BitTorrent Inc, compania care deține tehnologia cu același nume, anunță că va lansa în curând o platformă de transmisiuni directe pe internet, care se bazează tocmai pe propria tehnologie P2P (Peer-2-Peer) cunoscută de toată lumea sub denumirea BitTorrent.
BitTorrent Live va fi disponibil de săptămâna aceasta pe Apple TV, urmând ca în luna iunie aplicația aferentă serviciului să ajungă pe Android și iOS.
Platforma va oferi în momentul lansării transmisiuni live ale unui număr foarte mare de posturi de televiziune, dar fără a include vreun nume mare. Compania promite că, în timp, marile rețele vor fi prezent pe platforma BitTorrent Live, urmând ca tot conținutul important să se regăsească într-un pachet premium ce va fi disponibil contra cost.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe scurt, scopul celor de la BitTorrent este să ofere un serviciul de live TV online care să includă cât mai multe televiziuni importante, pe baza unei platforme de livrare a conținutului ce folosește tehnologia BitTorrent. Un fel de Netflix care în loc de filme și seriale să furnizeze live, pe internet, transmisiuni de televiziune.
Potențialul platformei BitTorrent Live este discutabil și depinde în mare măsură de negocierile cu marile rețele de televiziune. Mai importantă decât platforma în sine este, însă, tehnologia folosită.
BitTorrent este o tehnologie care elimină stresul rețelei de livrare a conținutului, realizând transferuri directe între utilizatorii conectați. În loc ca server-ul central să furnizeze informații către toți clienții, acesta transmite doar informația originală, acestă fiind apoi transferată direct de la un client la altul.
Sistemul tradițional împiedică livrarea conținutului către un număr foarte mare de utilizatori. În Statele Unite, spre exemplu, s-a reușit livrarea conținutului video către două milioane de dispozitive simultan, folosindu-se mai multe CDN-uri (Content Delivery Network).
În cazul unui eveniment major, precum un meci important de fotbal sau un nou episod de Game of Thrones, numărul utilizatorilor care încearcă să se conecteze simultan ar depăși această cifră, depășind posibilitățile serverelor.
Cei de la BitTorrent Inc sunt încrezători că folosind tehnologia BitTorrent livrarea conținutului se va putea face către un număr nelimitat de clienți și asta cu o întârziere de cel mult 10 secunde, ceea ce este cu mult sub zecile de secunde întârziere de care se lovește o transmisiune live pe internet când numărul dispozitivelor conectate este foarte mare.
Nu doar transmisiunile live pot profita de pe urma tehnologiei BitTorrent. Netflix, la rândul lui, investighează posibilitatea folosirii protocolului P2P pentru conținutul propriu. Este însă ceva mai complicat, deoarece presupune instalarea unui client BitTorrent pe dispozitivul utilizatorului.
Există chiar și un proiect de dezvoltare a unui browser web bazat pe tehnologia BitTorrent. La fel ca și în celelalte cazuri, server-ul ar face doar o mică parte din transferuri, restul realizându-se direct între clienți. Asta ar însemna că, de exemplu, un site ar putea fi disponibil chiar și când server-ul este picat, atâta vreme cât există clienți ce pot livra conținutul necesar prin BitTorrent.
Tehnologia BitTorrent poate avea o multitudine de aplicații interesante, nu doar să fie un mijloc de transfer al conținutului piratat.