Statele UE vor putea obliga furnizorii de servicii video la cerere, precum Netflix sau Amazon, să cofinanțeze filme și seriale europene și să se asigure că 30% din conținutul oferit utilizatorilor din Uniune reprezintă producții europene, potrivit unei propuneri de modificare a legislației din domeniul serviciilor mass-media audiovizuale.
Parlamentul European (PE), Consiliul UE și Comisia Europeană au ajuns, joi seara, la un acord preliminar cu privire la principalele amendamente ce vor fi aduse Directivei 2010/13/UE privind serviciile mass-media audiovizuale, prin care sunt reglementate inclusiv serviciile audio-video distribuite prin intermediul internetului.
Directiva revizuită se aplică atât televiziunilor tradiționale, cât și furnizorilor de servicii video la cerere și platformelor de partajare a materialelor video, printre care Netflix, YouTube și Facebook, noua legislație vizând inclusiv transmisiunile live de pe platformele de partajare a materialelor video.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Negociatorii PE au reușit să asigure o protecție sporită pentru copii, reguli mai strice privind publicitatea și conținut european pentru cel puțin 30% din programele difuzate prin canalele de televiziune și platformele video la cerere”, potrivit unui comunicat al PE.
Potrivit propunerii de modificare a Directivei 2010/13/UE, autoritățile naționale din statele membre vor putea solicita furnizorilor de servicii mass-media audiovizuale la cerere să contribuie din punct de vedere financiar la producția operelor europene, prin investiții directe în conținut, sau contribuții la fonduri naționale, inclusiv dacă furnizorii de servicii sunt stabiliți în alt stat, dar vizează publicul de pe teritoriul lor. În acest caz, contribuția financiară se bazează numai pe veniturile câștigate în statul membru vizat.
Legislația curentă permite statelor membre să solicite contribuții financiare doar companiilor aflate sub jurisdicția națională.
În ceea ce privește platformele de partajare a materialelor video, precum YouTube și Facebook, aceastea vor trebui să ia măsuri pentru protejarea minorilor împotriva conținutului care incită la violență, ură și terrorism, arată PE.
La cererea PE, platformele de partajare a materialelor video trebuie să creeze un mecanism transparent și ușor de folosit pentru ca utilizatorii să poată semnala conținutul dăunător și vor fi responsabile pentru răspunsul rapid la asemenea semnalări.
Noua legislație introduce și o mai mare flexibilitate pentru toate serviciile mass-media audiovizuale privind poziționarea de produse și sponsorizarea și pentru transmisiile de televiziune.
Astfel, limita orară privind publicitatea se înlocuiește cu o limită zilnică de 20% din publicitate în perioada cuprinsă între orele 6.00 și 18.00. Totodată, a fost stabilită o perioadă de vârf (prime-time) între orele 18:00 și 24:00, în care publicitatea va fi permisă doar în limita a 20% din timpul de difuzare.
Negocierile privind propunerea de modificare a Directivei 2010/13/UE vor fi finalizate în iunie, după care documentul trebuie adoptat formal de Consiliul UE și de Parlamentul European înainte de a fi transpus în legislațiile naționale.