Italia este pe cale să adopte reguli pentru a ajuta publisherii să obțină ”o plată corectă” din partea giganților online pentru conținutul lor, potrivit unui proiect de decret văzut de Reuters.
Decretul adoptă legislația europeană privind drepturile de autor aprobată în 2019 pentru a ajuta publisherii să facă față concurenței jucătorilor cu poziții dominante pe internet, care le erodează veniturile din publicitate, scrie News.ro.
Regulile Uniunii Europene vizează obligarea Google și a altor platforme online, precum Facebook, să semneze acorduri de licențiere cu publisheri și alți producători de conținut.
În conformitate cu legislația propusă, care urmează să fie finalizată, autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Italia va primi competențe pentru a stabili criteriile care determină cât de mult ar trebui să plătească firmele mari bazate pe internet pentru utilizarea conținutului publisherilor.
Acest lucru ar oferi publisherilor o bază pentru a negocia condiții contractuale mai bune.
În absența unui acord, oricare dintre cele două părți va putea face apel la autoritatea de reglementare pentru a stabili cât ar trebui să plătească platformele online, a arătat proiectul. De asemenea, decretul împiedică giganții online să blocheze orice conținut în așteptarea unei negocieri cu publisherii.
Guvernul italian urma să aprobe joi decretul, acesta având nevoie să fie adoptat și de Parlament pentru a intra în vigoare.