China dublează ajutorul financiar pentru proiectele imobiliare nefinalizate. Sistemul „listei albe”

China dublează ajutorul financiar pentru proiectele imobiliare nefinalizate. Sistemul „listei albe”
scris 17 oct 2024

China a anunțat  că va crește în curând împrumuturile pentru proiectele imobiliare nefinalizate la peste 500 de miliarde de euro, dezvăluind o nouă serie de măsuri de sprijinire a sectorului și de relansare a economiei, potrivit agenției AFP.

Sectorul locuințelor și construcțiilor a reprezentat mult timp mai mult de un sfert din PIB-ul celei de-a doua economii a lumii. Timp de două decenii, acesta a crescut cu o viteză amețitoare, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
O taxă pentru călătorii aviatici frecvenți la nivel european ar aduce 64 de miliarde de euro CITEȘTE ȘI O taxă pentru călătorii aviatici frecvenți la nivel european ar aduce 64 de miliarde de euro

Însă, începând din 2020, sectorul a fost afectat de înăsprirea de către Beijing a condițiilor de creditare pentru dezvoltatorii imobiliari, ceea ce a împins unii dintre cei mai importanți actori din sector în pragul falimentului. În același timp, prețurile locuințelor au scăzut brusc.

Autoritățile mizează în continuare pe o creștere economică de „aproximativ 5%” în acest an, însă mulți analiști consideră că acest obiectiv este prea optimist, având în vedere numeroasele obstacole cu care se confruntă în prezent a doua economie a lumii.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi la Beijing, ministrul locuinței, Ni Hong, a anunțat că autoritățile vor „crește nivelul de creditare al proiectelor aflate pe lista albă la 4.000 de miliarde de yuani” (517 miliarde de euro) până la sfârșitul anului 2024.

Cifra este aproape dublă față de cea anterioară (aproximativ 2.230 de miliarde de yuani).

Sistemul „listei albe”, anunțat la începutul anului, este un mecanism prin care municipalitățile recomandă băncilor proiecte imobiliare pentru finanțare prioritară.

Ni Hong a mai adăugat că „un milion de locuințe vetuste (situate) în satele urbane (vechi sate care au fost încorporate în orașe, pe fondul expansiunii urbane rapide) vor fi renovate” datorită restructurării finanțării.

„Satele urbane prezintă multe riscuri de siguranță și condiții de viață precare. Oamenii sunt dornici să renoveze”, a explicat el.

Grecia: 2024 va fi \'\'un an decisiv\'\' pentru turism CITEȘTE ȘI Grecia: 2024 va fi ''un an decisiv'' pentru turism

50 de milioane de familii

Luna trecută, liderii chinezi, inclusiv președintele Xi Jinping, au recunoscut noi „probleme” pentru a doua economie a lumii.

Atunci, autoritățile au prezentat un pachet de măsuri de stimulare, unul dintre cele mai importante din ultimii ani.

Acestea au inclus reduceri ale ratelor dobânzilor, în special pentru creditele imobiliare existente, și relaxarea restricțiilor privind achizițiile de locuințe.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, autoritățile au declarat că ratele pentru aceste credite ipotecare existente „vor scădea în medie cu aproximativ 0,5 puncte” în cadrul acestor reduceri.

De acest lucru „vor beneficia 50 de milioane de familii și 150 de milioane de persoane”, a declarat Tao Ling, viceguvernator al băncii centrale a Chinei.

Stimularea cererii de locuințe este una dintre prioritățile autorităților pentru a asigura o redresare durabilă.

Mai multe orașe chineze importante, precum Beijing, Shanghai (est), Chengdu (sud-vest) și Tianjin (nord) au relaxat restricțiile privind achizițiile de proprietăți în ultimele săptămâni.

China urmează să publice vineri cifrele privind creșterea trimestrială pentru perioada iulie-septembrie. Se așteaptă ca aceasta să fie cea mai slabă din acest an.

Kaufland începe o nouă mare investiție în România CITEȘTE ȘI Kaufland începe o nouă mare investiție în România

Reacția burselor, lipsită de entuziasm

Bursele din Hong Kong și Shanghai au pierdut aproximativ 1% joi, acțiunile companiilor imobiliare fiind în scădere.

În timpul conferinței de presă, oficialii chinezi au încercat să „vorbească pe șleau, punând și mai mult accentul pe stabilizarea sectorului imobiliar”, a declarat Stephen Innes, analist la SPI Asset Management, într-o notă.

„Cu cât mergeam mai departe (…), cu atât mai mult vedeam că piețele nu sunt foarte încântate” de aceste anunțuri, a subliniat el.

„După aceea, să fim sinceri: dezastrul din sectorul imobiliar din China nu poate fi rezolvat cu câteva discursuri și măsuri șubrede”, a adăugat Innes.

Heron Lim, analist la Moody’s Analytics, este de acord cu această opinie.

Măsurile anunțate joi sunt „politici de stabilizare, nu politici de creștere”, a spus el.

„Ca urmare, chiar dacă credem că nivelul minim ar trebui atins în curând, nu vedem o redresare semnificativă a prețurilor proprietăților rezidențiale chineze în următorii doi ani”.

Un grup de experți intervievați de AFP preconizează o creștere anuală de 4,9% pentru 2024, un rezultat care s-ar situa în continuare în intervalul stabilit de guvern, dar care ar fi unul dintre cele mai slabe din ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
imobiliare