SUA: Hackerii statului i-au atacat informatic pe hackerii infractori

SUA: Hackerii statului i-au atacat informatic pe hackerii infractori
scris 27 ian 2023

Biroul Federal de Investigații (FBI) a anihilat o bandă prolifică de hackeri care practica atacuri de tip ransomware, numită Hive, iar pentru a-i întrerupe operațiunile și a salva victimele, hackerii guvernamentali i-au atacat informatic pe hackerii răufăcători, relatează Reuters.

Într-un anunț comun al procurorului general al SUA, Merrick Garland, al directorului FBI, Christopher Wray, și al adjunctului procurorului general al SUA, Lisa Monaco, oficialii spun că hackerii guvernamentali au pătruns în rețeaua Hive și au pus banda sub supraveghere, obținând pe ascuns cheile digitale pe care grupul le folosea pentru a debloca datele victimelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
România are o nouă zonă ecoturistică CITEȘTE ȘI România are o nouă zonă ecoturistică

"Folosind mijloace legale, am spart rețeaua hackerilor și am răsturnat situația împotriva Hive", a declarat Lisa Monaco.

Primul indiciu despre această luptă virtuală între hackerii buni și răi a fost dezvăluit joi dimineață, când site-ul web al Hive a fost înlocuit cu un mesaj intermitent care spunea "Biroul Federal de Investigații a confiscat acest site ca parte a acțiunii coordonate de aplicare a legii întreprinse împotriva Hive Ransomware".

Hive a fost una dintre cele mai prolifice bande dintr-o gamă largă de grupuri de infractori cibernetici care extorchează companiile internaționale prin criptarea datelor lor cerând în schimb plăți masive în criptomonede.

Într-o alertă distribuită în noiembrie, FBI declara că peste 1.300 de companii din întreaga lume au căzut victime infractorilor cibernetici de la Hive, care au obținut astfel aproximativ 100 de milioane de dolari din răscumpărări.

În declarația prin care anunță, joi, eliminarea Hive, FBI precizează că între timp numărul organizațiilor vizate a crescut la 1.500 și spune că piratarea rețelei Hive a contracarat plăți de răscumpărare în valoare de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Cercetătorul canadian Brett Callow, de la compania de securitate cibernetică Emsisoft, spune că Hive a fost responsabilă pentru cel puțin 11 incidente ce au implicat anul trecut organizații guvernamentale americane, școli și furnizori de servicii medicale. "Hive este unul dintre cele mai active grupuri din zonă, dacă nu chiar cel mai activ", a declarat acesta într-un e-mail pentru Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
hackeri