Compania de foraje pentru industria de extracție de țiței și gaze Dafora Mediaș, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean și aflată de 9 ani în insolvență, cu procedură de faliment din toamna anului trecut, va rămâne fără amplasamentul de la Mediaș.
Casa de Insolvență Transilvania (CITR) Filiala Cluj SPRL, în calitate de lichidator judiciar al Dafora SA, organizează o licitație publică competitivă cu strigare pentru vânzarea în bloc a unor active imobiliare ale companiei. Licitația se va desfășura în data de 21 octombrie 2024, ora 11:00, prin mijloace de comunicare la distanță, arată Turnul Sfatului.
Activele scoase la vânzare includ două amplasamente industriale: unul situat pe Strada Gării nr. 17, Mediaș și celălalt în comuna Târnava. Prețul de pornire pentru aceste active este de 3.646.000 RON, la care se adaugă TVA.
Pentru a participa la licitație, ofertanții trebuie să achiziționeze caietul de sarcini, la prețul de 3.000 de lei plus TVA, și să depună garanția de participare, în valoare de 10% din prețul de pornire, până la data de 18 octombrie 2024, ora 11:00.
Dafora SA, cu sediul în Mediaș, este o companie românească specializată în lucrări de foraj și construcții, fondată în 1995. A fost un jucător important pe piața energetică, implicată în proiecte majore de foraj petrolier și gaze naturale. Cu toate acestea, în ultimii ani, compania a întâmpinat dificultăți financiare și a intrat în insolvență. În prezent, Dafora SA se află în procedura de faliment, sub administrarea CITR Filiala Cluj SPRL, iar activele sale sunt scoase la licitație pentru acoperirea datoriilor.
Dafora a anunțat, în iunie 2015, printr-un comunicat, că se predă în fața barilului ieftin, cerându-și singur insolvența. Compania, controlată de omul de afaceri George Călburean, avea mai mulți creditori bănci și IFN-uri. La începutul anilor 2000 a avut și cifră de afaceri de aproape 300 de milioane de lei. Ultima raportare financiară este pentru anul 2023: cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei, pierderi de 2 milioane de lei și datorii de 73 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI PepsiCo promovează un nou român în managementTribunalul Sibiu a decis pe 9 octombrie 2023 deschiderea procedurii falimentului. Peste o lună, instanța a suspendat deschiderea insolvenței Dafora. În acest an, falimentul a fost reconfirmat prin Hotărârea Tribunalului Sibiu din 26 martie 2024, prin care s-a dispus încă o dată intrarea societății în procedura falimentului. Iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis că Dafora Mediaș se retrage din 19 iunie 2024 de la tranzacționare de la Bursa de Valori București, menționând că pentru acțiunile emise de această companie nu mai poate fi menținută o piață ordonată.
Dafora Mediaș s-a retras din 19 iunie 2024 de la tranzacționare de la Bursa de Valori București pe fondul intrării în faliment. Decizia a fost luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pachete întregi de bunuri, terenuri, spații administrative, echipamente de foraj, inclusiv un complex sportiv la Mediaș - toate au fost scoase pe rând la vânzare, începând cu anul 2017, valorând câteva milioane de lei.