Noi obligații privind sumele colectate de organismele pentru drepturile de autor

Noi obligații privind sumele colectate de organismele pentru drepturile de autor
scris 7 ian 2019

Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe vor fi obligate să publice trimestrial sumele colectate și modul de alocare a acestora, conform unui proiect de lege care are susținerea Guvernului.

De ce este important: Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin libera asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea și repartizarea drepturilor a caror gestiune le este încredințată de către titulari, respectiv de la autori de opere scrise, literare sau științifice, autori și interpreți ale diferitelor genuri de muzică până la creatori de filme și alte arte vizuale.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este bine de știut: În prezent, în România, sunt organizate si funcționează cu avizul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) un număr de 16 organisme de gestiune colectivă.

Ce afaceri pun pe picioare la București un ofițer NSA și Pentagon, fost partener cu Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Dragnea la Trump, un lobbyst american specializat pe Rusia și un ex-consilier de securitate al lui Frank Timiș în Africa CITEȘTE ȘI Ce afaceri pun pe picioare la București un ofițer NSA și Pentagon, fost partener cu Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Dragnea la Trump, un lobbyst american specializat pe Rusia și un ex-consilier de securitate al lui Frank Timiș în Africa

Deputatul PNL Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii, a inițiat anul trecut o propunere legislativă care are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, proiectul fiind susținut de un grup de parlamentari PNL, PSD, UDMR, PMP, USR și ai minorităților naționale. 

Proiectul de lege instituie obligația organismelor de gestiune colectivă de a publica, trimestrial, prin afișare la sediul acestora, precum și în format electronic, pe pagina proprie de internet, pentru trimestrul anterior, sumele colectate pe categorii de utilizatori sau alți plătitori, sumele reținute, costul gestiunii și sumele repartizate pe categorii de titulari, proveniența acestora, modul de calcul al drepturilor, precum și reținerile aplicate.

Datele respective vor trebui afișate atât în format fizic la sediul organismelor respective, cât și pe pagina proprie de internet a acestora din urmă.

Potrivit inițiatorilor, soluțiile propuse sunt necesare în vederea creșterii ”gradului de transparentizare a activității acestor entități în ceea ce privește colectarea dar, mai ales, repartizarea către titularii de drepturi, a sumelor colectate, având în vedere numeroasele memorii și petiții adresate Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă cu privire la acest subiect”.

Pas important în direcția creării unei piețe unice digitale pe deplin funcționale; negociatorii UE convin să faciliteze accesul transfrontalier online la conținutul de radio și televiziune CITEȘTE ȘI Pas important în direcția creării unei piețe unice digitale pe deplin funcționale; negociatorii UE convin să faciliteze accesul transfrontalier online la conținutul de radio și televiziune

Guvernul a transmis parlamentarilor, la finele anului trecut, că susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Prin urmare, în cazul în care organismele menționate nu-i conving pe aleși că nu este necesar, proiectul are mari șanse de a fi adoptat în cursul acestui an.

Propunerea legislativă mai prevede, totodată, că nerespectarea noilor obligați ar urma să constituie contravenție și să fie sancționată cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei.

Recent, un proiect de lege care elimină din legislație timbrul arhitecturii, colectat de autoritățile locale la emiterea unei autorizații de construire și virat asociațiilor profesionale ale arhitecților, a fost aprobat în mod tacit de senatori, după ce comisia de specialitate a recomandat inițial aprobarea, iar ulterior respingerea proiectului. Cuantumul acestei taxe se situează la 0,5‰ (la mie) din valoarea unei investiții, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia, iar Guvernul a propus parlamentarilor ca sumele să fie virate Ministerului Culturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
drepturi
autor
organisme
gestiune
publica
trimestru
date
sume
colectat
alocat
proiect
lege
guvern