Polonezii de la bValue caută oportunități de investiții în România. Milioane de euro vor fi investite

Polonezii de la bValue caută oportunități de investiții în România. Milioane de euro vor fi investite

Maciej Balsewicz și Michal Bartosz

Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

bValue, fond de capital privat polonez, a strâns al treilea fond, de 90 de milioane de euro, și caută acum oportunități de investiții în Europa Centrală și de Est. Fondul intenționează să investească între 5 și 15 milioane de euro per proiect, preferând să dețină contribuții minoritare. Punând un accent puternic pe software, servicii IT și e-commerce, bValue este interesat și de piața din România.

"Conceptul de investiții pentru stimularea creșterii este relativ nou în regiune, având drept scop sprijinirea companiilor ai căror proprietari nu sunt încă pregătiți să vândă un pachet majoritar sau să ia în considerare vânzarea companiei unui jucător strategic", spune Maciej Balsewicz, Fondatorul și Partenerul Executiv al Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News
Packeta lansează angajări în România CITEȘTE ȘI Packeta lansează angajări în România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"În anul 2022, am lansat Fondul de creștere bValue cu misiunea de a investi în companii mai mature, adesea ca prim investitor. Ne-am dat seama că abordarea noastră bine testată de furnizare de capital plus consiliere strategică în faza inițială ar putea fi dezvoltată în continuare și aplicată eficient în etapele ulterioare, în care observăm o lipsă semnificativă de capital disponibil.

În ciuda provocărilor legate de strângerea fondurilor în ultimii ani, noul fond a fost strâns cu succes. Aceasta este suma optimă pentru implementarea strategiei noastre în regiune. Am strâns-o în condiții macroeconomice și geopolitice foarte dificile. Acum, ne concentrăm pe utilizarea acesteia pentru a obține cea mai bună rentabilitate a investiției", a adăugat Balsewicz.

CONFIRMARE FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român

Peste 40 de investiții și 15 ieșiri în 7 ani

bValue a făcut peste 40 de investiții și a efectuat 15 ieșiri de succes în regiunea ECE, vizând companii cu creștere rapidă și scalabile.

Piața din România a atras anterior atenția bValue, fapt evidențiat printr-o rundă de investiții de 1 milion de euro în Rayscape, o platformă românească AI/ML de radiologie, suportată de investitori importanți în domeniul sănătății, și investirea a 650.000 de euro în Aggero, un instrument de ascultare video AI pentru Social Media.

Fondul de creștere bValue își propune acum să se poziționeze ca o nouă clasă de active - capital de creștere - umplând nișa dintre capitalul de risc și capitalul privat. Investițiile se concentrează pe extinderi, care au primit finanțare în stadiu incipient și au demonstrat o dezvoltare semnificativă.

Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi CITEȘTE ȘI Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi

"Căutăm afaceri în creștere, dar deja cu EBITDA profitabil, cu venituri de cel puțin 10 milioane lei. Concurăm în primul rând cu fondurile PE, permițând întreprinzătorului să păstreze controlul asupra companiei. Așa ceva nu a mai existat până acum în realitatea poloneză; creăm o nouă piață", a subliniat Partenerul Executiv de la bValue, Michal Bartosz.

Milioane de euro vor fi investite până în 2027

Până în 2027, Fondul își propune să completeze un portofoliu de 8-12 companii, investind 5-15 milioane de euro în fiecare în schimbul a 15-40% din participație.

În cazuri excepționale, cum ar fi Hostersi (companie de servicii de migrare în cloud și întreținere a infrastructurii) în 2023, bValue poate prelua un pachet majoritar.

Germanii de la DKV devin acționari 100% ai Smart Diesel Group CITEȘTE ȘI Germanii de la DKV devin acționari 100% ai Smart Diesel Group

Alocarea a 40 milioane euro în 2024-2025, Sportano - cea mai noua investiție

Anul acesta, Fondul a investit deja în Sportano, un magazin online de sport care vinde echipamente, îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii de cea mai bună calitate de la peste 800 de mărci pentru toate tipurile de activități în 12 țări europene, inclusiv România.

bValue va aloca aproximativ 15 milioane euro pentru două tranzacții noi în 2024 și 25 milioane euro în anul următor. Piața poloneză este cercetată amănunțit. Sunt explorate și alte țări, inclusiv România.

"Vedem câteva sectoare deosebit de promițătoare, cum ar fi companii care operează la intersecția dintre servicii și produse, ajutând afacerile tradiționale în procesul de digitalizare, precum și de securitate cibernetică. Căutăm lideri locali cu aspirații globale, care înregistrează o creștere organică rapidă sau care au potențialul de a deveni precursori în consolidarea pieței", adaugă Michał Bartosz, Partener la bValue, responsabil pentru investițiile de capital de creștere ale companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvalue
investiții