Finalizarea cu succes a ofertei publice de acțiuni pentru Hidroelectrica poate fi urmată de listarea altor companii importante din portofoliul Fondului Proprietatea la BVB, printre care Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton București, administratorul Fondului, spune că este mulțumit de progresele înregistrate până în prezent.
"Cu siguranță, progresează conform așteptărilor", a declarat Meyer.
Eforturile pentru listarea Hidroelectrica fost depuse încă de când Franklin Templeton a preluat conducerea Fondului Proprietatea, în 2010.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Imobiliare pe bursă. BVB vizează atragerea la cota pieței sale a fondurilor de investiții de tip REIT care concentrează dețineri din real estate. Demersuri pentru un cadru fiscal atractiv"A fost o muncă din dragoste, depusă pe termen lung de către Franklin Templeton pentru a ne aduce în acest punct", precizează Meyer.
Se așteaptă ca listarea Hidroelectrica să aibă un impact semnificativ asupra pieței locale de capital.
"Este de departe cel mai mare IPO din istoria pieței de capital din România. Odată listată, Hidroelectrica va deveni imediat cea mai mare companie din punct de vedere al capitalizării de piață, cu o marjă ridicată", a declarat Meyer.
IPO-ul are loc într-un moment în care se pune din ce în ce mai mult accent pe energia verde, pe fondul tranziției de la combustibilii fosili.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaMeyer consideră că Hidroelectrica este "compania potrivită la momentul potrivit" și notează că există planuri pentru investiții suplimentare în capacități de generare a energiei verzi, conform bne IntelliNews.
Șeful Franklin Templeton București speră ca IPO-ul Hidroelectrica să deschidă calea pentru mai multe listări ale companiilor din portofoliul său, trimițând un "semnal foarte pozitiv în ceea ce privește interesul investitorilor pentru creșterea și oportunitățile din România".
"În săptămânile și lunile de după IPO, cred că beneficiile listării unor companii precum Hidroelectrica vor deveni clare... Cred că acest lucru ne-ar pune într-o poziție foarte puternică pentru a progresa cu listările diferitelor companii din portofoliu", a declarat Meyer pentru publicația citată.
"Desigur, calendarul este complet incert în acest moment, dar parcurgerea procesului și observarea nivelului ridicat de interes al investitorilor pentru România, ceea ce se întâmplă aici în ceea ce privește creșterea economică și în ceea ce privește oportunitățile, ne-ar pune cu siguranță într-o poziție foarte bună pentru a avansa cu noi listări."
În urma vânzării participației deținute de FP la Hidroelectrica, cele mai mari companii rămase în portofoliul Fondului vor fi Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Compania Națională Aeroporturi București și Compania Națională a Sării Salrom, singurul producător de sare din România.
FP și-a exprimat deja interesul pentru listarea celor trei companii la BVB.
"Fiecare dintre acestea ar beneficia cu siguranță de listarea la bursă din motive diferite. De exemplu, în cazul Aeroporturi București este nevoie de investiții în capacități suplimentare de procesare a pasagerilor, astfel că accesul la finanțare suplimentară prin intermediul pieței de capital ar fi foarte benefic pentru companie", a precizat Meyer.
Fondul deține participații de 20% la Portul Constanța și Aeroporturi București și un pachet de 49% din acțiunile Salrom.