„S-ar putea să vă loviți la cap, dar e a voastră”. Acesta este îndemnul adresat celor peste 19.000 de britanici care nu-și permit să-și cumpere o casă din cauza dobânzilor mari și optează pentru case mici.
Construite din fabrică, modelate la dimensiunile unui camion, astfel încât să poată trece pe sub poduri rutiere, și stilizate astfel încât să se simtă ca o cabină de pădure, casele minuscule atrag oameni care se străduiesc să plătească chirii în creștere, trăiesc în rulote sau ale căror speranțe de a cumpăra s-au evaporat odată cu creșterea ratelor dobânzilor, scrie The Guardian.
Săptămâna aceasta, Oficiul Național de Statistică a dezvăluit o creștere cu 19.000 de gospodării în Anglia și Țara Galilor care trăiesc în rulote sau alte structuri temporare sau mobile în ultimul deceniu, scrie Adevarul.
Proprietatea de locuințe este în scădere și din 2001, numărul gospodăriilor închiriate s-a dublat cu mult.
Chiar și cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a cumpărat o casă mică pentru a o folosi în portul său din Texas, dar pentru majoritatea oamenilor motivul este mai prozaic: depășirea faptului că în zone mari ale Regatului Unit, inclusiv în Manchester, Bath, Nottingham, Cardiff, Brighton și Exeter, chiriile medii au devenit acum inaccesibile.
O căsuță minusculă costă între 30 și 100.000 de lire sterline
Este în curs de desfășurare un proiect care prevede construirea a 15 case mici pe un fost teren al consiliului din Bristol. Companiile de start-up se oferă să livreze case mici la prețuri cuprinse între 30.000 și 100.000 de lire sterline, în funcție de finisaje. Consiliul Cornwall a instalat 15 unități la cheie în care poate locui o persoană și care se adresează celor care trăiesc în locuințe temporare sau nu au un adăpost. Tineri de 30 de ani, disperați de perspectivele de a deține o locuință, apelează la prieteni și fermieri pentru a găsi terenuri pe care să parcheze o casă prefabricată.
"Cred că tot mai mulți oameni vor merge pe calea caselor mici. Mulți dintre prietenii mei au ales această variantă", a declarat Thom Barber, în vârstă de 33 de ani, un fost soldat al armatei britanice, în prezent șofer de camion, care plănuiește să se mute vara viitoare într-o casă mică de 30.000 de lire sterline pe un teren al părinților săi, în Yorkshire.
El este unul dintre milioanele de oameni care nu au altă opțiune decât casele mici. Părinții săi "s-au descurcat bine, cumpărând și vânzând case", iar el a crescut într-o proprietate victoriană cu șapte camere, dar acum spune că nu-și permite nici măcar o garsonieră, în ciuda faptului că muncește din greu "șase sau șapte zile pe săptămână".
Janie Harper, 33 de ani, un manager de proiect în Dorset, care locuiește într-o dubă pentru că nu-și mai permite chiria de 1.300 de lire de când a divorțat de soțul ei cu care împărțea o casă cu patru dormitoare, plănuiește să se mute într-o casă mică de 50.000 de lire sterline în primăvara anului viitor, pe care intenționează să o amplaseze pe terenul unui prieten.
Trăiesc simplu, consumă mai puțin și se bucură de natură
Rachel Butler, 53 de ani, din Bristol este fondatoarea proiectului Tiny House Community, care are în vedere fabricarea a 15 case mici. Ea a plătit peste 1.500 de lire sterline chirie pentru ea și fiica ei de 19 ani și a fost la un pas de a rămâne pe străzi pentru că i-a fost extrem de greu să găsească o proprietate la prețuri accesibile.
Ea a spus că motivele principale pentru care a ales să construiască case mici au fost ideea de "suficiență, de a avea suficient, nu prea mult", de a limita utilizarea resurselor astfel încât "să nu depășim limitele planetare" și de a menține costurile la un nivel scăzut, astfel încât casele să fie cu adevărat accesibile.
„Nu este vorba să încerci să acumulezi tone și tone de lucruri pentru a te simți în siguranță”, a spus ea. „Este vorba de a trăi într-o comunitate pentru a te simți în siguranță.”
Pentru casele mici care vor fi construite chiriile vor varia de la 350 de lire sterline la 500 de lire sterline pe lună, iar unele vor fi disponibile pentru proprietate comună.