ANALIZĂ Statul vinde mai multe locuințe sociale decât construiește. Peste un sfert dintre cumpărători sunt chiriașii ANL care vin cu banii jos sau nu spun de unde au bani

ANALIZĂ Statul vinde mai multe locuințe sociale decât construiește. Peste un sfert dintre cumpărători sunt chiriașii ANL care vin cu banii jos sau nu spun de unde au bani
scris 8 apr 2019

Primăriile au vândut în ultimul deceniu peste 4.500 de locuințe ANL, care, teoretic, sunt închiriate de tineri aflați la început de carieră. Surprinzător este că peste 27% dintre chiriași cumpără cu banii jos sau omit să indice sursa de finanțare. Ritmul a accelerat în ultimii cinci ani, perioadă în care statul a vândut mai multe locuințe decât a construit, conform datelor analizate de Profit.ro.

Statul a construit circa 34.000 de apartamente de închiriat prin programul destinat tinerilor sub 35 de ani. În evidențele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) mai figurează acum circa 30.000 de unități, după ce, în 2009, primăriile au primit libertatea de a le vinde.

Anul trecut, statul a vândut 620 de apartamente ANL și a construit circa 600 de locuințe, din care doar 110 unități au fost destinate cazurilor sociale. În prezent, ANL are în execuție 933 de locuințe pentru tineri, iar primăriile au întocmit documentațiile necesare demarării procesului de vânzare în cadrul a circa 12.000 de apartamente ANL.

După o perioadă de închiriere de minim un an, chiriașii pot opta pentru cumpărarea locuinței. Varianta preferată de aproape jumătate dintre cumpărători este achitarea de rate lunare către primării, după plata unui avans de 15% (în medie circa 2.700 de euro) și a unei dobânzi egale cu dobânda de politică monetară stabilită de Banca Națională a României plus două puncte procentuale, adică 4,5% - cea mai avantajoasă dobândă de pe piața creditelor ipotecare.

Pe locul doi în topul preferințelor sunt sursele proprii de capital, metodă la care au apelat până acum aproape 900 de chiriași. Programul Prima Casă a atras un număr similar de chiriași ANL, în ciuda unui avans necesar de numai 5% și a unei dobânzi de circa 5%. Urmează cei care nu indică sursa de finanțare, adică circa 400 de chiriași, iar 83 au ales creditul ipotecar clasic, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Impozite mai mari în acest an pentru proprietarii de spații. Cum poți plăti impozitul minim pe clădire CITEȘTE ȘI Impozite mai mari în acest an pentru proprietarii de spații. Cum poți plăti impozitul minim pe clădire
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Chiar dacă statisticile arată că economiile nu sunt o problemă pentru chiriașii ANL, prețul de vânzare al locuințelor scade de doi ani încoace, în ciuda unei piețe rezidențiale în creștere. Valoarea de înlocuire a acestor imobile este stabilită anual de ministrul Dezvoltării, iar anul trecut, aceasta a fost de 1.578,57 lei, inclusiv TVA, preț mai mic cu 1,35% față de cel valabil în 2017 și cu 10,2% sub cel din 2016. În aceeași perioadă, pe piața liberă, prețul locuințelor a crescut cu circa 10%.

În ciuda scăderilor de preț, un apartament ANL costă, în medie, 18.500 de euro. Regulamentul specifică faptul că aceste apartamente se adresează persoanelor care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă, adică tinerilor cu venituri sub medie. În aceste condiții, apare întrebarea de unde au aceștia bani să achite integral prețul locuinței sau să contribuie cu un avans de 15%? Un posibil răspuns este nerespectarea criteriilor de acordare a acestor locuințe sau faptul că mulți chiriași continuă să ocupe astfel de apartamente și după împlinirea vârstei de 35 de ani.

Unde sunt vândute

Până acum, doar în 70 de localități, din 37 de județe, inclusiv București, au fost vândute locuințe publice.

De departe, în București au fost vândute cele mai multe astfel de locuințe, adică peste 1.300 de unități sau 30% din total. Chiriașii din Sectorul 6 au fost cei mai activi, cu peste 1.100 de achiziții, aici fiind și cele mai multe tranzacții cu cash din țară, iar ceilalți bucureșteni provin din Sectoarele 2 și 3. În Capitală, s-a preferat achiziția prin credite Prima Casă și cu bani cash.

Locul doi în topul celor mai active județe este ocupat de Iași, cu aproape 400 de locuințe vândute în ultimii zece ani în doar trei localități: Iași, Pașcani și Târgu Frumos. Majoriatea au fost cumpărate cu rate la primărie.

ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local CITEȘTE ȘI ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local

Locul trei revine județului Constanța, unde în localitățile Constanța, Murfatlar, Valu lui Traian și Cumpăna s-au vândut circa 340 de apartamente din 2009 încoace. Ratele la primărie și sursele proprii sunt și în acest caz preferate.

La polul opus, județul cu cele mai puține vânzări este Ilfov, unde doar în Bragadiru a fost vândut un apartament în 2014 cu banii jos.

 

Made with Visme Infographic Maker

viewscnt
Afla mai multe despre
anl
locuinte
chiriasi
locuinte sociale