Statul reglementează accesul funcțional la internet fix: Care va fi viteza necesară de transfer a datelor

Statul reglementează accesul funcțional la internet fix: Care va fi viteza necesară de transfer a datelor
scris 28 nov 2022

​Accesul funcțional la internet fix va însemna o viteză maximă de transfer a datelor de cel puțin 100 Mbps, iar autoritățile publice vor fi obligate să sprijine accesul la astfel de servicii, prin emiterea cu celeritate a autorizațiilor de construcții sau acces gratuit pe proprietatea publică sau privată pe care o administrează pentru instalarea de rețele, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Digitalizării.

Prin acest proiect de ordin, care completează practic Legea 175/2022, statul încearcă să dezvolte mai rapid rețele de internet fix de 100 Mbps în zonele albe sau slab acoperite cu servicii de internet din România, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Înscrierile utilizatorilor noi pe Twittter sunt la un nivel istoric, a afirmat Elon Musk CITEȘTE ȘI Înscrierile utilizatorilor noi pe Twittter sunt la un nivel istoric, a afirmat Elon Musk
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Viteza stabilită prin prezentul ordin este în concordanță și cu obiectivele ambițioase stabilite de UE în materie de conectivitate: acces la rețelele de 100 Mbps pentru toate gospodăriile europene până în 2025, cu posibilitatea de a moderniza aceste rețele pentru a atinge viteze mult mai mari.

Accesul funcțional la internet fix va însemna o viteză maximă de descărcare de cel puțin 100 Mbps

  • Art. 1 – (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se stabilesc caracteristicile serviciului de acces funcțional la internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la un punct fix, capabil să asigure condițiile necesare pentru participarea persoanelor fizice din punct de vedere social și economic la societate. (..)
  • Art. 2 – (1) În scopul prevăzut la art. 1, se stabilește viteza de transfer a datelor necesară pentru descărcare (download) la 100 megabiți/secundă (Mbps), pentru serviciile de acces la internet în bandă largă prin intermediul unei conexiuni la un punct fix.
  • (2) Viteza de transfer prevăzută la alin. (1) reprezintă viteza maximă de transfer al datelor, așa cum este aceasta prevăzută în Regulamentul (UE) 2015/2120 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis (..)", se arată în proiectul de ordin de ministru.

Viteza maximă de transfer al datelor reprezintă rata de transmitere a datelor pe care un utilizator final o poate experimenta cel puțin o dată într-un interval de timp definit, se arată în nota de fundamentare.

În situația în care furnizorii din domeniul comunicațiilor electronice implementează soluții care asigură o viteză maximă de transfer a datelor mai mare decât cea de 100 Mbps, aceasta va fi considerată ca echivalentă și îndeplinind caracteristicile serviciului de acces funcțional la internet în bandă largă stabilite prin prezentul ordin.

 

Accesul funcțional la internet: Set minim de servicii pentru consumatori

Noul cadru de reglementare UE în domeniul telecomunicațiilor vizează furnizarea de servicii de internet fix caracterizate de o conexiune ce oferă acces funcțional la internet, definită pe baza unei liste minime de servicii online ce permit participarea utilizatorilor finali la mediul social și economic.

În România, setul minim de servicii pe care accesul funcțional la internet în bandă largă trebuie să aibă capacitatea de a le susține în beneficiul consumatorilor a fost stabilit prin art. 77 alin. (12) din OUG nr. 111/2011 și cuprinde următoarele:

  • a) utilizarea serviciilor de poștă electronică;
  • b) accesul la motoare de căutare care să permită căutarea și identificarea informațiilor;
  • c) accesul la instrumente online de educație și de formare profesională de bază;
  • d) accesul la ziare sau știri online;
  • e) cumpărarea sau comandarea de bunuri sau servicii online;
  • f) căutarea unui loc de muncă, precum și instrumente de căutare a unui loc de muncă;
  • g) interacțiuni profesionale prin intermediul unor rețele dedicate;
  • h) accesul la servicii bancare prin internet;
  • i) utilizarea de servicii de e-Guvernare;
  • j) accesul la mijloace de comunicare socială și la servicii de mesagerie instantanee;
  • k) inițierea și primirea de apeluri și apeluri video la calitate standard.

Viteza stabilită prin prezentul ordin este în concordanță și cu obiectivele ambițioase stabilite de Uniunea Europeană în materie de conectivitate: acces la rețelele de 100 Mbps pentru toate gospodăriile europene până în 2025, cu posibilitatea de a moderniza aceste rețele pentru a atinge viteze mult mai mari.

Câte conexiuni de internet din România sunt de 100 Mbps și câte gospodării au astfel de servicii

Potrivit datelor colectate de la furnizori de către ANCOM, la finalul anului 2021, 85% dintre conexiunile de internet fix permiteau viteze maxime de transfer al datelor de 100 Mbps, cu un număr de utilizatori în creștere constantă.

Statul reglementează accesul funcțional la internet fix: Care va fi viteza necesară de transfer a datelor

De asemenea, penetrarea la nivel de gospodării reflectă aceeași tendință majoritară de disponibilitate a unui nivel de 100 Mbps, cu o creștere constantă în ultima perioadă.

Statul reglementează accesul funcțional la internet fix: Care va fi viteza necesară de transfer a datelor

Conform raportului anual privind calitatea serviciului de acces la internet în 2021, elaborat de ANCOM pe baza măsurătorilor efectuate în cadrul platformei Netograf, 27 de județe au viteza medie de download pentru serviciul de acces la internet fix mai mare de 100 Mbps, iar 8 județe au viteza medie upload mai mare de 100 Mbps.

Pe parcursul anului 2021, vitezele medii de download pentru cei mai mari 5 furnizori ficși, cu o cotă de piață de aproximativ 97%, au înregistrat valori între 242,7 și 854 Mbps, iar vitezele medii de upload pentru acești furnizori au înregistrat valori între 27,8 și 402,3 Mbps pentru conexiuni pe cablu.

Statul reglementează accesul funcțional la internet fix: Care va fi viteza necesară de transfer a datelor

Conform raportului anual ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în 2021, viteza medie de download pentru serviciul de acces la internet la punct fix (pentru conexiuni prin cablu și wifi) la nivel național a înregistrat o valoare de 259,8 Mbps, iar viteza medie de upload la nivel național a ajuns la 179,1 Mbps, așa cum se poate observa din graficul următor.

Analizând datele din anul 2021 comparativ cu cele din anul 2020 la nivel național, s-a constatat o creștere a vitezei medii de download de aproximativ 40% și a vitezei medii de upload de aproximativ 60% pentru conexiuni fixe.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet fix
viteza