Vodafone a anunțat că s-a angajat în "discuții active" privind o tranzacție în Italia, piața sa majoră cu cea mai slabă performanță, în condițiile în care a raportat o încetinire semnificativă a creșterii și în Germania, cea mai mare piață a sa, transmite Reuters.
Luna trecută, operatorul britanic de telefonie a respins oferta grupului francez de telecomunicații Iliad SA de fuziune a afacerilor lor din Italia, precizând că ia în considerare alte opțiuni, scrie Agerpres.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că acum Vodafone explorează un acord cu Fastweb, divizia din Italia a Swisscom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vodafone a raportat o creștere de 4,7% a veniturilor din servicii în trimestrul trei din acest an fiscal, similară cu cea din precedentele trei luni, declinul mai redus din Spania ajutând la compensarea contribuției mai slabe din Germania, unde creșterea a încetinit de la 1,1% la 0,3%.
Italia a fost piața cu cea mai dificilă evoluție, veniturile din servicii au scăzut cu 1,3% în trimestrul trei, după un declin de 1% în precedentele trei luni.
Acțiunile Vodafone, care au scăzut cu 25% în ultimele 12 luni, înregistrau luni un declin de 1,2% la Bursa de la Londra.
Directorul general Margherita Della Valle a afirmat că Vodafone a menținut „un ritm trimestrial de creștere bun” în Europa și Africa, pe fondul majorării cererii din partea companiilor.
„Tranzacțiile anunțate în Marea Britanie și Spania progresează bine, sunt în discuții active în Italia”, a declarat șeful companiei britanice.
Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorțiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acționarilor. Iliad a intrat pe piața de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanșând un război al prețurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acțiuni la Vodafone, subliniind că susține intenția grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe piețe precum Marea Britanie și Italia precum și să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau rețele de fibră optică.
CITEȘTE ȘI FOTO BNR raportează, ca și Profit.ro, deep fake-ul lansat pe numele lui Isărescu. Ce răspuns a primit de la FacebookVodafone este presată să vândă din active pentru a-i mulțumi pe acționari. Pe de altă parte, Iliad și alți doi investitori strategici, Liberty Global Plc și Emirates Telecommunications Group, controlează împreună mai mult de 20% din acțiunile grupului britanic.
În trecut, când Vodafone a căutat tranzacții strategice care să îi relanseze creșterea, a purtat discuții cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operațiunile Liberty Global din Germania și Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operațiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.