Miliardarul american de origine ungară George Soros spune că dominația globală a companiilor de internet din SUA se va încheia, fiind “doar o chestiune de timp” până când reglementările și taxele impuse de autorități vor duce la prăbușirea acestora.
“Mișcarea curentă din istoria globală este una dureroasă. Societățile deschise sunt în criză, în timp ce diversele forme de dictaturi și state mafiote, exemplificate prin Vladimir Putin în Rusia, sunt în creștere. În Statele Unite, președintele Donald Trump ar vrea să-și înființeze propriul stat mafiot, dar nu poate, din cauza Constituției, a altor instituții și pentru că o societate civilă vibrantă nu o permite”, spune Soros într-un comentariu publicat pe Project Syndicate, portal ce găzduiește opinii exprimate de activiști, lideri politici etc.
Potrivit lui Soros, marile companii americane de internet, în special Google și Facebook, contribuie din plin la “impotența” de care dă dovadă guvernul american.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Aceste companii au jucat deseori un rol inovator și eliberator. Însă pe măsură ce Facebook și Google au devenit încă și mai puternice, s-au transformat în obstacole în calea inovării și au cauzat multiple probleme, probleme de care abia acum începem să ne dăm seama”, susține investitorul american, în prezent președințele fundațiilor Soros Fund Management și Open Society Foundations.
Așa cum companiile din minerit și petrol derivă profit din exploatarea mediului, la fel și companiile de social media exploatează mediul social în același scop, spune el.
“Acest lucru este în mod particular funest, deoarece aceste companii influențează modul în care oamenii gândesc și se comportă, chiar și atunci când își dau seama. Interferează cu funcționarea democrației și cu integritarea alegerilor”, potrivit lui Soros, care face referire la acuzațiile privind o presupusă manipulare a alegerilor prezidențiale din SUA de către Rusia prin intermediul Facebook și al altor medii online.
Soros spune că profiturile “excepționale” de care se bucură Facebook și Google, giganți care controlează “peste jumătate” din publicitatea online la nivel mondial, sunt generate de utilizatorii care își petrec din ce în ce mai mult timp pe internet.
“Companiile susțin că doar distribuie informație, însă faptul că sunt distribuitori aproape monopoliști face ca ele să fie utilități publice și ar trebui să le reglementăm mai strict, pentru a menține competiția, inovarea și accesul echitabil și deschis (la servicii – n.r.)”.
CITEȘTE ȘI Jean-Claude Juncker afirmă că nu dorește un "superstat european"Investitorul și activistul politic este de părere că platformele de socializare își înșeală utilizatorii, manipulându-le atenția și direcționând-o spre a servi propriilor interese comerciale. Mai mult, companiile produc deliberat dependență de serviciile pe care le oferă.
“Acest lucru poate fi dăunătoar, în mod special pentru adolescenți”, spune el.
Soros compară platformele de internet și cu companiile de jocuri de noroc, care presează clienții prin tehnici devenite atât de sofisticate, încât aceștia își pierd la joc toată averea și chiar și bani pe care nu îi au.
“Ceva asemănător - și potențial ireversibil – se întâmplă cu atenția oamenilor în această eră digitală. Nu este vorba doar de simple distrageri, sau dependențe: companiile de social media induc oamenii să își predea autonomia. Iar această putere de a modela atenția oamenilor este din ce în ce mai concentrată în mâinile câtorva companii”, potrivit acestuia.
Soros avertizează asupra unui scenariu alarmant care ar putea deveni realitate – o alianță între state autoritare și “monopoluri IT bogate în informații”, care să aducă laolaltă “sisteme născânde de supraveghere corporatistă și deja dezvoltatele sisteme de supraveghere sponsorizate de stat”.
Materializarea scenariului ar duce la un regim totalitar la scară largă, pe care “nici chiar George Orwell nu și l-ar fi putut imagina”.
Soros cere autorităților din SUA să reglementeze mai strict companiile de internet, dând ca exemplu Uniunea Europeană, în special pe comisarul pentru Justiție Margrethe Vestager.
“UE a avut nevoie de șapte ani ca să își argumenteze cazul împotriva Google, însă, mulțumită succesului acestuia, procedura privind instituirea unui cadru legislativ adecvat a fost puternic accelerată. Mai mult, grație eforturilor lui Vestager, abordarea europeană a început să infuențeze și atitudinea din SUA”.
În concluzie, Soros spune că este “doar o chestiune de timp” până când dominația companiilor americane de internet se va sfârși.