ROCA Industry pregătește toate companiile din portofoliu să iasă pe piețe externe, după modelul Bico, spune Ionuț Bindea, CEO-ul holdingului industrial de materiale de construcții. Pe de altă parte, el atrage atenția că economia suferă mai mult decât se vede în statistici și că multe companii, în general antreprenoriale, văd în fața lor “nori de furtună”.
“Bico are undeva la 60% exporturi și a cumpărat doi competitori din Moldova și unul din Lituania. Este pentru noi un statement și un fel de road map care trebuie urmat și de celelalte companii din portofoliu. Pentru asta, este nevoie mai întâi de polici comerciale reale, nu doar “hai să vindem”. Afară te bați cu multinaționalele și trebuie să joci jocul lor. Apoi, în zona operațională trebuie să ieșim din zodia “merge și așa”. Nu merge și așa, mai ales afară”, a afirmat Bindea.
Holdingul participă la cea de-a doua ediție a expoziției – conferință Rebuild Ukraine, organizată în perioada 14-15 noiembrie la Varșovia. Evenimentul își propune să reunească proiecte, materiale, tehnologii și echipamente necesare reconstrucției Ucrainei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Ucraina era și înainte de război o piață mare, foarte interesantă, și este important să fim prezenți aici. Nu este vorba de a profita de situație, ci de a arăta dacă suntem suficient de buni încât să exportăm pe această piață unde mulți alții vor vrea să exporte”, spune Bindea.
CEO-ul ROCA Industry anticipează un număr ridicat de oportunități de achiziții în perioada următoare și spune că are pe birou mult mai multe prezentări de companii față de alte perioade.
“Este un semn că economia suferă mai mult decât se vede în statistici. Nu este ok să fie atâtea companii, și în general antreprenoriale, care văd în fața lor nori de furtună.
Sunt vulnerabile companiile care nu s-au pregătit suficient de bine pentru vremuri grele, care nu au fost suficient de bine capitalizate pentru această perioadă, care nu au o structură financiară, un parteneriat cu băncile și în general parteneriate bine stabilite”, detaliază Bindea.
Managerul se așteaptă ca piața construcțiilor rezidențiale, care înregistrează în acest an presiuni pe marje și scăderi semnificative, de până la 30-40 pe unele segmente, să continue evoluția descendentă până în vara anului viitor și să-și oprească scăderea atunci când va fi anunțată începerea relaxării politicii monetare.
Bindea a mai spus că, deși prețurile materiilor prime au scăzut cu 30-50 față de vârful din 2021, constructorii au acum costuri semnificativ mai mari cu forța de muncă.
ROCA Industry este primul holding industrial de materiale de construcții din România, fondat de ROCA Investments cu scopul de a oferi soluții de capital, parteneriate și aport de know-how specializat pentru consolidarea și dezvoltarea companiilor românești și transformarea acestora în campioni industriali regionali. Holdingul este listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București și vizează tranziția pe piața principală.
ROCA Industry deține direct și indirect 8 companii: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (liderul pieței de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.