Vizionarea la calitate înaltă a clipurilor video a fost mereu o opțiune gratuită pe YouTube, însă, asta s-ar putea schimba dacă platforma hotărăște că doar cei care plătesc abonament se mai pot bucura de rezoluții 4K sau mai mari.
YouTube pare să deruleze un test pentru a vedea dacă utilizatorii sunt dispuși să plătească pentru a mai putea vedea clipurile video în format 4K. Asta cel puțin conform numeroaselor postări care au apărut în ultimele zile pe Reddit și Twitter.
Când utilizatorul încearcă să urmărească în 4K un clip video, este împiedicat de un mesaj care îi spune că acest lucru este posibil doar pentru cei care plătesc pentru abonamentul Premium.
CITEȘTE ȘI Qualcomm: Camerele foto ale smartphone-urilor vor fi mai performante decât DSLR-urile în câțiva aniPremium este planul care, pentru 26 de lei pe lună, oferă o serie de facilități printre care se numără eliminarea reclamelor, descărcarea clipurilor pentru vizionare offline și accesul la YouTube Music.
În lipsa unor informații oficiale și ținând cont că doar un număr limitat de utilizatori sunt, deocamdată, vizați de aceste limitări, pare să fie vorba de un test, prin care YouTube încearcă să vadă dacă utilizatorii sunt dispuși să plătească pentru formatul 4K.
So, after testing up to 12 ads on YouTube for non-Premium users, now some users reported that they also have to get a Premium account just to watch videos in 4K. pic.twitter.com/jJodoAxeDp
— Alvin (@sondesix) October 1, 2022
Cu toate eforturile și promovarea agresivă a YouTube Premium, acesta avea anul trecut doar 50 de milioane de abonații, ceea ce nu este deloc impresionant în comparație cu Spotify (188 de milioane de abonamente Premium) sau Netflix (peste 220 de milioane de abonamente).
Forțarea abonării la YouTube Premium pare să fie motivul din spatele acestei decizii deja nepopulare. Schimbările de acest gen au creat o faimă negativă pentru Google, companie ce suferă de un deficit de încredere din ce în ce mai vizibil în rândul utilizatorilor. Din cauza acestui deficit de încredere compania a fost nevoită să închidă servicii precum Stadia.
Plata suplimentară pentru acces la rezoluții înalte nu este ceva nemaivăzut, inclusiv Netflix oferind acces la 4K doar în cadrul celui mai scump abonament. Dar una este ca aceste limitări să fie impuse clar de la început și alta este să privezi utilizatorii de funcții cu care s-au obișnuit, din cauza unor strategii confuze și schimbate în permanență.