Alături de mesaje, back-up datelor realizat cu Google Drive sau iCloud este și el criptat, mai nou, de WhatsApp.
La șase ani distanță de când a început să cripteze mesajele, WhatsApp poate face, acum, același lucru și cu back-urile în care utilizatorii își salvează întreg istoricul de comunicare.
Backup-urile necriptate reprezentau, până acum, cea mai mare vulnerabilitate pe partea intimitate a WhatsApp. Chiar dacă mesajele trimise între utilizatori erau criptate, acestea puteau fi vizate de hackeri prin intermediul backup-urilor făcute în cloud, care nu erau criptate.
CITEȘTE ȘI FOTO Campanie de phishing cu mesaje înșelătoare pe InstagramÎn urmă cu câteva luni, WhatsApp a început să testeze criptarea backup-urilor, iar, acum, produsul deținut de Facebook este gata să lanseze această facilitate, care va fi implementată pe parcursul următoarelor săptămâni.
Criptarea backup-urilor va fi opțională. Asta înseamnă că nu va fi activată în mod implicit, ci va trebui activată manual de utilizatorii care vor ca backup-urile proprii să fie criptate.
Backup-urile vor fi securizate cu o cheie de 64 de caractere, generată la întâmplare. Utilizatorii vor avea de ales între a-și salva singuri cheia sau a folosi o parolă pentru a o accesa. Prima variantă este mai sigură.
Cheie va fi necesară în momentul restabilirii unui backup. Fără aceasta, nu se va putea folosi backup-ul.
Backup-ul criptat este un pas înainte pentru protejarea intimității, însă nu o garantează. Recent, s-a aflat că moderatorii WhatsApp, în ciuda criptării, pot accesa chat-urile utilizatorilor pentru a investiga plângerile. În plus, Facebook vrea să dezvolte o soluție care să o ajute să targeteze reclamele pe baza informațiilor criptate, fără a sparge criptarea.