Debitorii cu credite imobiliare care au rata de dobândă legată de ROBOR, care în ultima vreme a crescut accelerat și se apropie de pragul de 6%, ar trebui să facă demersuri pentru a trece spre indicatorul IRCC, este sfatul Mariei Andrei, vicepreședintele SVN România, transmis în cadrul conferinței Profit.ro – Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară.
Evenimentul, organizat cu sprijinul Alesonor, Brisk, Concelex, ELCO, Genesis Property, Impact, Meta Estate, Nhood, Nordis Group, Romanian Property Awards și SVN Romania, a fost transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
„Discutăm de credite și creșterea ratelor și panica aceasta care s-a creat, dar nu luăm în considerare faptul că toată lumea care are credite pe ROBOR ar trebui să facă pasul spre IRCC. Ne amintim de 2016, ce a fost atunci cu legea dării în plată. Atunci chiar am văzut o blocare a pieții imobiliare spre deosebire de ce se întâmplă în piață acum. IRCC va crește și el, noi am estimat faptul că o să ajungă la 2,65% în trimestrul al treilea, dar este un procent pe care l-am văzut pe final de 2019 și început de 2020, când piața trecea prin maxime istorice, și în momentul de față. Nu cred că suntem în pericol și nu ar trebui sa folosim cuvântul criză“, a spus Maria Andrei.
Indicele ROBOR a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimii 9 ani. Indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) este mai mic în prezent, dar va crește și el în trimestrele următoare. Cu toate acestea, la unele bănci schimbarea imediată a referinței din contract este rentabilă, așa cum a arătat Profit.ro.
Maria Andrei estimează, pentru acest an, o creștere de 15% a prețurilor la apartamentele din București și împrejurimi, legată și de creșterea prețurilor la materialele de construcție și de inflație. Ea mai spune că, în paralel cu creșterile de preț din ultimii ani, și salariile au crescut cu 11%.
„Indicele SVN, prin care calculăm numărul de ani sau salarii necesare pentru achitarea unui credit pentru un apartament cu două camere în București de 50 de metri pătrați utili, a fost anul trecut la 8,2 – 8,4 ani, respectiv 102 salarii medii la nivel național. Deși majoritatea tranzacțiilor mai scumpe se fac în București – Ilfov, ne raportam la nivelul mediu național. A ajuns și salariul mediu la 800 de euro, iar în București, probabil la 1.000 – 1.200 de euro“, a mai spus reprezentanta SVN România.
Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport SVN. Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel din 2021.
„Avem un 3% în plus pe primul trimestru din 2022, comparat cu 2021, la numărul de autorizații de construire emise deja, adică aproximativ 10.500 de documente. În aceeași perioadă, avem o creștere de 16,6% a tranzacțiilor în București și Ilfov și de 6% la nivel național, iar aprilie are un plus de 13% la numărul de tranzacții la nivel național. Nu cred că vom reuși în următorii 2-3 ani să atingem recordul de livrări din 2021, însă, vor urma niște ani buni“, a adăugat Maria Andrei.
Ea a mai subliniat faptul că din cele 183.000 de tranzacții încheiate anul trecut, 62% s-au realizat cu bani cash, adică din surse proprii. Creditul Noua Casă are o pondere de maximum 7% din nivelul de credite ipotecare acordate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum