Concurența a amendat CRH Ciment, care a cumpărat activele Lafarge, și Comnord pentru concentrare economică înainte de aviz. Companiile au recunoscut încălcarea legii pentru amenzi mai mici. Anul trecut - anchetă externă pentru finanțarea SI

Concurența a amendat CRH Ciment, care a cumpărat activele Lafarge, și Comnord pentru concentrare economică înainte de aviz. Companiile au recunoscut încălcarea legii pentru amenzi mai mici. Anul trecut - anchetă externă pentru finanțarea SI
scris 15 ian 2018

Consiliul Concurenței a amendat cu 3.056.314 lei (aproximativ 655.904 euro) companiile CRH Ciment (România) SA, care a cumpărat în 2016 activele francezilor de la Lafarge, și Comnord, pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurență. CRH a cumpărat, în România, activele Lafarge, compania încheind anul trecut cu probleme, după ce fostul patron al grupului LafargeHolcim, Eric Olsen, a fost inculpat într-o anchetă privind finanțarea de către producătorul de ciment în 2013 și 2014 a mai multor grupări jihadiste în Siria, inclusiv Statul Islamic (SI).

În cadrul analizei tranzacției prin care CRH Ciment (România) SA a devenit unic acționar al CRH Comnord SA, Autoritatea de Concurență a constatat că o operațiune anterioară (respectiv cea prin care CRH Ciment România SA și Comnord SA au preluat împreună CRH Comnord SA) nu a fost notificată și autorizată, conform normelor în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

Legislația în domeniul concurenței interzice punerea în aplicare a unei concentrări economice, înainte de notificare și înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurențial normal, printr-o decizie a Consiliului Concurenței.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Enel închiriază în București un nou sediu de birouri. Țintă - clădirea Day Tower de lângă Tribunalul București - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Enel închiriază în București un nou sediu de birouri. Țintă - clădirea Day Tower de lângă Tribunalul București - surse

CRH Ciment (România) SA face parte din grupul CRH, activ la nivel internațional în sectorul fabricării și comercializării cimentului, betonului și al altor materiale de construcții.

Compania Comnord SA are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

CRH Ciment (România) SA și Comnord SA au recunoscut încălcarea legii și, ca urmare, au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

La finele anului trecut, Fostul patron al grupului LafargeHolcim, Eric Olsen, a fost inculpat într-o anchetă privind finanțarea de către producătorul de ciment în 2013 și 2014 a mai multor grupări jihadiste în Siria, inclusiv Statul Islamic (SI).

Producătorul de ciment este acuzat că a cumpărat petrol de la SI,încălcând un embargo impus de Uniunea Europeană (UE) în 2011, și că i-a dat bani printr-un intermediar cu scopul de a-și menține în funcțiune fabrica de la Jalabiya, în nordul Siriei.

De asemenea, trei cadre de la producătorul de ciment Lafarge au fost plasate în arest preventiv în această anchetă.

Grupul LafargeHolcim, cu sediul central în Jona, Elveția, s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franța) și Holcim (Elveția), finalizată în luna iulie a anului 2015. Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România, activele Lafarge au fost preluate de producătorul irlandez de ciment CRH, tranzacția fiind finalizată în luna august a anului 2016.

LafargeHolcim a păstrat activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
crh ciment
comnord