O treime din firmele din sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale care au depus declarațiile pentru anul 2014 nu au desfășurat în realitate nicio activitate, iar aproape jumătate au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro. Ponderea valorică a tuturor firmelor cu afaceri de sub 100.000 de euro în cifra de afaceri agregată pe segment este de doar 5%.
De asemenea, 1.725 de companii din acest sector au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de 1 milion de euro în 2014, aproape de două ori mai mult față de nivelul din 2013, când au fost 999 companii. Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 7% din totalul firmelor active, însă generează aproximativ 74% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector.
Concluzia a rezultat în urma analizei a 15.246 de firme care au depus declarațiile financiare în formatul extins în 2014, un eșantion relevant, în condițiile în care generează aproximativ 95% din cifra de afaceri a întregului portofoliu de firme din domeniu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Companiile care activează în sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale înregistrează cifre de afaceri în creștere, care se regăsesc în profituri mai mari. Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, firmele care au domeniu principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 27,95 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul anterior", potrivit unui comunicat al Coface.
Motorul creșterii este reprezentat 100% de companiile cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Totuși, 47% dintre companiile care activează în acest sector au raportat venituri în scădere în 2014. Potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezintă un risc de insolvență ridicat, 27% prezintă un risc de insolvență mediu, iar 23% prezintă un risc de insolvență scăzut.
Studiul Coface relevă, de asemenea, că firmele din acest domeniu au nevoie de investiții în retehnologizare, în condițiile în care în 2014 au fost realizate investiții în active fixe de numai 5%.
"Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arată o lipsă a performanței economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au menținut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plată a acestuia scazând până la 272 de zile, în timp ce creanțele sunt colectate la 168 de zile", se precizează în comunicat.
Cu toate că performanța comercială s-a îmbunătățit vizibil în 2014 prin creșterea veniturilor, a profiturilor și a lichidității, furnizorii sunt plătiți cu întârziere. Datoriile totale rămân la 77% din active, iar nivelul investițiilor în active fixe este de doar 5%, ceea ce înseamnă că fie companiile din sectorul lucrărilor de construcții amână investițiile din cauza incertitudinii sau a inexistenței unor oportunități interesante, fie lichiditățile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative în 2015.
Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8%, înregistrând o dinamică ușor crescătoare față de nivelul din trecut, respectiv 0,9% în 2013 și -1,5% în 2012. De asemenea, marginea operațională a crescut de la nivelul înregistrat în 2012, respectiv 1,2% la 4,2% în 2014.
Pe de altă parte, 48% dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 30% dintre acestea trecând din profit în pierdere.
Această dinamică se înregistrează pe fondul datoriilor foarte mari contractate de către firmele autohtone, acestea înregistrând un grad de îndatorare total de 77.
Potrivit Coface, România înregistrează cea mai mare pondere din Europa Centrală și de Est a companiilor din domeniul analizat care efectuează plăți cu întârziere
Autonomia financiară a companiilor din acest sector este puternic dependentă de încasarea creanțelor. În ciuda menținerii duratei medii de colectare a creanțelor la un nivel înalt, de 168 de zile (cel mai ridicat nivel din regiunea ECE), situația de lichiditate s-a îmbunătățit marginal, rata de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin numerar net crescând la 19%.
Sursa de conservare a lichidității nu este sustenabilă pe termen lung, în condițiile în care furnizorii sunt plătiți foarte târziu. Excedentul de lichiditate nu este utilizat în destinațiile clasice, cum este plata mai rapidă a furnizorilor, rambursarea creditelor la bănci (îndatorare stabilă 77%), cheltuieli pentru investiții sub amortizare (atât în 2013 cât și în 2014).
Durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a scăzut în 2014 comparativ cu 2013, până la 272 zile, dar este în creștere cu 4 de zile față de nivelul înregistrat în 2012. Practic, extinderea duratei de plată a datoriilor pe termen scurt (avans de 4 zile) cu 6 zile mai puțin față de avansul stocurilor și al creanțelor (avans de 10 de zile), a împiedicat companiile din sectorul analizat să finanțeze investiții importante pe termen lung (sub nivelul amortizării).