Aplicațiile de iPhone care primesc dreptul de utilizare a camerei foto pot realiza poze și capturi video fără cunoștința utilizatorului, susține un inginer.
Felix Krause, actual inginer Google și fost angajat al Twitter, a publicat un material în care detaliază modul în care utilizatorii de iPhone pot fi spionați de aplicațiile cu drepturi de acces la camera foto pe care le instalează.
Accesul la camera foto este o condiție de bază pentru anumite aplicații, precum alternativele la aplicația foto oficială, aplicații de social media precum Facebook, Instagram sau WhatsApp ori diverse alte aplicații ale căror funcții au nevoie de accesul la camera foto.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Felix Krause avertizează că orice aplicație de iPhone căreia îi este acordat dreptul de acces la camera foto va putea face poze și capturi video oricând, cu oricare din cele două camere și fără ca utilizatorul să fie conștient de acest lucru.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Pe baza fișierelor obținute și a meta-informațiilor care le însoțesc, dezvoltatorii aplicațiilor respective pot localiza cu ușurință utilizatorul și îl pot identifica dacă se folosește un sistem de recunoaștere facială.
Când și dacă aplicațiile de iPhone fac poze și filmează pe cont propriu, acest lucru se întâmplă fără ca utilizatorul să fie măcar avertizat. Sistemul de operare nu indică vizual sau în alt fel aceste acțiuni.
Comportamentul prezentat de Krause nu este, însă, un bug sau o problemă de securitate, ci este chiar modul în care Apple a intenționat ca interacțiunea dintre aplicații și camera foto să aibă loc.
CITEȘTE ȘI Anunț oficial: iPhone X vine în România. Când poate fi cumpăratProblematic este și faptul că utilizatorii nu au la îndemână mijloace adecvate pentru a combate acest fenomen. Cea mai eficientă măsură ar fi folosirea unei huse care blochează camera foto și care poate fi dată la o parte doar atunci când utilizatorul o folosește. Revocarea drepturilor de acces la nivelul sistemului de operare nu este cea mai bună soluție, întrucât va împiedica funcționarea normală a aplicațiilor respective.
Krause, care este totuși angajat Google și poate fi suspectat de lipsă de obiectivitate în această problemă, nu vine și cu exemple de aplicații care chiar și-au spionat utilizatorii în acest fel, ci doar prezintă problema la nivel teoretic.
Cu toate astea, se știe cel puțin o aplicație care a spionat utilizatorii de iPhone fără permisiunea acestora. Este vorba de Facebook, aplicație care a fost prinsă făcând exact acest lucru în urmă cu câțiva ani.