Uniunea Europeană intenționează să investească zeci de miliarde de euro în industria semiconductorilor

Uniunea Europeană intenționează să investească zeci de miliarde de euro în industria semiconductorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2022

Uniunea Europeană intenționează să investească zeci de miliarde de euro pentru a-și consolida industria de cipuri și pentru a-și dubla ponderea în producția globală la 20%, a declarat vineri comisarul pentru industrie, după ce deficit global apărut în perioada pandemiei a arătat riscurile de a se baza pe furnizorii asiatici și americani, transmite Reuters.

Planul ambițios al UE vine după ce Statele Unite au anunțat anul trecut Legea CHIPS pentru America, de 52 de miliarde de dolari, pentru a concura mai bine cu tehnologia chineză, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Christel Heydemann devine prima femeie numită în funcția de CEO Orange CITEȘTE ȘI Christel Heydemann devine prima femeie numită în funcția de CEO Orange

”Nu vreau să vă ofer astăzi nivelul de investiție, dar va fi proporțional cu ceea ce vor să investească SUA”, a declarat comisarul european pentru industrie Thierry Breton jurnaliștilor.

Proiectul UE referitor semiconductori, anunțat în septembrie anul trecut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe care executivul UE aprobe pe 8 februarie, va acoperi investițiile pentru următorii 20-30 de ani.

Inițiativa UE pentru cipuri include înființarea unui program finanțat de statele UE care vizează producția de semiconductori de ultimă generație și o platformă de proiectare pentru producători, companii de software și utilizatori, pentru a testa noi aplicații.

Pentru unitățile de producție europene vor fi aplicate reguli mai flexibile privind ajutoarele de stat.

"Facem tot ce este necesar pentru a atrage investiții strategice. Ne-am stabilit condițiile, primele de acest fel în Europa, securitatea aprovizionării, fără ajutor de stat pentru tehnologiile de recuperare". Vreau ca UE să fie un exportator net de semiconductori, așa cum suntem noi în ceea ce privește vaccinurile. În industriile geostrategice, cum ar fi bateriile sau produsele farmaceutice, facem același lucru -- nu faceți totul singur, ci avem capacitatea dacă este necesar, astfel încât UE să nu poată fi ținută ostatică”, a spus Breton.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
semiconductori