WannaCry: atacul cu ransomware a afectat în două zile peste 10.000 de instituții și 200.000 de utilizatori individuali

WannaCry: atacul cu ransomware a afectat în două zile peste 10.000 de instituții și 200.000 de utilizatori individuali
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 15 mai 2017

WannaCry este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni și 10.000 de instituții afectate în primele două zile.

Conform autorităților europene, care au evaluat proporțiile atacului cu malware-ul WannaCry derulat în cursul week-end-ului care tocmai s-a încheiat, peste 10.000 de firme și instituții guvernamentale au fost infectate.

Urmărește-ne și pe Google News

Virusul s-a răspândit în peste 150 de țări, unde a infectate mai bine de 200.000 de calculatoare. Șeful Europol, Rob Wainwright, a declarat că este un atac informatic fără precedent.

SRI organizează în premieră un exercițiu de securitate cibernetică; peste 60 de instituții își vor testa capacitatea de răspuns la atacuri cibernetice CITEȘTE ȘI SRI organizează în premieră un exercițiu de securitate cibernetică; peste 60 de instituții își vor testa capacitatea de răspuns la atacuri cibernetice

În ciudat faptului că duminică se vorbea că răspândirea ar fi fost stopată, prin înregistrarea unui domeniu descoperit de un cercetător în codul virusului, oficialii europeni avertizează că numărul calculatoarelor infectate va crește.

Deja au fost descoperite două variații ale virusului, fiind foarte probabil ca numărul acestora să crească. În funcție de modificările lor, companiile de tehnologie vor trebui să se adapteze rapid și să lanseze actualizări.

WannaCry a profitat de pe urma unei breșe de securitate din Windows XP, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituții și utilizatori care nu realizează pericolele la care se supun.

Chiar dacă, oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii și utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.

Cum ne protejăm împotriva unui atac Ransomware. Sfaturile specialiștilor în securitate CITEȘTE ȘI Cum ne protejăm împotriva unui atac Ransomware. Sfaturile specialiștilor în securitate

WannaCry este un ransomware care, la fel ca alți viruși de acest gen, preiau controlul asupra fișierelor de pe calculatoarele infectate și le criptează. Pentru eliberarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiți în Bitcoin.

În ciuda amplorii fără precedent, experții în securitate cred că atacatorii au produs doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiul financiar stă la baza acestui atac.

viewscnt
Afla mai multe despre
wannacry
ransomware
virus