CONFIRMARE Frații Cristescu, unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, transformă în centru comercial fosta hală de reparații a Utilaj Transport din București

CONFIRMARE Frații Cristescu, unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, transformă în centru comercial fosta hală de reparații a Utilaj Transport din București
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 ian 2021

Frații Marius și Emil Cristescu, unii dintre cei mai puternici și discreți oameni de afaceri din România, pregătesc actele necesare transformării în centru comercial a fostei hale de reparații a întreprinderii Utilaj Transport din zona Fizicienilor a Sectorului 3 al Capitalei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Marius Cristescu a anunțat, în urmă cu un an, într-un interviu acordat Profit.ro, că vrea să reconvertească hala de 10.000 de metri pătrați pe care o deține firma sa Bega Utilaje Construcții în zona Fizicienilor din București. La acel moment, avea preînchiriați circa 2.000 de metri pătrați și își motiva decizia prin faptul că nivelul chiriilor pentru spații comerciale este mai atractiv decât pentru spații de depozitare. În plus, depozitele sunt împinse treptat în afara orașelor, mai spunea Cristescu. 

Urmărește-ne și pe Google News
Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont CITEȘTE ȘI Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont

Bega Utilaje Construcții, înființată în 1993 special pentru preluarea societății Utilaj Transport din subordinea primăriei, a primit recent un certificat de urbanism care vizează consolidarea, amenajarea și recompartimentarea interioară, reconfigurarea, realizarea unui etaj intermediar, remodelarea fațadelor și schimbarea destinației halei de reparații în spații comerciale cu regim de înălțime de P+2. De asemenea, se va desființa, parțial, atelierul din curtea societății și se va demola și magazia existentă. Se vor monta bariere automate, se va face racord la drumul public, parcări, alei pietonale și spații verzi.

A fost emis firmei un aviz și pentru construcția unei spălătorii auto în regim self-service în incintă.


Cei doi investitori mai dețin în București și halele fostei uzine Faur. O hală de 20.000 de metri pătrați de pe platformă urmează a fi transformată într-un centru comercial cu hipermarket și magazin de bricolaj, potrivit declarațiilor lui Marius Cristescu. 

Marius și Emil Cristescu dețin hotelurile Timișoara și Nord din Timișoara, hotelul Timișoara din Sânicolaul Mare și complexul turistic și de agrement Arsenal Park de la Orăștie. În afara hotelurilor, Marius și Emil Cristescu dețin în jur de 30 de firme din diverse domenii, de la industria chimică, foraj petrolier și comerț la transport și imobiliare. Frații Cristescu sunt și proprietarii uzinei și ai parcului industrial Faur din București.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a ex-proprietarului Dinamo, a cumpărat terenul fostei fabrici Tubinox de la grupul indian Viraj, jucător major pe piața siderurgică globală. Cel mai mare proiect al familiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a ex-proprietarului Dinamo, a cumpărat terenul fostei fabrici Tubinox de la grupul indian Viraj, jucător major pe piața siderurgică globală. Cel mai mare proiect al familiei

Zona din jurul rezervoarelor de păcură ale CET București Sud, cea mai mare centrală termoelectrică în cogenerare din România, a început să treacă de la caracterul industrial la cel comercial. În 2019 și 2020, Lidl și Kaufland au deschis noi magazine în locul fostei fabrici Energo-Reparații pe un teren cumpărat de la omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, potrivit surselor Profit.ro. Pe latura estică a CET Sud, Energomontaj, companie specializată în lucrări de montaj pentru centrale electrice, a aprobat vânzarea terenului pe care funcționează fabrica sa, la un preț de circa 10 milioane de euro, către familia Călin și Alina Dobra, interesată să construiască în loc un parc de retail care va cuprinde și un hipermarket Kaufland și un Lidl, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro. De asemenea, omul de afaceri Sorin Bonciu, proprietarul grupului Bomax, pregătește desființarea clădirilor în care funcționează o filială a distribuitorului de gaze Engie România, pentru a construi în loc un supermarket cu galerii comerciale și cinci blocuri cu apartamente.

Reconversia vechilor hale industriale în spații moderne este tot mai prezentă și în marile orașe românești. Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a identificat astfel de exemple în clădirea de birouri Metropolis din centrul Bucureștiului, construită pe fosta structură a editurii și tipografiei Cartea Românească, o parte din halele Tractorul Brașov au fost transformate în birouri, o hală a uzinei Electroputere Craiova a fost transformată în centru comercial, iar în Cluj proiectul de birouri Liberty Technology Park a folosit spațiile fostei fabrici de mobilier Libertatea.

„Fostele fabrici de bere Bragadiru (de lângă piața George Coșbuc) și Grivița (de la piciorul pasajului Basarab), atelierele Griro de pe calea Griviței, fosta uzină Ford – Automatica de pe Calea Floreasca sau Uzina de Gaz și Electricitate Filaret din vecinătatea Parcului Carol sunt doar o parte dintre spațiile industriale cu valoare de patrimoniu din zone centrale și semi-centrale ale Capitalei care, mai devreme sau mai târziu, vor fi puse în valoare“, spune Cristi Moga, head of research în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

viewscnt
Afla mai multe despre
marius si emil cristescu
bega utilaje constructii
utilaj transport
faur