UE cere statelor membre să facă schimb de date privind riscurile de securitate cibernetică, dar nu interzice echipamentele Huawei

UE cere statelor membre să facă schimb de date privind riscurile de securitate cibernetică, dar nu interzice echipamentele Huawei
scris 27 mar 2019

Statele Uniunii Europene vor fi solicitate să facă schimb de date referitoare la riscurile cibernetice legate de rețelele 5G și să ia măsuri de combatere a a cestora, până la sfârșitul acestui an, a anunțat marți Comisia Europeană, care a ignorat apelurile Statelor Unite de a interzice utilizarea echipamentelor Huawei, transmite Reuters.

Obiectivul este să fie utilizate reglementările actuale plus cooperarea transfrontalieră, potrivit Comisiei, care a lăsat la latitudinea statelor să decidă dacă doresc să interzică produsele unei companii pe motiv de securitate națională, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Austria, Belgia, Cehia, Germania, Ungaria, Irlanda, Olanda, Lituania și Portugalia se pregătesc să organizeze licitații pentru licențe 5G în acest an, în timp ce alte șase țări o vor face anul viitor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii Pilon II să își majoreze capitalul social. Termenul pentru prima tranșă de capital social va fi amânat până la 31 decembrie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii Pilon II să își majoreze capitalul social. Termenul pentru prima tranșă de capital social va fi amânat până la 31 decembrie

Anunțul Comisiei a avut loc în pofida presiunilor Statelor Unite de a boicota Huawei, motivate prin riscurile ca Beijingul să se folosească de aceste echipamente pentru spionaj.

Huawei a respins cu fermitate acuzațiile și a dat în judecată guvernul american.

UE a oferit marți detalii suplimentare față de informațiile publicate recent de Reuters, comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, afirmând că măsurile au rolul să răspundă îngrijorărilor legate de utilizarea companiilor pentru spionaj de către guverne străine.

Statele UE vor avea termen până la sfârșitul lunii iunie să evalueze riscurile cibernetice legate de 5G, iar până la 1 octombrie va avea loc o evaluare la nivelul blocului european. Ulterior, statele UE vor conveni măsuri de atenuare a riscurilor, până la sfârșitul acestui an.

Astfel de măsuri ar putea include cerințe de certificare și testarea produselor privite ca posibile riscuri de securitate. UE va decide până la 1 octombrie 2020 dacă va lua alte măsuri.

UE a adoptat deja o nouă lege pentru a conferi statut permanent Agenției de Securitate Cibernetică a UE și a reglementa certificarea securității cibernetice.

Huawei a descris abordarea UE ca fiind obiectivă și proporționată. Comentarile companiei chineze au fost susținute și de organizația de lobby din insutria de telecomunicații GSMA, care include 300 de operatori din întreaga lume, în timp ce Asociația Europeană a Operatorilor de Rețele de Telecomunicații a subliniat importanța unei politic armonizate, bazată pe fapte.

Grupul Deutsche Telekom a anunțat că este deschis schimburilor de date cu alți operatori, pentru îmbunătățirea securității rețelelor, în contextul trecerii la rețelele super-rapide 5G.

Operatorii mari de rețele de elecomunicații, care consideră că rețelele 5G vor fi o sursă importanță de venituri, se opun interzicerii echipamentelor Huawei, pentru că măsura ar întârzia cu ani de zile dezvoltarea rețelelor.

În schimb, Australia și Noua Zeelandă au interzis operatorilor să utilizeze echipamente 5G ale Huawei.

Bahrainul, unde se află Flota a Cincea a SUA, intenționează în schimb să folosească echipamente Huawei în rețelele 5G.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
unijnea europeana
riscuri cibernetice
5g