Transport în comun as smart as possible

Transport în comun as smart as possible
scris 13 mar 2018

Orașele viitorului sunt mai prietenoase pentru locuitorii acestora. Locuri în care confortul se traduce mai ales prin aer mai curat, curățenie, timp redus de transport, spații publice gândite pentru a te simți bine. Iar un oraș mai prietenos pentru locuitorii săi este mai ales unul în care transportul în comun compensează confortul mașinii personale. Cu alte cuvinte, un oraș în care te poți deplasa rapid și comod cu mijloacele de transport moderne și eficiente.

Danemarca a fost prima țară europeană care a știut să crească gradul de satisfacție al locuitorilor din zonele urbane, optimizând, în primul rând, transportul în comun. Schimbările prin care orașe precum Copenhaga au trecut nu au presupus doar descurajarea folosirii mașinii personale în interiorul orașului, ci și punerea la dispoziția locuitorilor a unei infrastructuri exemplare pentru biciclete și a unui sistem de transport în comun care funcționează excelent. Olanda, Germania, Elveția, Franța, Austria, Ungaria le-au urmat exemplul. În prezent în marile orașe ale acestor țări este mult mai rentabil să îți lași mașina acasă pentru a te deplasa cu mijloacele de transport în comun care funcționează ireproșabil și ale căror servicii au fost gândite pentru a veni în întâmpinarea nevoilor locuitorilor. Iar în această aventură a optimizării, uneori micile detalii sunt cele care creează marile diferențe.

O astfel de schimbare s-a produs și la Sibiu, acolo unde Banca Comercială Română, în parteneriat cu Global Payments și în colaborare cu Telekom Romania, a implementat pe mijloacele de transport local ale Tursib o facilitate care încurajează folosirea acestora. Este vorba despre o soluție de plată prin intermediul cardurilor contactless Mastercard și Visa. Cu ajutorul acesteia orice posesor de card bancar de tip contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din strainătate, poate călători mai ușor ca niciodată. Pentru că va avea posibilitatea de a-și achita imediat călătoria, într-un mediu complet securizat, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport Tursib.

Infrastructura implementată de Telekom Romania este formată din POS-uri, imprimante pentru emiterea imediată a biletelor de călătorie și echipamente de comunicații 3G. Pe scurt, este vorba despre exact acel tip de facilitate care poate fi asimilată unui concept si proiect de tip Smart City. Aceasta face posibilă transformarea transportului în comun într-o opțiune mai inteligentă ca niciodată. Nu doar că te scapă de bătaia de cap a găsirii caselor de bilete, ci și de grija de a avea bani lichizi petru a achita o călătorie.

“Introducerea acestei soluții presupune o normalitate, în condițiile în care peste 50% din piața de carduri este contactless, iar plățile contactless au devenit ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri. Acestea se extind astfel și către alte servicii din activitatea cotidiană a fiecăruia dintre noi, așa cum este transportul public. Suntem bucuroși că există o asemenea deschidere la Sibiu și ne dorim extinderea sistemului către alte mari orașe. Noi suntem pregătiți să-l implementăm. Vom investi în continuare în programul integrat Smart City și suntem convinși că, alături de partenerii noștri Global Payments, Mastercard, Visa și Telekom Romania, soluțiile de plată avansate vor transforma viața românilor într-o viață mai bună”, a arătat Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR.

Urmărește-ne și pe Google News

Telekom are în portofoliu o gamă largă de soluții pentru administrarea modernă a transportului public, inclusiv autobuze electrice echipate cu tehnologie de ultimă oră. Acestea ajută municipalitatea să facă transportul public mai ușor de utilizat și mai fiabil, iar în același timp asigură optimizarea operațiunilor cu noile caracteristici integrate, cum ar fi emiterea de bilete și sincronizarea semafoarelor. Astfel, pot fi furnizate informații în timp real asupra traficului mijloacelor de transport public, iar gestionarea acestora devine mai eficientă. În același timp, cetățenii au posibilitatea de a accesa sistemul de info-trafic de la distanță, prin intermediul telefoanelor mobile.

Aceste soluții oferite de Telekom se adaugă celor de parcare inteligentă, încărcare a mașinilor electrice, monitorizare a calității aerului, siguranță publică, iluminat stradal inteligent, management al deșeurilor, dar și pentru managmentul informațiilor, despre care mai multe detalii sunt disponibile aici

viewscnt
Afla mai multe despre
orasele viitorului
sibiu
transport