T-Mobile US și rivalul Sprint, numărul trei, respectiv patru pe piața de telecomunicații din SUA, au agreat să își combine operațiunile într-o tranzacție ce evaluează Sprint la peste 26 miliarde de dolari. Compania rezultată în urma fuziunii va avea o valoare de piață de 81 miliarde de dolari și venituri din servicii de circa 57 miliarde de dolari.
Potrivit acordului, care confirmă informațiile apărute anterior pe surse, Deutsche Telekom, acționarul majoritar al T-Mobile și cel care deține inclusiv brandul Telekom România, va controla 42% din compania rezultată în urma fuziunii, grupul japonez SoftBank, care controlează Sprint, va avea o participație de 27%, iar diferența până la 100% reprezintă acțiunile tranzacționate la bursă.
Fuziunea evaluează fiecare acțiune Sprint la 0,1256 acțiuni T-Mobile, echivalentul a 9,75 acțiuni Sprint pentru fiecare acțiune T-Mobile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În funcție de prețul la care au închis acțiunile T-Mobile vineri, o acțiune Sprint este evaluată la 6,62 dolari, conferind operatorului de telefonie o valoare de piață de peste 26 miliarde de dolari, apropiată de cea consemnată la închiderea de vineri.
Noua companie, care se va numi T-Mobile, va avea o capitalizare de aproximativ 81 miliarde de dolari (146 miliarde de dolari incluzând datoriile nete) și circa 127 milioane de abonați, număr apropiat de cel al rivalilor direcți Verizon Communications și AT&T, aflați pe primele două locuri în SUA.
Veniturile din servicii (pro forma) sunt estimate, în acest an, la 53-57 miliarde de dolari, iar profitul operațional la 22-23 miliarde de dolari
Sediul noului T-Mobile va fi la Bellevue, în statul Washington, cu un sediu secundar la Overland Park, în Kansas. Compania va fi condusă de actualul director general al T-Mobile SUA, John Legere, iar Mike Sievert, în prezent director de operațiuni la T-Mobile, va fi președintele și director de operațiuni.
Consiliul director va fi format din 14 membri, din care 9 vor fi numiți de Deutsche Telekom și restul de 4 de SoftBank.
Tranzacția urmează să fie finalizată până la jumătatea anului viitor, cu condiția obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare.