Călin Bichir, director general Acvatot: O creștere a salariului minim la 500 de euro net în construcții și scutirea de anumite taxe nu vor avea un impact major, dar va fi un prim pas în stoparea crizei

Călin Bichir, director general Acvatot: O creștere a salariului minim la 500 de euro net în construcții și scutirea de anumite taxe nu vor avea un impact major, dar va fi un prim pas în stoparea crizei
scris 22 nov 2018

Creșterea salariului minim în sectorul construcțiilor la 500 de euro net și reducerea impozitării de la 45% la 20%, măsuri propuse Guvernului de către companii din construcții, nu vor avea un impact major asupra sectorului, întrucât cele mai multe companii internaționale oferă salarii peste nivelul minim pe economie pentru atragerea specialiștilor, dar va fi un prim pas în stoparea crizei din domeniu, spune Călin Bichir, director general Acvatot.

„Eu am propus o sumă chiar mai mare, cu 500 euro nu vei reuși să faci mai mult, dar depinde de fiecare în parte cum va gestiona treaba aceasta și cum va plăti oamenii. Dacă vrem să ne aliniem la Europa - și românii, în marea majoritate, doresc treaba asta - va trebui să mărim salariile odată cu creșterea productivității. Nu poate merge una fără alta, productivitate și recompensă”, a spus Bichir pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, director general Acvatot susține că sectorul construcțiilor trebuie declarat sector prioritar în România pentru următorii 10 ani, iar Guvernul trebuie să găsească resurse și să atragă fonduri europene pentru a investi în infrastructură.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firmele de construcții: Din datele pe care le avem, va fi recesiune. Vrem un salariu minim în construcții de 500 de euro CITEȘTE ȘI Firmele de construcții: Din datele pe care le avem, va fi recesiune. Vrem un salariu minim în construcții de 500 de euro

„Situația este destul de complexă în sensul în care dacă va exista implicarea statului și susținerea în infrastructură, perspectiva în zona construcțiilor va fi pe termen mediu, să zic eu, bună, dacă nu, cu siguranță vor fi probleme. Urmează o perioadă de recesiune, conform anticipărilor, pentru că în momentul de față creșterea economică este bazată pe consum, un paradox pentru că investițiile în infrastructură sunt în descreștere”, a mai adăugat Bichir, arătând că multe țări precum Germania și Japonia s-au dezvoltat prin infrastructură.

Conform spuselor directorului general, investițiile în infrastructură, precum construirea autostrăzilor, modernizarea drumurilor naționale, facilitarea accesului dintr-o zonă în alta, vor conduce la dezvoltarea unor zone sărace.

„Zonele acestea se vor dezvolta exploziv pentru că oricine își dorește să facă un business studiază piața și vede că într-o zonă săracă din România, cum ar fi Moldova, sunt prețuri foarte mici pe partea de spații comerciale, prețuri mai mici pentru forța de muncă."

O altă problemă enunțată de Călin Bichir este lipsa unui cadru legislativ favorabil pentru companiile de construcții, iar intervenția Guvernului este necesară prin elaborarea unor instrucțiuni și a unor ordonanțe pentru modificarea sau completarea unor legi privind revizuirea și actualizarea prețurilor în construcții.

„Există contracte în derulare, de 3, 4, 5 ani, care au trecut prin mai multe etape legislative, etape de modificări salariale, de prețuri de materiale. Există licitații unde o adjudecare durează 2 ani. În momentul în care ai licitat acum 2 ani, este nevoie de o actualizare a prețurilor. În prezent, sunt multe contracte blocate din cauza lipsei forței de muncă și a creșterii prețurilor”, a explicat Bichir.

Întrebat dacă românii ar putea fi îngrijorați din cauza creșterii importului forței de muncă străine odată cu încadrarea cetățenilor străini în muncă în baza unui venit salarial egal cu salariul minim pe economie, față de salariul mediu brut pe economie, Bichir a răspuns că nu există îngrijorări deoarece muncitorii străini care vor veni nu sunt calificați, iar companiile mari caută să atragă specialiști.

„Eu zic că un muncitor mediu din Vietnam este sub un muncitor mediu din România. Pe piața din România există muncitori cu o calificare medie înspre bună, și aici trebuie făcut un efort pentru a-i menține”, a spus Bichir, adăugând că statul ar trebui să ofere facilități mai mari, precum salarii de ordinul miilor de euro pentru specialiști, nu modificări doar la nivelul salariului minim, în cazul în care solicitarea unui salariu minim de 500 de euro va fi luată în calcul de autorități.

Reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) au avertizat, astăzi, că actuala criză din domeniul construcțiilor ar putea împinge economia în recesiune și cer Guvernului subvenții și facilități fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcții și a opri exodul angajaților în străinătate, precum și un salariu minim în construcții de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.

Compania Acvatot a fost fondată în 1991, fiind specializată în construcția și reabilitarea rețelelor, precum și a lucrărilor adiacente acestora. Din decembrie 2000, compania a fost cumpărată de grupul francez SADE, specializat în domeniul construcțiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
calin bichir
acvatot
constructii
infrastructura
forta de munca