Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un nou serviciu online cu finanțare participativă, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor) cu scopul de a lupta împotriva știrilor false, informează independent.co.uk.
Celebrul antreprenor din universul online a creat Wikitribune, o platformă online care va combina munca jurnaliștilor profesioniști cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce ”știri de interes global și bine verificate”, scrie News.ro.
Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta și donații lunare din partea unor ”suporteri”, care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului său de a oferi cititorilor o transparență deplină.
”Wikitribune înseamnă știri făcute de oameni și pentru oameni”, a spus Jimmy Wales.
”Va fi pentru prima dată când jurnaliștii profesioniști și cetățenii-jurnaliști vor lucra umăr la umăr, ca egali, scriind articole în timp ce se petrec anumite evenimente, editându-le live pe măsură ce ele se dezvoltă și fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari carfe verifică și reverifică toate faptele”, a spus Jimmy Wales.
Surse proeminente de știri precum Google și rețelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru în ultimele luni pentru faptul că au contribuit la răspândirea știrilor false pe platformele lor online.
CITEȘTE ȘI STUDIU Doar 3 din 10 companii folosesc social media pentru vânzări. Cele mai folosite platforme pentru social media marketing în RomâniaAtât Google, cât și Facebook au anunțat că își vor ameliora instrumentele care monitorizează conținuturile.
Jimmy Walles a anunțat însă că noua platformă Wikitribune va încerca, de asemenea, să reducă dependența mass-media de publicitate, prin intermediul acelui program lunar de donații.
”Conceptul de bază aici este acela de a avea o comunitate pasionată de platformele de știri, la fel ca alte comunități Wiki, precum Wikipedia”, a declarat antreprenorul american pentru Press Association.
”Va fi un model de business care este bazat pe donatori lunari decât pe publicitate, așadar acest lucru va duce stimulentele financiare în altă direcție”, a mai spus el.
”Vrem să scriem despre lucruri de care oamenii sunt suficient de pasionați pentru a fi dispuși să plătească pentru ele”, spune Jimmy Wales.
”Este un proiect care mă pasionează de ceva vreme - priviți la modelul de business din domeniul știrilor și veți vedea modul în care el ne-a condus pe toți într-o anumită direcție, iar acel lucru a atins o culme a lucrurilor rele, pe care le vedem în prezent sub forma știrilor false - alimentate de nevoia fără de sfârșit de clicuri”, a adăugat fondatorul Wikipedia.
Jimmy Wales spune că, potrivit unor rapoarte recente, abonamentele au crescut pentru The New York Times și The Guardian, iar acest fapt îl face să fie încrezător că modelul de business pe care se bazează Wikitribune ar putea fi funcțional - membrii plătitori pot să influențeze de asemenea subiectele pe care le acoperă site-ul.
Fondatorul Wikipedia spune că platforma Wikitribune va beneficia într-o primă fază de un ”proces mai tradițional” de editare și publicare a știrilor de cître jurnaliști profesioniști și angajați, apoi membrii comunităților online vor putea la rândul lorsă participe la editarea și publicarea știrilor.