidl. De acest teren s-a interesat și One United Properties.
Divizia imobiliară a grupului PPF a intrat pe piața românească în 2016, prin achiziția clădirii de birouri Metropolis Center, la un preț de 48 milioane de euro, urmată, în 2018, de preluarea turnului Crystal Tower, pentru 43 de milioane de euro. Clădirile sunt la 100 de metri distanță una de alta, în centrul Bucureștiului, și au o suprafață închiriabilă cumulată de 35.000 de metri pătrați.
Construcția clădirii de birouri Arc Office Building, proiectată pe terenul pe care îl cumpără acum PPF, va conduce aproape la o dublare a portofoliului local al cehilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune După decesul milionarului Petr Kellner, care controla grupul, Jiří Tošek, CEO-ul PPF Real Estate, a anunțat că ar putea crește valoarea investițiilor imobiliare din România la 300-400 de milioane de euro, pe termen mediu.
Acum, investitorul a achiziționat un teren de circa 8.000 de metri pătrați localizat pe Șoseaua Orhideelor 27-29, unde funcționează mai multe hale, printre care și service-ul Depanero. Tranzacția este evaluată la peste 10 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Terenul și clădirile au fost cumpărate de RC Europe în 2019 de la Broadhurst Investments, fond gestionat de Siminel Andrei, contra sumei de 5 milioane de euro.
„PPF Group, inclusiv filiala sa imobiliară, este un investitor oportunist. Căutăm constant posibilități de investiții și afaceri. Sectorul imobiliar românesc, și în special Bucureștiul, este atractiv și de aceea PPF Real Estate este prezent activ pe această piață. Cu toate acestea, de regulă, nu comentăm speculațiile pieței sau planurile de afaceri“, au declarat anterior, pentru Profit.ro, reprezentanții PPF.
La rândul lor, reprezentanții locali ai RC Europe nu au dorit că comenteze informația despre tranzacție.
De acest teren s-a interesat și One United Properties, însă dezvoltatorul român s-a retras din cursă încă de anul trecut.
CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro Zona Orhideea s-a conturat, în ultimii ani, ca un nou pol de dezvoltare de clădiri de birouri. Aici s-au construit proiectele The Bridge, Orhideea Tower și Business Garden Bucharest unde și-au mutat sediile companii precum BCR, IBM, Thales, Bitdefender sau Finastra.
Forțați de Covid
Pandemia, care a afectat puternic sectorul de birouri, a fost principalul factor care a contribuit la ieșirea din proiectul Arc Office Building a RC Europe, companie specializată pe dezvoltări de retail, spun sursele Profit.ro.
Banii rezultați din această vânzare vor fi direcționați de RC Europe spre dezvoltarea de proiecte noi. Spre exemplu, compania pregătește mai multe proiecte de retail de tip „strip mall“, printre care unul în Moinești, alături de Kaufland, și unul în Sighișoara, alături de Lidl, pe un teren cumpărat de la fondul belgian Mitiska.
RC Europe mai deține spații de birouri, sub brandul Central, în Pitești, Drobeta-Turnu Severin și Slatina, clădiri de birouri clasă A în Pitești și Craiova, dar și spațiile de retail Nest din Miercurea Ciuc, Oradea și Dorohoi. Compania lui Hartman și Prokop a intrat în 2006 pe piața românească pe filiera serviciilor de dezvoltare oferite Lidl, Penny Market și Kaufland. Practic, RC Europe identifica terenuri pretabile pentru cei trei retaileri, le cumpăra, obținea autorizații de construire și le vindea către aceștia pregătite de construcție. Au dezvoltat în acest fel circa 60 de supermarketuri la nivel național.
Cine este cumpărătorul
Grupul PPF operează în 25 de țări, deține active în valoare de 44 miliarde de euro și are 98.000 de angajați la nivel global.
Renáta Kellnerová, văduva fostului acționar majoritar al grupului PPF, Petre Kellner, a fost numită administrator al moștenirii acestuia. După decesul lui Petr Kellner, averea Renátei Kellnerová și a familiei sale a fost estimată de revista Forbes la 15,5 miliarde de euro, care îi oferă poziția 110 în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii.
Petr Kellner a intrat în afaceri la începutul anilor `90 prin vânzarea de papetărie. Ulterior, a inițiat un fond de investiții prin care a cumpărat pachetul de control în cel mai mare asigurător ceh, în timp privatizării acestuia. El a ajuns să dețină participații în operatorul telecom O2 Czech Republic și PPF Bank. În toamna anului 2019, PPF Group a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.
Kellner, care a fost cel mai bogat ceh, a decedat la vârsta de 56 de ani într-un accident de elicopter în Alaska în martie 2021.