Un nou sistem text-to-video bazat pe inteligență artificială, dezvoltat de OpenAI și numit Sora, a creat un clip video despre o perioadă din trecut doar pe baza unui text, transmite Wall Street Journal. Tehnologia are potențialul de a spori numărul de materiale deepfake apărute pe internet.
Materialul video, care include multe detalii, a fost generat pe baza textului „filmări istorice din California din timpul goanei după aur”. Potrivit dezvoltatorilor, tehnologia poate, de asemenea, să genereze un clip video dintr-o imagine sau să completeze cadrele lipsă dintr-un material video existent, arată G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, a transmis că un grup de cercetători va încerca să găsească modalitățile în care tehnologia poate fi utilizată de răufăcători.
Sora poate agrava fenomenul deepfake
Sora ar putea contribui la agravarea fenomenului deepfake, care este definit ca un tip de conținut video trucat, generat cu ajutorul inteligenței artificiale, ce pare real. Victime ale atacurilor de acest fel au fost vedete de talie mondială, precum cântăreața Taylor Swift, actorul Tom Hanks sau youtuber-ul Jimmy Donaldson, cunoscut ca „Mr. Beast”. În România a fost distribuit un clip video fals cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Potrivit platformei ContentDetector.ai, o jumătate de milion de materiale video și audio deepfake au fost publicate pe rețelele de socializare în 2023. Un sondaj citat de aceeași sursă arată că 71% din oamenii din întreaga lume nu știu ce este deepfake.