Patronii îngrijorați de fluctuația angajaților sau care își pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în curând, pe inteligența artificială (AI) pentru a îl identifica pe următorul salariat care ar putea părăsi compania pentru care lucrează, informează AFP.
Un astfel de program informatic a fost dezvoltat de cercetători din Japonia pentru a ajuta firmele să ofere un sprijin specific colaboratorilor lor, cu scopul de a-i descuraja să demisioneze, scrie Agerpres.
Datele angajaților, de la prezența lor la locul de muncă și până la informații personale, precum vârsta și sexul, sunt analizate de noul sistem informatic creat de un profesor de la Universitatea Tokyo City cu ajutorul unui start-up local.
Programul analizează, de asemenea, datele asociate foștilor angajați care au părăsit compania.
Pornind de la toate aceste date, noul software prezice, în procente, rata de demisie pentru noii angajați, a explicat profesorul Naruhito Shiratori.
"Suntem în faza de testare a acestui instrument AI în mai multe companii, creând un model pentru fiecare dintre ele", a adăugat cercetătorul nipon.
Patronii ar putea utiliza rezultatele furnizate de noul program pentru "a-i sugera salariatului cu risc sporit (de demisie - n.red.) - fără să îi arate rezultatele brute, care ar putea să îl șocheze - că firma este pregătită să îi ofere sprijin, întrucât AI prevede că el ar putea să se confrunte cu anumite dificultăți", a mai spus Naruhito Shriatori.
Pentru dezvoltarea noului program informatic, cercetătorii s-au bazat pe un studiu anterior care utiliza AI pentru a prezice tipologia studenților din universități care sunt susceptibili să renunțe la studii.
CITEȘTE ȘI ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEOCompaniile japoneze angajează în mod tradițional tineri absolvenți în aceeași perioadă în fiecare an, în luna aprilie.
Însă aproximativ 10% dintre noii angajați își părăsesc locul de muncă în primul an de activitate și aproximativ 30% în primii trei ani după angajare, potrivit datelor guvernamentale.
Companiile japoneze încearcă tot mai mult să ofere sprijin tinerilor lor salariați, pe fondul declinului demografic accelerat în arhipelagul nipon, care creează penurii de forță de muncă în numeroase sectoare de activitate.